Αρχίζει αύριο ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) η προφορική διαδικασία της προσφυγής, που κατέθεσε η πΓΔΜ, στις 13 Νοεμβρίου 2008, κατά της Ελλάδας επικαλούμενη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας – πΓΔΜ (1995), λόγω της αντίρρησης της Ελλάδος στην πρόσκληση για προσχώρηση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.

Η προφορική διαδικασία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 30 Μαρτίου και θα διεξαχθεί σε δύο γύρους, στη διάρκεια των οποίων και τα δύο διάδικα μέρη θα εκθέσουν λεπτομερώς τις θέσεις τους με νομικά επιχειρήματα.

Η πΓΔΜ θα εκθέσει τα επιχειρήματα της στις 21 και 22 Μαρτίου και στις 24 και 25 Μαρτίου, η Ελλάδα θα αναπτύξει τη δική της επιχειρηματολογία. Θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος της προφορικής διαδικασίας, με την πΓΔΜ να ανταπαντά, στις 28 Μαρτίου, ενώ στις 30 Μαρτίου θα είναι η σειρά της Ελλάδας.

Οι συνεδριάσεις, στο πλαίσιο της προφορικής διαδικασίας, θα είναι δημόσιες και θα μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας του ΔΔΧ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί αρκετούς μήνες μετά το πέρας της προφορικής διαδικασίας.

Η προφορική διαδικασία είναι η δεύτερη φάση της εξέτασης της προσφυγής που έχει καταθέσει η πΓΔΜ. Είχε προηγηθεί η γραπτή διαδικασία με την υποβολή των γραπτών υπομνημάτων από τα δύο διάδικα μέρη, τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από το Δικαστήριο με την έναρξη της προφορικής διαδικασίας.

Το ΔΔΧ απαρτίζεται από 15 τακτικά μέλη τα οποία έχουν εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και προέρχονται από διάφορες γεωγραφικές ομάδες και δύο δικαστές ad hoc, οι οποίοι έχουν οριστεί από την Ελλάδα και την πΓΔΜ αντίστοιχα.

Η Ελλάδα έχει ορίσει ως εκπροσώπους της ενώπιον του ΔΔΧ για τη συγκεκριμένη διαφορά, τον πρέσβη Γεώργιο Σαββαΐδη, και τη νομική σύμβουλο και προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, Μαρία Τελαλιάν.

Η πΓΔΜ έχει ορίσει ως εκπροσώπους της τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, και τον πρέσβη της χώρας στην Ολλανδία, Νίκολα Ντιμιτρόφ. 

Πηγή: voria.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα