Η φτώχεια, η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και οι «συντάξεις πείνας» έχουν αναγκάσει ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας να καταφεύγουν στα κατά τόπους συσσίτια, εναποθέτοντας τις ελπίδες για επιβίωση στα δωρεάν συσσίτια και τρόφιμα που παρέχουν για άστεγους και άπορους η Τράπεζα Αγάπης του Αγίου Αντωνίου, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα καθώς και το Κοινωνικό Ταμείο του Δήμου Βέροιας.
Η πραγματικότητα είναι ζοφερή και οι εικόνες οικονομικο-κοινωνικής εξαθλίωσης δεν λείπουν ούτε από την πόλη της Βέροιας καθώς ο αριθμός των συμπολιτών μας που καθημερινά συνωστίζονται στις ουρές των συσσιτίων περιμένοντας για ένα πιάτο ζεστό φαγητό, έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση.

Eπιπλέον, χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι καταφεύγουν στα συσσίτια ενώ έχει αυξηθεί δραματικά και ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που περιμένουν στις ουρές για το αυτονόητο- ένα πιάτο φαγητό.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150 ΑΤΟΜΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

Στα συσσίτια της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Βέροιας, πάνω από 150 άτομα καταφεύγουν καθημερινά προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό.

Όπως μας εξήγησε η κ. Δημοπούλου, Γεν. Γραμματέας της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Βέροιας, 75 άτομα εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση καθώς το σωματείο δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες μεγαλύτερου αριθμού ατόμων, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα άτομα να παραπέμπονται στο συσσίτιο της εκκλησίας. «Υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ο αριθμός των απόρων που ζητά ένα πιάτο φαγητό έχει φτάσει τους 150 αλλά δυστυχώς το ανώτατο όριο ατόμων που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε είναι 75», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Δημοπούλου.

Στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Βέροιας δεν καταφεύγουν πλέον μόνο άστεγοι. Αρκετοί είναι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν αυτή την οδό καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

«Υπάρχει ανεργία στους νέους με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι, οι οποίοι βοηθάνε οικονομικά τα παιδιά τους, να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Στο συσσίτιο εκτός από τους νέους  έρχονται αρκετοί ηλικιωμένοι πάνω από 60, 70 χρονών», δήλωσε η κ. Αδαμοπούλου, τονίζοντας παράλληλα ότι η Φιλόπτωχος Αδελφότητα δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή σίτισης αλλά προσφέρει μηνιαία οικονομική βοήθεια σε άπορους φοιτητές της Βέροιας.

Την ώρα  μάλιστα, που ο αριθμός των απόρων στις ουρές των συσσιτίων αυξάνεται μέρα με την μέρα, τα μέλη της Φιλόπτωχου Αδελφότητας  κάνουν λόγο για αδυναμία των κρατικών φορέων να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και εκφράζουν ευχαριστίες προς τους πολίτες της Βέροιας για την οικονομική ενίσχυση που τους προσφέρουν καθώς και τις εταιρείες για τα τρόφιμα που τους παρέχουν.

 260 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Πολλοί είναι οι άνεργοι ακόμα και χαμηλόμισθοι οικογενειάρχες που συρρέουν καθημερινά στο Κοινωνικό Ταμείο του Δήμου Βέροιας για να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης όπως για παράδειγμα ρούχα, που για τους περισσότερους από εμάς  φαντάζουν δεδομένα.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, περίπου 260 οικογένειες- επωφελούμενοι, προμηθεύονται τρόφιμα από το Κοινωνικό Ταμείο. Το «πακέτο» που προμηθεύεται ο κάθε επωφελούμενος περιλαμβάνει εκτός από ρούχα, όσπρια, ζυμαρικά, αλεύρι, ζάχαρη, κρέας, γάλατα και απορρυπαντικά.

Δεδομένης της επιδεινούμενης οικονομικής δυσχέρειας που πλήττει όλο και περισσότερα νοικοκυριά της τοπικής κοινωνίας, ο αριθμός των επωφελούμενων έχει αυξηθεί δραματικά σύμφωνα με τον κ. Χατζηαθανασίου ενώ στο πλαίσιο του νέου καλλικρατικού Δήμου Βέροιας, ο αριθμός των οικογενειών που θα απευθύνουν στο κοινωνικό Ταμείο για να ζητήσουν βοήθεια, αναμένεται να αγγίξει τις 400.

«Υπάρχει αύξηση των οικογενειών που προσέρχονται στο Κοινωνικό Ταμείο. Δυστυχώς η φτώχεια απλώνεται και τα προβλήματα διογκώνονται. Σκεφτόμαστε ακόμη και να τροποποιήσουμε το εισοδηματικό όριο των δικαιούχων αφού βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη από τους συμπολίτες μας ακόμη και για ρούχα», πρόσθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των απόρων που καταφεύγουν στα συσσίτια της Εκκλησίας. Στην τράπεζα αγάπης στο Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στη Βέροια, μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, κατέφευγαν 85 άτομα ημερησίως.

Κάθε μεσημέρι στις 11.30, οι συμπολίτες μας παίρνουν το συσσίτιο τους ενώ μπορούν να πάρουν στο τάπερ και το βραδινό τους.
Διενορικά συσσίτια της εκκλησίας πραγματοποιούνται επίσης στη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια.

 Πηγή: Εφημ. “Επίκαιρα” – Κωνσταντίνα Καραγιάννη

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα