Ο Μ. Ρασούλης στο “Κάππου στην αγορά” (16/4/2006)
Κάνοντας τα πρώτα δημοσιογραφικά βήματα στην εφημερίδα «Επίκαιρα» και συγκεκριμένα στις 16 Απριλίου 2006, συνάντησα τον Μανώλη Ρασούλη στον πεζόδρομο της οδού Αριστοτέλους, στη γνωστή τότε ταβέρνα – ουζερί «Κάππου στην Αγορά». 
Την προηγούμενη, τραγουδούσε για πρώτη φορά στη Βέροια, στο κέντρο «Πάλκο». Αφού τον συνάντησα, τόλμησα να του μιλήσω και να του ζητήσω να μου δώσει συνέντευξη και αυτός, με πολύ καλή διάθεση, δέχτηκε μετά χαράς.


Το κείμενο της συνέντευξης είχε ως εξής:

Ο Μανώλης Ρασούλης… Κάπου στην Αγορά


“Η Βέροια…είναι μια ιστορική πόλη με πολλούς θησαυρούς, τους οποίους ελπίζω κάποτε να τους διαχειριστούν οι υπεύθυνοι πιο σωστά, για να ακουστεί η πόλη. Προς το παρόν είναι γνωστή μόνο για τα “ρεβανιά” “Πρέπει…να αποκτήσει η Βέροια μια φήμη ότι, πέρα από “ρεβανιών”, υπάρχει κάτι το οποίο προέρχεται από το έμψυχο υλικό”

Στη γνωστή ταβέρνα – ουζερί, “Κάππου στην Αγορά”, συναντήσαμε το μεσημέρι της Κυριακής, το γνωστό τραγουδιστή και συνθέτη Μανώλη Ρασούλη, όπου απολάμβανε το τσίπουρο της Βέροιας με νόστιμους ουζομεζέδες, μαζί με τον Βεροιώτη συνθέτη Σούλη Λιάκο. Ο κ. Ρασούλης είχε την καλοσύνη να αφήσει για λίγο το… φαγοπότι και να μας μιλήσει για τη Βέροια, τις ομορφιές, τους ανθρώπους αλλά και τον πολιτισμό της.

– Κύριε Ρασούλη, το Σάββατο εμφανιστήκατε στο “ΠΑΛΚΟ”. Είναι η πρώτη σας φορά στη Βέροια;

– Έχω έρθει στη Βέροια αρκετές φορές, εκτός προγράμματος. Έχω αρκετούς φίλους εδώ και κάθε φορά που έρχομαι δεν παραλείπω να γευτώ τα φαγητά της, στα όμορφα σοκάκια της.
Η Βέροια είναι μια όμορφη πόλη, με ήσυχους ρυθμούς. Φεύγουμε από τις μεγαλουπόλεις για να έρθουμε εδώ. Είναι ιστορική πόλη με πολλούς θησαυρούς, τους οποίους ελπίζω κάποτε να τους διαχειριστούν οι υπεύθυνοι πιο σωστά, για να ακουστεί η πόλη. Προς το παρόν είναι γνωστή μόνο για τα “ρεβανιά”. Αγαπώ το ποτάμι, τα μνημεία και το ιστορικό κέντρο!


– Με μια λέξη πως θα χαρακτηρίζατε τη Βέροια;
– Βέροια. Μια όμορφη πόλη αλλά ακόμη επαρχιακή. Πρέπει να γίνουν  κάποια πράγματα, ούτως ώστε να υπάρχει κάτι το ανεξάρτητο εδώ, να μη δανείζονται ότι βλέπουν από την Αθήνα, μέσω των τηλεοράσεων. Και οι εφημερίδες πρέπει να έχουν αυτοδυναμία, να δημιουργηθεί κανένα “καναλάκι” (τηλεοπτικό), να γίνουν κάποιες παραγωγές CD και να εκφράζεται το πατροπαράδοτο μεν αλλά να αντιλαμβάνεται και το μοντέρνο.
Αυτό νομίζω ότι είναι το επιθυμητό. Εύχομαι και οι ιθύνοντες εδώ να το καταλάβουνε και να βοηθήσουνε προς αυτή την κατεύθυνση…Είτε είναι “Δημαρχαίοι”, είτε “Νομαρχαίοι” ή όποιος άλλος.

 
– Τι γνώμη έχετε για τον Πολιτισμό που παράγει η Βέροια;
– Έχετε ωραίο Ωδείο, υπάρχει κάποιο υπόβαθρο, κάποιο υλικό, γίνονται διάφορα πράγματα, απλώς πρέπει να τα προβάλλετε ακόμη περισσότερο, ούτως ώστε να αποκτήσει η Βέροια μια φήμη ότι, πέραν των “ρεβανιών” υπάρχει κάτι το οποίο προέρχεται από το έμψυχο υλικό. Μπορεί να παίξει ένα ρόλο αυτή η πόλη, στη Μακεδονία και γενικότερα.
Χρειαζόμαστε πόλεις ενισχυμένες στον πυρήνα τους, με αυτή την έννοια τα λέω αυτά.

– Ποίες είναι οι εντυπώσεις σας από την βραδιά του Σαββάτου;
– Παίξαμε για πρώτη φορά εδώ στη Βέροια, ήρθε αρκετός κόσμος. Ελπίζω ότι θα αποκτήσει και άλλα στέκια η πόλη, με καλύτερες τεχνικές υποδομές, για να μπορούμε να ερχόμαστε πιο επαγγελματικά. Ερχόμαστε τώρα “μετά φόβου Θεού, πίστεως”, στον αέρα και κάνουμε ηρωικές προσπάθειες για να δουλέψουμε σωστά, να ακουγόμαστε και να ακούμε τι λέει ο κόσμος.

***

Καλό ταξίδι Μανώλη Ρασούλη…

Νίκος Βουδούρης
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα