Την  παρουσίαση του έργου « Η Σολομώντεια λύση» που ανεβάζει η Παιδική Σκηνή, πραγματοποίησε την Τρίτη (15/2) το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Γιώργος Κάκαρης δήλωσε ότι και φέτος υπήρξε καθυστέρηση, λόγω της καθυστέρησης στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.  
«Προβληματιστήκαμε για το αν θα ανεβάζαμε έργο αλλά πώς να σταματήσεις μια τόσο πετυχημένη Παιδική Σκηνή. Αποφασίσαμε να ανεβάσουμε το έργο του Γιάννη Καλατζόπουλου, είναι το 4ο έργο του που ανεβάζουμε, διότι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την δουλειά του» τόνισε ο κ. Κάκαρης. Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ σημείωσε ακόμη ότι το εισιτήριο μειώθηκε από τα 6 στα 5 ευρώ, ότι ήδη 70 σχολεία έχουν κλείσει (περίπου 7500 μαθητές) πολλά εκ των οποίων από γειτονικούς νομούς, και ότι φέτος για πρώτη φορά υπάρχει η επιλογή της ξενάγησης και σε αρχαιολογικούς χώρους (Μουσείο Βέροιας ή Βασιλικοί Τάφοι Βεργίνας).

Για το έργο μίλησε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Οδυσσέας Γωνιάδης ο οποίος σημείωσε ότι από τα 200 περίπου έργα που διάβασε, δεν βρήκε άλλο εκτός από το έργο του κ. Καλατζόπουλου, που να καλύπτει το κομμάτι της διασκέδασης και να στέλνει και κοινωνικά μηνύματα.

Το έργο


Ο Σολομώντας, βασιλιάς του Ισραήλ από το 973 π.χ., διακρίθηκε για τη σύνεση και τη σοφία του και πέθανε το 931 π.χ.. Μια από τις σοφές ενέργειές του ήταν να αποδώσει δικαιοσύνη όταν δύο γυναίκες παρουσιάστηκαν να διεκδικήσουν το ίδιο παιδί. Έτσι μας έμεινε η ΣΟΛΟΜΩΝΤΕΙΑ ΛΥΣΗ.

Στον Κινέζικο κύκλο ο δικαστής Μπάο-Ζεγκ δίνει λύση με το δικό του κύκλο, τον κύκλο με την κιμωλία.

Ο Μπέρτολτ Μπρέχτ βασισμένος στις προηγούμενες ιστορίες έγραψε το «Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία».

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος, από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς, συνέθεσε ένα θεατρομουσικό έργο που διδάσκει και ψυχαγωγεί με τίτλο «Η ΣΟΛΟΜΩΝΤΕΙΑ ΛΥΣΗ».

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Γ. Γωνιάδη, σκηνικά-κοστούμια Ιωάννας Στεφανοπούλου, μουσική Δημήτρη Λέκκα, χορογραφίες Μελίνας Παπαδοπούλου, φωτισμοί  Γιώργου Βέγκου, βοηθός σκηνοθέτη Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Θόδωρος Παπαδόπουλος, Βιβή Νικοπούλου, Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος, Λίλυ Τέγου, Ιάκωβος Μπαρλαγιάννης, Αγγελική Χατζή

Η Τίνα και ο Μάκης είναι δύο αδερφάκια που τσακώνονται και αγαπιούνται όπως όλα τα αδέλφια. Ξυπνάνε τον παππού τους για να τους λύσει μια διαφορά. Ο παππούς όμως είδε ένα όνειρο και αντί να λύσει τη διαφορά των εγγονών θέλει και το καταφέρνει  να τους διηγηθεί το όνειρο που είδε. Και για να γίνει πιο ζωντανό τους βάζει να παίξουν τους ρόλους του παραμυθιού.

Έτσι η Τίνα υποδύεται τη Χρύσα, ο Μάκης γίνεται Σάββας, ο παππούς παίζει διάφορους ρόλους και στο παιχνίδι μπαίνουν άλλοι 3 ηθοποιοί για να ερμηνεύσουν  μαζί με τα παιδιά και τον παππού τους 20 ρόλους .

Παρά την αρχική άρνηση τους τα παιδιά υποδύονται τους ήρωες που τους ανέθεσε ο παππούς και η ιστορία προχωρά.

Η κακιά βασίλισσα προτίμησε να πάρει τα κοσμήματά της και να φύγει, ενώ άφησε πίσω το μωρό της, το οποίο πήρε και προστάτεψε η Χρύσα από τους εχθρούς που το καταδιώκανε να το σκοτώσουν ώστε το βασίλειο να μην έχει νόμιμο διάδοχο και να μείνει Βασιλιάς ο ξάδελφος – φονιάς- του κανονικού  βασιλιά.

Η υπόθεση φτάνει στο Δικαστή ο οποίος, ως άλλος Σολομών, δίνει λύση με το Κύκλο στον οποίο τοποθετούνται οι δύο μάνες και το παιδί.

Στη λύση, αλλά και ενδιάμεσα καλούνται τα παιδιά-θεατές να πάρουν θέση ώστε η δικαιοσύνη να αποδοθεί ορθά.

Η ΠΡΩΤΗ παράσταση για το κοινό θα δοθεί στο ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΩΝ την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 στις 7.00 μ.μ. και το εισιτήριο θα είναι 10,00 €. Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο) το εισιτήριο θα είναι 5,00 €.

Για περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία του Θεάτρου τηλ. 23310 78140,78141

Πηγή: pliroforiodotis.gr

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα