«Όχι» είπε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) μετά από αντιδράσεις των Δήμων Φυλής και Ασπροπύργου στην πρόταση της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. για συμμετοχή του Συνδέσμου σε ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετέχει ο ΕΣΔΑ Ημαθίας, η εταιρία MWH, το ερευνητικό εργαστήριο LNEG και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με σκοπό τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας με εφαρμογή της διεργασίας της αεριοποίησης μίγματος στερεών βιοκαυσίμων (βιομάζας) και ανακτηθέντος απορριμματογενούς καυσίμου

Η πληροφορία έρχεται μέσα από καταγγελία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, με παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ Γ.Χαρίση σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Μαραθώνα την περασμένη Κυριακή για την διαχείριση των απορριμάτων η οποία δημοσιεύθηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα. Συγκεκριμένα η ΗΛΕΚΤΩΡ πρότεινε την εγκατάσταση ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων με συστήματα ανακύκλωσης, τμήμα της οποίας θα είναι και η μονάδα παραγωγής ενέργειας.

Όπως είναι γνωστό, ο ΕΣΔΑ Ημαθίας είχε πάρει απόφαση για τη συμμετοχή του στο παραπάνω σχήμα, με την προϋπόθεση ότι η μονάδα θα εγκατασταθεί στην Ημαθία και στην «περίφημη» πλέον θέση 12 στην περιοχή του Αλιάκμονα. Για την χρηματοδότηση μάλιστα της μονάδας παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα, μέλη του ΕΣΔΑ και στελέχη της εταιρίας επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως και έγινε.

Η τελευταία εξέλιξη αφήνει ερωτηματικά για τη συμμετοχή του ΕΣΔΑ, καθώς και για το ποιά θα είναι η τύχη της μονάδας, αλλά και της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ του ΕΣΔΑ Ημαθίας και της εταιρίας. Δύο είναι τα ενδεχόμενα: Ή πρόκειται για τη δημιουργία άλλης μονάδας, έξω από αυτήν της Ημαθίας, ή το σχέδιο ναυαγεί οριστικά μετά τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων,  και η εταιρία «ψάχνει» για άλλο εταίρο στο σχήμα καλώντας τον ΕΣΔΑ Αττικής να … αντικαταστήσει τον ΕΣΔΑ Ημαθίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος τρόπος παραγωγής ενέργειας (με καύση RDF και  SRF) έχει χαρακτηρισθεί από τους ειδικούς ιδιαίτερα επιβαρυντικός για το περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος της Ημαθίας θα πρέπει να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

 
Πηγή: Εφημ. “Λαός”, συντάκτης Α.Σ.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα