Σε συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας που θα κάνει το πρώτο βήμα για την οργάνωση της “συμβολαιακής γεωργίας” με προϊόν διαχείρισης το συμπύρηνο ροδάκινο, προχώρησε χθες η  γενική συνέλευση εκπροσώπων Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών από τους ροδακινοπαραγωγούς νομούς με προεδρεύοντα το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Κανελλόπουλο. 

Στη συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτών από την Ημαθία, την Πέλλα, τη Λάρισα και τη Φλώρινα. «Σήμερα κάνουμε κάτι απλό, αλλά ιστορικό, το οποίο ελπίζουμε ότι θα μεταλαμπαδευτεί σε όλη την Ελλάδα και θα αφορά και άλλα προϊόντα» είπε ο κ. Κανελλόπουλος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου μετέφερε την πρόταση για δημιουργία πενταμελούς επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να διαπραγματευτεί με τις βιομηχανίες την τιμή του συμπύρηνου, σε ικανοποιητικά για τους αγρότες επίπεδα και θα διασφαλίζει την πληρωμή τους σε συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένο τρόπο. Στην ομάδα, η οποία θα αναλάβει και τις συζητήσεις με το Υπουργείο, συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι από την Ημαθία (ένας εκπρόσωπος των Ενώσεων και ένας των Ομάδων Παραγωγών), δύο από την Πέλλα και ένας από τις περιοχές Φλώρινας – Λάρισας.

Η Ομάδα θα έχει τη μορφή Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας
Περιγράφοντας το τοπίο που διαμορφώνεται μετά και την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς, ο κ. Κανελλόπουλος είπε πως το μέλλον ανήκει στη συμβολαιακή γεωργία και το ροδάκινο είναι, σύμφωνα με τις προθέσεις του υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη, το προϊόν με το οποίο θα ξεκινήσει η εφαρμογή της.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος θα υπογράφεται γραπτή σύμβαση μεταξύ του παραγωγού και της βιομηχανίας στην οποία θα προβλέπεται το είδος και η ποσότητα του προϊόντος, η τιμή, ο χρόνος και τα σημεία παράδοσης καθώς και ποινικές ρήτρες για την περίπτωση που η σύμβαση καταγγελθεί από κάποια από τις δύο πλευρές. Την τιμή του προϊόντος θα διαπραγματευτεί η Ομάδα η οποία συγκροτήθηκε χθες. Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο, οι δύο πλευρές θα μπορούν να εξουσιοδοτήσουν το Υπουργείο να αναλάβει τη λύση του θέματος. Τα μέλη της Ομάδας θα είναι δυνατόν να αντικατασταθούν σε χρόνο και με όρους που θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση. Η Ομάδα Διαπραγμάτευσης θα ορίζει ένα ή τρία άτομα από τα μέλη της τα οποία θα αναλάβουν τις επαφές με τους βιομηχάνους και το Υπουργείο.

Επέκταση της ροδακινοκαλλιέργειας με τα Σχέδια Βελτίωσης
Ο κ. Κανελλόπουλος ανακοίνωσε την ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης και των παραγωγών συμπύρηνου, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, το συμπύρηνο έχει πολύ καλή εξαγωγική προοπτική. «Πρέπει να προωθήσουμε ποσοτικά και ποιοτικά το ροδάκινο με βάση μια εθνική πολιτική για το προϊόν, για την εξασφάλιση καλύτερης προοπτικής» είπε συγκεκριμένα ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η νέα μορφή γεωργίας που βασίζεται στην υπογραφή συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και βιομηχάνων λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για τους παραγωγούς, αφού θέτει όρους αλλά και ρήτρες για τη μη τήρησή τους. Στο ίδιο πλαίσιο, όπως είπε ο κ. Κανελλόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις των παρισταμένων, ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς φορολογικά θα δέχεται μόνο τα τιμολόγια της συμβολαιακής γεωργίας. Όσο για τα γνωστά «στέκια» των εμπόρων, αυτά δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης αφού, όπως είπε, δεν θα είναι ενταγμένα στο μητρώο εμπόρων το οποίο συντάσσεται και καταγράφει με όλα τους τα στοιχεία τους εμπόρους και εξαγωγείς ροδακίνου.

Διαφωνίες και προτάσεις
Σειρά ερωτημάτων υπέβαλαν πολλοί από τους εκπροσώπους των αγροτών, ενώ στις τοποθετήσεις τους αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της Ομάδας Διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, ακούστηκαν αιτιάσεις κατά συνεταιριστών που συμμετείχαν στη σύσκεψη για κακή διαχείριση στο παρελθόν, ενώ δεν έλειψαν και οι κατηγορίες κατά των εκπροσώπων των συνεταιριστικών βιομηχανιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη με την ιδιότητα των συνεταιριστών.

Τα μέλη της Επιτροπής
Μετά από συζήτηση και προτάσεις η Γενική Συνέλευση όρισε τα μέλη της Διαπραγματευτικής Επιτροπής, η οποία προχώρησε και στον ορισμό των τριών μελών της που θα εκπροσωπούν τους αγρότες στις διαπραγματεύσεις με τους βιομηχάνους και το Υπουργείο.
Ως μέλη της Επιτροπής ορίσθηκαν οι:
Βράνας Γιάννης Α.Σ. Άγιος Κωνσταντίνος
Γεωργιάδης Μάκης ΕΑΣ Βέροιας
Νεστορόπουλος Γιώργος Α.Σ. Κουλούρας
Αυγουστής Ευστράτιος  Ο.Π. Πέλλας
Μεϊμάρης Στέφανος ΕΑΣ Αμυνταίου
Ένας εκπρόσωπος από τις Ο.Π. Λάρισας – Φλώρινας
Στην τριμελή Επιτροπή θα συμμετέχουν οι:
Βράνας Γιάννης
Αυγουστής Ευστράτιος καθώς και ένας εκπρόσωπος από τις Ο.Π. Λάρισας – Φλώρινας
 

Πηγή: Εφ. “Λαός” – Συντάκτης: Α.Σ.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα