Επιβεβαιώνονται και επισήμως τα δημοσιεύματα για την πρόθεση της Αγροτικής Τράπεζας να απεμπλακεί από τις θυγατρικές του αγροτοβιομηχανικού τομέα με «αντάλλαγμα» τη συμμετοχή του Δημοσίου στη δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. 

Το έγγραφο της ΑΤΕ που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου αποκαλύπτει ότι ο κύβος ερρίφθη για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ και Δωδώνης.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση του βουλευτή αφορούσε πρωτίστως το μέλλον των δυο πρώτων εταιρειών (ΕΒΖ και ΣΕΚΑΠ), η απάντηση ωστόσο του υπουργού ήταν αποκαλυπτική των σχεδίων για… το σύνολο των θυγατρικών της ΑΤΕ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε έγγραφο της Αγροτικής σύμφωνα με το οποίο «η Τράπεζα εφαρμόζει ήδη ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσής της. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η απεμπλοκή της απ΄ όλες τις, μετοχικού ενδιαφέροντος, εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Μέσω δε των μέτρων αυτών, αναμένει να εξασφαλιστεί η έγκριση για την αντιμετώπιση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με τη συμμετοχή του βασικού της μετόχου, του Ελληνικού Δημοσίου».

Από τα παραπάνω προκύπτει, λοιπόν, ότι η ΑΤΕ όχι μόνο σκοπεύει να απεμπλακεί οριστικά από τις ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, Δωδώνη αλλά και ότι έχουν ήδη αρχίσει οι διεργασίες για την …διάδοχη κατάσταση, δηλαδή η βολιδοσκόπηση των υποψήφιων «μνηστήρων». Και μπορεί το ενδιαφέρον να μην έχει εκδηλωθεί προς το παρόν επίσημα (χαρακτηριστικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι υπάρχουν προτάσεις από Τούρκους ή Βούλγαρους επιχειρηματίες για τις δυο πρώτες), όμως αυτό δεν θα αργήσει να γίνει εφόσον η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΑΤΕ αποφασίσουν να «τρέξουν» τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σημειώνουμε την αποστροφή του κ. Παπακωνσταντίνου ότι «εφόσον η Τράπεζα προχωρήσει το πρόγραμμα απεμπλοκής της (σ.σ. αναφερόμενος στην ΕΒΖ), θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας».

Η απόφαση για την πώληση των θυγατρικών της ΑΤΕ φαίνεται να έχει ληφθεί εδώ και καιρό… Ο φόβος για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά και του αγροτικού κόσμου λειτουργούσε ως τροχοπέδη για την ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων αλλά και υποχρέωνε τόσο την ΑΤΕ όσο και την κυβέρνηση να εξετάσουν εξαντλητικά τις όποιες  εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, οι νέες πιέσεις της τρόικας, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από την απαίτηση για αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ ύψους 50 δις ευρώ μέχρι το 2015 και για άμεση εξυγίανση της ΑΤΕ, στενεύουν τα περιθώρια χρόνου για την κυβέρνηση δρώντας ως καταλύτης για την επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των τριών βιομηχανιών.

 Ποιοι είναι οι μνηστήρες


Με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης φέρονται να «φλερτάρουν» έντονα οι Γερμανοί με τους ενδιαφερόμενους ομίλους να έχουν ήδη δώσει το παρόν στις πρώτες διερευνητικές επαφές των στελεχών της βιομηχανίας.

Στη γνωστή για τη δραστηριότητά της στο κλάδο της ζάχαρης Nord Zucker έχει προστεθεί τον τελευταίο καιρό και η Baywa, το ενδιαφέρον της οποίας για «δουλειές» στην Ελλάδα δεν έχει ατονήσει, παρά την «τραυματική» εμπειρία που είχαν πριν από ένα χρόνο περίπου από τις επαφές που ανέπτυξαν με παραδοσιακούς συνεταιριστές, όταν θέλησαν να εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας μεικτού σχήματος στο οποίο θα συμμετείχαν και συνεταιρισμοί.

Για την Δωδώνη, η κατάσταση είναι περίπλοκη λόγω του ιδιότυπου ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας και τη αξιόλογης συμμετοχής που έχουν σ’ αυτή οι συνεταιρισμοί της Ηπείρου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που απασχολεί περισσότερο αυτή τη στιγμή τους έχοντες την πολιτική ευθύνη του είναι κατά πόσο η μετάβαση στο νέο καθεστώς μπορεί να γίνει πολύ σύντομα και με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων συνεταιρισμών ή αν θα προχωρήσει με την αξιοποίηση του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς που προωθεί ο κ. Σκανδαλίδης και ο οποίος θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε εκκαθάριση κάποιες από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλακτοβιομηχανίας.

Ο πρώτος που δηλώνει πάντως παρών σε μια τέτοια προοπτική είναι ο επιχειρηματίας Κολιός, που έχει δουλέψει με την Αγροτική Τράπεζα για την εξαγορά της ΑΓΝΟ πριν από μια δεκαετία περίπου. Την ίδια στιγμή, βέβαια, είναι… ηλίου φαεινότερο ότι το ενδεχόμενο πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν από τους επιχειρηματικούς ομίλους του γάλακτος που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται δε να προσελκύσει και ξένους επενδυτές που γνωρίζουν καλά τα πλεονεκτήματα της… φέτας τα οποία έχει προάγει με τον καλύτερο τρόπο η Δωδώνη.

Στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, τώρα, τα πράγματα μάλλον θα είναι πιο απλά, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει υπό το υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς στο δύσκολο δρόμο της αγοράς των τσιγάρων όπου ο ανταγωνισμός εντείνεται και την ίδια στιγμή η εγχώρια παραγωγή πρώτης ύλης περιορίζεται δραματικά. Από τη στιγμή πάντως που δημοσιευθεί το πωλητήριο η αμερικάνικη πολυεθνική των τσιγάρων Filipe Morris θεωρείται η πλέον πιθανή να αναλάβει τα ηνία της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας. Δεν αποκλείεται όμως, αν οι Αμερικανοί δεν μπουν τελικά στο παιχνίδι, η «σκυτάλη» της συνέχειας να δοθεί είτε στους Κινέζους που τον τελευταίο καιρό πολιορκούν το μέγαρο της Πανεπιστημίου, είτε στους Βούλγαρους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν εκφράσει ζωηρότατο ενδιαφέρον για τον έλεγχο της εταιρείας.

Γιάννης Τσατσάκης

Πηγή: agronews.gr

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα