Όταν οι τελειόφοιτοι του κρατικού πανεπιστημίου του Στιπ, της ομώνυμης πόλης στο κεντρικό τμήμα της πΓΔΜ, λαμβάνουν τα πτυχία τους, βλέπουν σε αυτά ένα ελληνικό σύμβολο που η χώρα τους έχει δεσμευτεί, να μην χρησιμοποιεί, ήδη από το 1994. 
Πρόκειται για τον Ήλιο της Βεργίνας, το οποίο τα Σκόπια αφαίρεσαν και από τη σημαία τους το 1994.

 
Το γεγονός ότι το αρχαίο σύμβολο που βρέθηκε το 1977 στη χρυσή λάρνακα του βασιλιά Φιλίππου Β’ απεικονίζεται στις τέσσερις γωνίες των πτυχίων του σκοπιανού πανεπιστημίου ανέδειξε ο ιδιωτικός τοπικός τηλεοπτικός σταθμός «A1». Σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι η ενέργεια αυτή προκαλεί έκπληξη και μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της χώρας τους – ιδιαίτερα τώρα που η προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εισέρχεται στην τελική φάση της.

Για το θέμα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι δηλώνει πλήρη άγνοια. «Πρώτη φορά ακούω γι’ αυτό το πράγμα» είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για αίτημα ή απόφαση της κυβέρνησης. Αν όντως είναι έτσι, τότε πιθανότατα πρόκειται για απόφαση του ίδιου του πανεπιστημίου».
 
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου που ιδρύθηκε το 2007, επιβεβαίωσε την απόφαση της πρυτανείας να χρησιμοποιήσει το ελληνικό αστέρι με τις 16 ακτίνες, το οποίο δικαιολόγησαν, βρίσκεται επίσης σε εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται σε εκκλησία της πόλης.
Δηλώνοντας εξίσου άγνοια για την απόφαση αυτή της πρυτανείας, ο υπουργός Παιδείας της ΠΓΔΜ, Νίκολα Τοντόροφ, δήλωσε ότι θα εξετάσει το όλο θέμα με τους αρμόδιους του πανεπιστημίου.

 

Πηγή: www.tovima.gr της Ηρώς Πογκόη

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα