Στην Βέροια βρέθηκε την Παρασκευή (4/2) το απόγευμα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και συμμετείχε σε σύσκεψη που διοργάνωσε ο δήμος Βέροιας. 
Ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε στην ομιλία του τους στόχους του για την γεωργία τονίζοντας ότι την επόμενη τριετία πρέπει να μπουν οι βάσεις για να μπορέσει η αγροτική παραγωγή να αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Αναφερόμενος στα πλάνα του για το 2011, ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου ώστε να μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά τον παραγωγό. Επίσης θα δοθεί έμφαση στην παραγωγή των προϊόντων ώστε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να είναι ποιοτικά και σε επάρκεια για να έλθει η ισορροπία στο αγροτικό ισοζύγιο.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσίασε στο αγροτικό κοινό της Ημαθίας και τους επόμενους στόχους του που είναι η δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην Βόρεια Ελλάδα, η αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του Υπουργείου στην περιφέρεια, η δημιουργία κέντρων τεχνολογίας και καινοτομίας, ο σχεδιασμός ενός επιχειρησιακού προγράμματος για τα αγροτικά προϊόντα, η βαρύτητα στον τομέα της έρευνας, η εξυγίανση του συνεταιριστικού συστήματος, η δημιουργία νέου τύπου διεπαγγελματικών οργανώσεων αλλά και δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε και αυτοκριτική για λογαριασμό όλου του πολιτικού συστήματος που είχε την ευθύνη της χώρας αλλά και του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Μίλησε για ένα διαλυμένο κράτος με κατακερματισμένους θεσμούς, που δεν μπορεί να ελέγξει ούτε τα σύνορά του. «Η πολιτική εξουσία είναι υπεύθυνη. Δεν στήριξε τους παραγωγούς. Έκανε μόνο νόμους που δεν εφαρμόστηκαν. Τώρα προσπαθούμε να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο. Δείτε μας ως συμμάχους. Η εντολή που πήραμε από τον πρωθυπουργό είναι να εντάξουμε την γεωργία σε αναπτυξιακή προοπτική δεκαετίας για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τα ίδια προβλήματα. Πρέπει να σπάσουμε νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος».

Ο Υφυπουργός

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα που απασχολούν αυτό το διάστημα τους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, σημείωσε τα εξής:

Τεύτλα: Με το κλείσιμο των δυο εργοστασίων ζάχαρης στην βόρεια Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια, χάθηκε το 50% της ποσόστωσης. Το υπουργείο για να δώσει πρόσθετο εισόδημα στους παραγωγούς ενέταξε τα τεύτλα στο καθεστώς της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Ροδάκινο: Οι βιομηχανίες είχαν διαβεβαιώσει ότι θα αποπλήρωναν έως τα Χριστούγεννα τους παραγωγούς αλλά μετά προέβαλαν ως αδυναμία την μη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες. Ήταν δύσκολο να χρηματοδοτηθούν με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου λόγω τρόϊκας.

Κτηνοτροφία: Ρυθμίζεται το θέμα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων.

ΕΛΓΑ: Υπάρχουν προβλήματα σε κάποιες αποπληρωμές γιατί δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Το θέμα του Ροδοχωρίου είναι λυμένο. Οι θεσμικές αλλαγές που γίνονται στον ΕΛΓΑ έχουν στόχο την διασφάλιση των εσόδων του για να πάψει να δημιουργεί ελλείμματα.

Σχέδια βελτίωσης: Το Υπουργείο θα ακούσει τις παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων και θα κάνει τις διορθώσεις εκεί που χρειάζεται.

Φυτοπροστασία: γίνεται καταγραφή των χορηγούμενων φυτοφαρμάκων, έλεγχοι στις τιμές και εκπόνηση σχεδίου για μείωση της χρήσης τους.

Νομιμοποίηση γεωτρήσεων: Οι παλιές δεν χρειάζονται μελέτη περιβαλλοντικών όρων.

Κόστος παραγωγής: και τα λιπάσματα εντάχθηκαν στους αγορανομικούς ελέγχους μικτού κέρδους.

Αγορά: το νέο νομοσχέδιο θα ρυθμίζει τα πάντα και για τους εμπόρους.

Ελληνοποιήσεις προϊόντων: με την εφαρμογή του barcode στο ράφι, με το οποίο θα φαίνεται ο διακινητής αλλά και ο παραγωγός, θα λυθεί το θέμα των ελληνοποιήσεων.

Μετά την εισήγηση του κ. Κουτσούκου, ακολούθησαν ερωτήσεις και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος.

Η δήμαρχος Βέροιας

Η δήμαρχος Βέροιας, ως οικοδέσποινα, έκανε το καλωσόρισμα στον κ. Σκανδαλίδη. Στο χαιρετισμό της, που είχε χαρακτήρα υπομνήματος, τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής: «Ευχαριστούμε για την Αποδοχή του ΑΓΡΟΠΟΛΙΣ, χαιρόμαστε που στο Ισραήλ πήγαν καλά τα πράγματα γιατί είναι σημαντικό μια πρόταση του ΕΒΕΗ που βρήκε αποδοχή στους Δήμους – και όχι μόνο- να οριστικοποιείται στο Διακρατικό Σύμφωνο Ελλάδας, Ισραήλ και υπογράφεται την Άνοιξη στην κοινή κυβερνητική συνεδρίαση. Θα είμαστε έτοιμοι με όλα τα στοιχεία που θα χρειαστούν για την επίσκεψη του εμπειρογνώμονα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Τα προβλήματα στους τομείς της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, είναι πολλά και καυτά και οπωσδήποτε τα γνωρίζετε καλά. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι από τις ελάχιστες στην Ε.Ε. που εμφανίζει σταθερά, μείωση του Γεωργικού – Κτηνοτροφικού εισοδήματος και αυτό επηρεάζει τις δευτερογενείς και τριτογενείς δραστηριότητες (Μεταποίηση, Εμπόριο, Μεταφορές, Τουρισμός).

Θέματα όπως ο νέος νόμος για τους Συνεταιρισμούς, ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, η νέα ΚΑΠ μετά το 2013 και άλλα,  είναι ζωτικού ενδιαφέροντος για όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ ειδικότερα σε ζητήματα πρώτης γραμμής που αφορούν κυρίως τους παραγωγούς της περιοχής μας και χρειάζονται άμεσα την προσοχή και το ενδιαφέρον του υπουργείου.

Ένα μεγάλο πρόβλημα υπήρξε τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια η χαμηλή τιμή πώλησης του συμπύρηνου ροδάκινου και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών μετά την παράδοση της σοδειάς. Και αυτό, ενώ η τιμή της κομπόστας (του κύριου προϊόντος μεταποίησης του συμπύρηνου ροδάκινου) εμφανίζει τα τελευταία χρόνια άνοδο. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εκρίζωση χωρίς προγραμματισμό των συμπύρηνων και η ανεξέλεγκτη φύτευση των επιτραπέζιων ποικιλιών που δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς.

Για όφελος των αγροτών που ασχολούνται με τις δενδρώδεις αλλά και με άλλες καλλιέργειες θα θέλαμε να θέσουμε κάποια σημαντικά  ζητήματα:

    * τη λειτουργία κέντρου έρευνας (ενεργοποίηση του ήδη υπάρχοντος Ινστιτούτου φυλλοβόλων δένδρων στο νομό) –  εφαρμογών για δενδρώδεις και άλλες καινοτόμες καλλιέργειες σε άμεση συνεργασία (ως παράρτημα ίσως) της γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ
    * την ανάπτυξη δομών και υποδομών για την πιστοποίηση πολλαπλασιαστικού υλικού και τη δημιουργία Μητρικών Φυτειών στο Δήμο μας
    * την επέκταση της έρευνας σε νέες ποικιλίες και καλλιέργειες που να ταιριάζουν με το έδαφος, τις συνθήκες παραγωγής και τις απαιτήσεις των αγορών, με άμεση συνέπεια την ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος και την άνοδο της μεταποιητικής βιομηχανίας
    * τον έλεγχο στη διακίνηση και χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών καθώς και στοιχείων εμπλουτισμού του εδάφους για την μείωση του κόστους παραγωγής, την διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προστασία των καταναλωτών.
    * Οι οικονομικές ενισχύσεις που δίνονται για την εφαρμογή συστημάτων ποιότητας γεωργικών προϊόντων να δίνονται εφόσον πιστοποιείται το τελικό προϊόν και όχι απλώς οι φορείς διακίνησης (Ολοκληρωμένη Διαχείριση).
    * Την παραγωγή τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και αξίας και την σύνδεση τους με τον τουρισμό. Την δημιουργία δηλαδή μιας παράλληλης αγοράς και κατανάλωσης τοπικών αγροτικών προϊόντων στις τουριστικές μονάδες του Δήμου μας αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας.
    * την δημιουργία στο άμεσο μέλλον προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, σταθερή ποιότητα, αναγνωρίσιμη ετικέτα, εξειδίκευση και κυρίως αποδοχή από την αγορά. Προϊόντων δηλαδή με δεδομένη τη ζήτηση και ως εκ τούτου ικανών να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους τοπικούς παραγωγούς και μεταποιητές

Ο νομός μας είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα σε παραγωγή Βοείου κρέατος με μια σειρά από σύγχρονες και δυναμικές μονάδες πάχυνσης μοσχαριών και πολλές γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις. Έχει επίσης ένα σημαντικό αριθμό αιγοπροβάτων κυρίως ελευθέρας βοσκής. Σχετικά με την μεταποίηση του γάλακτος στο νομό υπάρχουν αρκετά τυροκομεία και μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος. Τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους θα λυθούν με:

    * την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Έτσι θα νομιμοποιούνται εύκολα και οι υπάρχουσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
    * τον εντατικό έλεγχο της αγοράς  ώστε να αποφεύγονται οι «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων κρεάτων και η διοχέτευσή τους στην αγορά ως ντόπιων
    * την αποφυγή λειτουργίας καρτέλ στον τομέα του γάλακτος
    * την μείωση της τιμής των ζωοτροφών

Στην Ημαθία επίσης, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μεταποιητικές βιομηχανίες και συνεταιρισμοί που ασχολούνται με τη μεταποίηση (κονσερβοποιίες, ψυγεία, διαλογητήρια, οινοποιεία, τυροκομεία, κλπ) αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Οι βιομηχανίες, ιδιωτικές και συνεταιριστικές, χρηματοδοτούνταν κανονικά για την αγορά της πρώτης ύλης σύμφωνα με την ποσότητα προϊόντος που είχαν μεταποιήσει. Φέτος όμως κατά την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης το Σεπτέμβριο, τους ζητήθηκαν προσωπικές εγγυήσεις των μελών του Δ.Σ. αν και οι ευθύνες των μελών, βάσει του 2810/2000 είναι ανάλογες με τα μέλη Ε.Π.Ε. Ζητούμε να χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα όλες οι βιομηχανίες που διαθέτουν την απαιτούμενη πιστοληπτική ικανότητα. Αν δεν την διαθέτουν, τότε να κλείσουν. Ζητούμε να υπάρξει δικαιοσύνη, το δίκιο δεν χάνει ποτέ κε Υπουργέ.

Επίσης, να σημειώσω εδώ πως: η Αγροτική Τράπεζα θα πρέπει να παραμείνει η τράπεζα των αγροτών, με αυστηρά κριτήρια που αφορούν τη δανειοδότηση και υποστήριξη των αγροτικών επενδύσεων και σχεδίων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω δυο λόγια και για τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας:

Υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης των αγροτών στο συνεταιριστικό κίνημα. Ωστόσο χωρίς συνεταιρισμούς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος. Το συνεταιριστικό κίνημα πρέπει να αποδοθεί απαλλαγμένο από τις παρενέργειες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος στους αγρότες. Κανόνες ελέγχου που θα διασφαλίζουν την σωστή διοίκηση, την διαφάνεια, τις δημοκρατικές διαδικασίες και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών που πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό μέλημα στο υπό δημιουργία καινούργιο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς.

Οι σημερινές υπερχρεωμένες οργανώσεις πρέπει να δώσουν την θέση τους σε οικονομικά και διοικητικά αυτόνομες μονάδες που θα διασφαλίζουν ένα σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας συνεταιρισμός ανά Καλλικρατικό Δήμο τον οποίο η τοπική κοινωνία θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις και μια μεγάλη ομάδα παραγωγών ανά προϊόν που θα προγραμματίζει και θα επιλέγει την θέση του κάθε είδους στη παραγωγή, θα κάνει προγραμματισμό ποικιλιών, πολιτική τιμών, κλπ.

Η ολοκλήρωση της δημιουργίας του μητρώου αγροτών μαζί με τη λειτουργία του μητρώου Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων, είναι μια βασική προϋπόθεση αλλά και ένα απαραίτητο εργαλείο για την προώθηση τόσο των Κοινοτικών όσο και των Εθνικών πολιτικών στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία και την αναδιοργάνωση του αγροτικού χώρου με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Είναι ίσως σημαντικό να υπάρξει και η κάρτα – ταυτότητα του επαγγελματία αγρότη για τη στήριξη και καλύτερη οργάνωση της αγροτικής δραστηριότητας

Η εκπαίδευση των αγροτών πρέπει να είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας καθώς και οι πολιτικές χρήσεις γης (ακριβή αγροτική γη ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες)

Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ και τον καινούριο κανονισμό λειτουργίας του, ενώ διατηρεί ως βάση την υποχρεωτική ασφάλιση, τείνει να απολέσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα που εξασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων.

Μετά το 2013 στην νέα ΚΑΠ θα πρέπει να υιοθετηθεί το περιφερειακό μοντέλο και να διασφαλίζει:

1. Την επάρκεια ποιοτικών και φθηνών προϊόντων στην αγορά.

2. Τη δίκαιη αναδιανομή του αγροτικού εισοδήματος.

3. Την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.

Οι ενισχύσεις δε θα πρέπει να είναι αυστηρά προσωπικές, και να δίνονται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Κινητοποιήσεις
Έξω από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, πριν φτάσει στην Βέροια ο κ. Σκανδαλίδης είχαν συγκεντρωθεί με μαύρες σημαίες οι παραγωγοί του Ροδοχωρίου οι οποίοι συναντήθηκαν με το νέο πρόεδρο του ΕΛΓΑ και πήραν την διαβεβαίωση ότι εντός του μήνα θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους. Δίπλα τους διαδήλωσαν 10-12 μέλη της ΠΑΣΥ μαζί με στελέχη του τοπικού ΚΚΕ. 


Πηγή: pliroforiodotis.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα