Λεπτομέρειες της υπόθεσης “Άλεξ” αναδεικνύει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα “Espresso”. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η εξαφάνιση αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν γύρω από την υπόθεση του Αλεξ Μεσχισβίλι προκάλεσαν σοκ και θλίψη στο πανελλήνιο. 
Με αναπάντητο ακόμα το ερώτημα «πού είναι ο Αλεξ;», πέντε χρόνια μετά το θλιβερό βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου του 2006, όταν χάθηκαν τα ίχνη του 11χρονου παιδιού, το θρίλερ συνεχίζεται. Στο σκαμνί κάθονται οι γονείς των πέντε ανηλίκων που προκάλεσαν τη δολοφονία του αγοριού, καθώς κατηγορούνται για δύο αδικήματα.

Το νέο δικαστικό επεισόδιο της πολύκροτης υπόθεσης θα παιχτεί στο Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Στο εδώλιο θα καθίσουν οι επτά γονείς των ανηλίκων, οι οποίοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις δικές τους πράξεις αλλά και των παιδιών τους. Λόγω του ότι οι δράστες ήταν ανήλικοι, η Δικαιοσύνη εγκαλεί τους γονείς τους, οι οποίοι δεν φρόντισαν να εμποδίσουν τα παιδιά τους στην τέλεση της αποτρόπαιης πράξης τους αλλά και να τα αποτρέψουν στη συνέχεια να εξαφανίσουν το πτώμα του συνομηλίκου τους Αλεξ. Μάλιστα, το παραπεμπτικό βούλευμα τους απαγγέλλει τα αδικήματα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου και της περιύβρισης νεκρού.

Ήδη, ο παππούς των δύο Ελληνόπουλων, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση που πολιτογραφήθηκε ως «Εξαφάνιση του Άλεξ», καταδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης 4,5χρόνων για ψευδορκία και υπόθαλψη εγκληματία. Για την κόρη του και μητέρα των εγγονών του, καθώς και για τους γονείς των υπολοίπων ανηλίκων, ενός Ρουμάνου, ενός Αλβανού και ενός Βορειοηπειρώτη, οι δικαστές που συνέταξαν το παραπεμπτικό βούλευμα τους καταλογίζουν ότι «ως ασκούντες τη γονική μέριμνα είχαν την υποχρέωση εποπτείας των ανηλίκων υιών τους, γνωρίζοντας δε ότι τα παιδιά τους ήταν χαρακτήρες ατίθασοι, βίαιοι και εριστικοί, περιεφέροντο άσκοπα στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης της Βέροιας, καθώς και ότι παρουσίαζαν αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά, με ροπή στο έγκλημα και τέλεση αξιοποίνων πράξεων, οι οποίες δεν καταγγέλθηκαν, καθώς και ότι υπήρχε το ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή να τελέσουν αξιόποινες πράξεις».

Αυτό, σημειώνει χαρακτηριστικά το βούλευμα, φέρει προ των ευθυνών τους τούς γεννήτορες της συμμορίας των πέντε παιδιών, οι οποίοι γνώριζαν πολύ καλά την παραβατική συμπεριφορά των παιδιών τους και δεν ήταν σε επαγρύπνηση. Η δίκη τους έχει προγραμματιστεί για αύριο, ωστόσο λόγω της τετραήμερης απεργίας των δικηγόρων της χώρας αναμένεται το δικαστήριο να προχωρήσει σε μια μικρή αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο θάνατος και η εξαφάνιση

Η «Espresso της Κυριακής» φέρνει στο φως της δημοσιότητας το παραπεμπτικό βούλευμα των δικαστικών αρχών σε βάρος των επτά, όπου περιγράφονται λεπτό προς λεπτό οι αποτρόπαιες πράξεις των παιδιών τους. Οι λεπτομέρειες των πράξεων που οδήγησαν στη θανάτωση και στη συνέχεια στην εξαφάνιση του χαρισματικού Αλεξ Μεσχισβίλι από την παρέα των πέντε παιδιών σοκάρει.

«Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2006 και περί ώρα 19.15 – 20.00, οι γονείς παρέλειψαν να παρεμποδίσουν τα τέκνα τους από την τέλεση της αξιόποινης πράξης της ανθρωποκτονίας με πρόθεση από κοινού και δη με ενδεχόμενο δόλο από κοινού σε βάρος του 11χρονου Αλέξανδρου Μεσχισβίλι» αναφέρει το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και συνεχίζει: «Οι κατηγορούμενοι ανήλικοι, ενώ κάθονταν σε παγκάκι στην πλατεία (πάρκο) της Ελιάς, της πόλης της Βέροιας, και περνούσε από μπροστά τους πεζός και μόνος ο Αλεξ, ύστερα από φραστικό επεισόδιο που είχαν μαζί του, κατά το οποίο απηύθυναν σε αυτόν ειρωνικά τις φράσεις “τι θες, ρε γιαλαμπούκα”, εκείνος δε τους απάντησε με τις φράσεις “αφήστε με, ρε βλάκες”, επιτέθηκαν αρχικά εναντίον του και τον κτύπησαν με τα χέρια τους σε διάφορα σημεία του σώματός του, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει στο έδαφος και να τραυματιστεί στη μύτη. Ακολούθως, ενώ αυτός σηκώθηκε και τρέχοντας προσπάθησε να διαφύγει διερχόμενος από κεντρικούς δρόμους της Βέροιας, οι κατηγορούμενοι τον κυνήγησαν, μέχρι που καταδιώκοντας αυτόν τον πρόλαβαν στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας και τον εγκλώβισαν, κλείνοντάς του τον δρόμο στην πλαϊνή πλευρά της, όπου υπάρχει μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στην οδό Ελλης».

Από τις περιγραφές των ίδιων των δραστών ξεδιπλώνονται οι τελευταίες δραματικές στιγμές του άτυχου αγοριού, που ακόμα και στο κεφαλόσκαλο της μαρμάρινης σκάλας του επιτέθηκαν και πάλι, μολονότι οι πέντε ανήλικοι δράστες (όπως δέχεται το βούλευμα) γνώριζαν ότι στο σημείο όπου βρισκόταν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτοί ως επιτιθέμενοι ήταν περισσότεροι, μπορούσε να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στα σκαλοπάτια και να τραυματιστεί θανάσιμα, εντούτοις κατάφεραν εναντίον του αλλεπάλληλα χτυπήματα με γροθιές και κλοτσιές στο κεφάλι, το πρόσωπο, στην κοιλιά και σε άλλα μέρη του σώματός του.

Ο Αλεξ, ήδη εξαντλημένος από την προηγούμενη συνεχή καταδίωξη και τραυματισμένος από την πτώση του και τα προηγηθέντα χτυπήματα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων πληγμάτων και των βίαιων απωθήσεών του χάνει την ισορροπία του, πέφτει στα μαρμάρινα σκαλοπάτια κατρακυλώντας από ύψος δύο μέτρων, τραυματίζεται στο πίσω και κάτω μέρος της κεφαλής του και υφίσταται βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, από τις οποίες και ως μόνης ενεργού αιτίας επήλθε ο θάνατός του.

Παράλληλα, οι γονείς, κατά το κατηγορητήριο, παρέλειψαν να παρεμποδίσουν τα παιδιά τους και από την τέλεση της αξιόποινης πράξης της περιύβρισης νεκρού από κοινού. Συγκεκριμένα, αφού οι δράστες προκάλεσαν τον θάνατο του ανήλικου Αλεξ, μετέφεραν αρχικά την ίδια ώρα το πτώμα του στην παρακείμενη, παλαιά, ακατοίκητη διώροφη, διατηρητέα μονοκατοικία της οδού Ελλης, όπου τον εγκατέλειψαν επί διήμερο.

Στη συνέχεια, το απόγευμα της 5ης Φεβρουαρίου 2006 τον πήραν από το εγκαταλειμμένο σπίτι της οδού Ελλης και αφού τον τοποθέτησαν σε ένα καρότσι που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών, τον σκέπασαν με μια παλιά κουβέρτα, ώστε να μη φαίνεται, και εκμεταλλευόμενοι τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την αραιή κυκλοφορία τον μετέφεραν περνώντας από κεντρικούς και μη δρόμους της Βέροιας, κατευθύνθηκαν προς τη γέφυρα Μπαρμπούτα, που οδηγεί στον ποταμό Τριπόταμο της Βέροιας, και αφού πλησίασαν στο ποτάμι, έβγαλαν από το καρότσι το πτώμα και το πέταξαν σε αυτό…

Προκλητικά παιδιά

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση αστυνομικού, η οποία βρίσκεται στην ογκοδέσταστη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την «υπόθεση Αλεξ». Καταθέτοντας ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Θεσσαλονίκης Γεωργίου Μιχαλάκη, αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας έρευνας για την ανεύρεση του Αλεξ Μεσχισβίλι, δίνει έμφαση στις παράνομες συμπεριφορές των κατηγορούμενων ανηλίκων ακόμα και λίγους μήνες μετά το έγκλημα που είχαν διαπράξει σε βάρος του 11χρονου Αλεξ.

«Μετά τις πρώτες ομολογίες των ανηλίκων, η συμπεριφορά και των πέντε ήταν προκλητική. Έχουν περιέλθει δε στην υπηρεσία μας διάφορες καταγγελίες σε βάρος τους σχετικά με την παραβατική συμπεριφορά τους. Συγκεκριμένα, στις 4 Αυγούστου του 2006 έχουμε δήλωση γονέα ότι κλάπηκε το ποδήλατο του γιου του και το είδε στα χέρια του ανήλικου Ρουμάνου. Στις 28 του ιδίου μήνα δηλώθηκε από άλλο γονέα ότι ο ένας εκ των Ελλήνων ανήλικων αδερφών απείλησε τον γιο του ότι θα τον στείλει στο ΚΑΤ… και ο άλλος έκανε άσεμνες χειρονομίες χωρίς λόγο στον ανήλικο γιο της».

«Δεν τον πέταξαν στο ποτάμι»

Ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου αγοριού Μανώλης Αναστασάκης εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το πτώμα του Αλεξ δεν κατέληξε στο ποτάμι αλλά βρίσκεται αλλού. «Από τη βαθιά μου γνώση που έχω από τη δικογραφία, πεποίθησή μου είναι ότι το σώμα του άτυχου παιδιού δεν πετάχτηκε στο ποτάμι αλλά με τη βοήθεια κάποιου ενήλικα το ίδιο βράδυ μεταφέρθηκε από το ακατοίκητο σπίτι της οδού Ελλης και βρίσκεται σε σημείο που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν και κρατούν το στόμα τους κλειστό. Αυτή η εκδοχή, το ότι δηλαδή το σώμα του παιδιού πετάχτηκε στο ποτάμι, είναι μια εκδοχή η οποία σταματά κάθε έρευνα, ωστόσο θεωρώ αδιανόητο πέντε παιδιά με ένα καρότσι, στο οποίο είχαν τοποθετήσει το σώμα του Αλεξ, να περνούν από κεντρικά σημεία της Βέροιας χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς» τονίζει ο δικηγόρος, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη χαροκαμένη μάνα Νατέλα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η γυναίκα περνάει ακόμα και σήμερα έναν Γολγοθά και παραμένει αξιοπρεπής, γιατί πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται μήπως κάποτε της πουν πού βρίσκεται το σώμα του άτυχου παιδιού της».

πηγή: Espresso

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα