Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην δήμαρχος Βέροιας Χρήστος Σκουμπόπουλος, στην τελευταία του συνέντευξη τύπου ως επικεφαλής της παράταξης «Ανανέωση Τώρα». Απάντησε χωρίς υπεκφυγές σε όλες τις ερωτήσεις που του έγιναν και αφορούσαν την διεκδίκηση του χρίσματος από τη ΝΔ. 
Ο κ. Σκουμπόπουλος δήλωσε ότι ενώ είχε έτοιμο το ψηφοδέλτιο του, στο 80%, δεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του τον Ιούνιο, για να μην χαρακτηριστεί «αντάρτης». Σημείωσε ότι τον ίδιο μήνα, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης του είπε σε συνάντηση τους ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα δημάρχου. 
«Τον είχα προειδοποιήσει ότι αν το έκανε θα δεχόταν…σφαίρα από τον Χαλκίδη» τόνισε ο κ. Σκουμπόπουλος πρόσθεσε ότι η επιλογή Τσαβδαρίδη ήταν έκπληξη και προϊόν…κουμπάρων και ξαδέρφων. Επίσης πρόσθεσε ότι όλα κρίθηκαν στις 17 Αυγούστου. 
«Τότε είχα ραντεβού με τον Μιχάλη Χαλκίδη αλλά αντί να έρθει στο ραντεβού μας, συναντήθηκε με τον Τσαβδαρίδη στην Κατερίνη και έδωσαν τα χέρια» τόνισε και πρόσθεσε ότι σε συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο της ΝΔ για τις εκλογές, κ. Μιχαλολιάκο είχε πάρει το «πράσινο» φως αφού υπήρχε και η θετική γνώμη του κ. Χαλκίδη.

Σε ερώτηση για τις δημοτικές εκλογές, ο κ. Σκουμπόπουλος είπε ότι κράτησε συνετή θέση και υποστήριξε έναν από τους συνεργάτες του που του ζήτησαν την βοήθειά του (Ασλανίδη) ενώ για το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής τόνισε: «Ας ψάξουν οι του συνδυασμού Τσαβδαρίδη τι έφταιξε και έχασαν 2000 ψήφους». 

Όσον αφορά την φημολογούμενη συνεργασία του με τον Χρήστο Τσιούντα για συγκρότηση ψηφοδελτίου, ο κ. Σκουμπόπουλος σημείωσε ότι αυτό δεν θα είχε καμιά τύχη και επιπλέον δεν ήθελε να του φορτώσουν την ήττα Τσαβδαρίδη. «Τους άφησα να το πιουν το ποτήρι όλα μόνοι τους» δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Ο κ. Σκουμπόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι δεν κρατά κακία σε Χαλκίδη και Τσαβδαρίδη διότι αυτοί κάνουν τα…παιχνίδια τους αλλά «έχω παράπονο από τα κομματικά στελέχη και τη ΝΔ. Δεν μπορεί να φέρεσαι έτσι σε ένα στέλεχος, να το αφήνεις να διεκδικεί μέχρι τέλος και να το αφήνεις έξω». Για την δημοσκόπηση της ΝΔ, που θα ήταν το κριτήριο για την επιλογή του υποψηφίου, ο κ. Σκουμπόπουλος δήλωσε ότι έγινε μόνο μία και σε αυτή δεν ήταν μέσα ούτε ο Τσαβδαρίδης ούτε ο Μηνάς. Αυτή, σύμφωνα με τον κ. Σκουμπόπουλο τον έφερνε δεύτερο πίσω από τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη. Μετά την συνάντησή του με τον Μιχαλολιάκο, έγινε μια προσπάθεια να πεισθεί ο κ. Καραπαναγιωτίδης αλλά αρνήθηκε όπως και ο κ. Μηνάς. «Η στάση τους ήταν αρσενική» παρατήρησε ο κ. Σκουμπόπουλος.

Σε ερώτηση για τον δήμο Βέροιας και το αναπτυξιακό δάνειο που δηλώνει ότι εξασφάλισε η δήμαρχος, ο κ. Σκουμπόπουλος τόνισε ότι 25 εκατομμύρια δάνειο δεν μπορεί να το αντέξει ο δήμος Βέροιας και συμπλήρωσε ότι δεν θα εγκριθεί τέτοια πρόταση τα έργα δεν είναι ώριμα και διότι θέλει αυξημένη πλειοψηφία.

Η εισήγηση του Χρήστοτ Σκουμπόπουλου

Στην εισήγησή του ο κ. Σκουμπόπουλος σημείωσε τα εξής: «Εδώ και 10 μέρες έκλεισε η καποδιστριακή περίοδος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο, σύμφωνα με τους όρους, τους μεγαλόπνοους σχεδιασμούς αλλά και τους ασφυκτικούς περιορισμούς του Προγράμματος «Καλλικράτης».
Έχοντας υπηρετήσει, από αιρετά αξιώματα, το Δήμο Βέροιας σε όλη την διάρκεια της καποδιστριακής περιόδου, θέλησα, με την ευκαιρία αυτής της τομής, να εκφράσω δημοσίως τις ευχαριστίες μου, τόσο στους Συμπολίτες μας, που επί τρεις τετραετίες μας ανάθεσαν το ύψιστο καθήκον να τους εκπροσωπούμε, όσο και προς όλους εσάς, που, μέσω του λειτουργήματός σας, μας δώσατε, όλα αυτά τα χρόνια, τη δυνατότητα της επικοινωνίας με τους συνδημότες μας, της δημοσιοποίησης των θέσεων και των προτάσεών μας, αλλά και της αξιοποίησης, στο μέτρο του δυνατού, της κριτικής και των σχολιασμών σας.
Να εκφράσω επίσης τις ευχαριστίες μου στο προσωπικό του Δήμου για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια αλλά και προς τους εκλεκτούς φίλους και συνεργάτες που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια και τις δημοτικές ομάδες του Συνδυασμού «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ» και που , παρά τις πολλές δυσκολίες και τις διάφορες παγίδες, αγωνίστηκαν στην πρώτη γραμμή για τη δημοτική προκοπή.
Ο Συνδυασμός μας εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τη γέννηση του καποδιστριακού Δήμου Βέροιας, προβάλλοντας, και με την επωνυμία του, το κυρίαρχο αίτημα της δημοτικής ζωής, την ΑΝΑΝΕΩΣΗ.
Πιστεύαμε και πιστεύουμε πως η ΑΝΑΝΕΩΣΗ είναι μια αέναη διεργασία, που είναι και πρέπει να είναι σύμφυτη με την έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Όταν θεμελιώνεται στις ιστορικές ρίζες και τις αγωνιστικές παραδόσεις της Αυτοδιοίκησης, και την ίδια στιγμή αναφέρεται όχι τόσο ή όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε ιδέες, σε νοοτροπίες, σε αντιλήψεις, σε πρακτικές, σε λειτουργίες, σε προτεραιότητες, τότε η ΑΝΑΝΕΩΣΗ μπορεί πραγματικά να αναγεννήσει μια Τοπική Κοινωνία.
Μπορεί να μετατρέψει ένα Δήμο σε θαυματουργό μοχλό ανάπτυξης για το σύνολο της Τοπικής Κοινωνίας.
Μπορεί να αλλάξει θεαματικά, να βελτιώσει ριζικά το μέλλον του Τόπου.
Πολύ περισσότερο μπορούν να επιτευχθούν αυτά, όταν συμπίπτουν με ευρύτερες θεσμικές μεταβολές, όπως ήταν πριν από 12 χρόνια ο «Καποδίστριας», και όπως είναι τώρα ο «Καλλικράτης».
Ο Συνδυασμός μας βρέθηκε στο τιμόνι της δημοτικής διαχείρισης στο μέσο ακριβώς της καποδιστριακής περιόδου.
Παραλάβαμε μια ήδη διαμορφωμένη, και ανάλογα επιβαρυμένη, κατάσταση, και προσπαθήσαμε, με απόλυτο σεβασμό στη γνώμη, στο χρήμα και στον κόπο του δημότη, να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμά μας.
Θεωρούμε ότι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παρά την οικονομική στενότητα και τις ποικίλες αντιδράσεις, η προσπάθειά μας, ως Δημοτική Αρχή, ήταν καρποφόρα, και άνοιξε νέους ορίζοντες για το Δήμο και την περιοχή μας.
Πριν από 4 χρόνια, κάτω από συνθήκες που δεν συνιστούν υπόδειγμα ποιότητας για τα αυτοδιοικητικά ήθη, μας διαδέχθηκε μια Δημοτική Αρχή, της οποίας τις πράξεις και τις παραλείψεις, παρακολουθήσαμε, αναδείξαμε, και όποτε χρειάστηκε στηλιτεύσαμε, πρώτα και κύρια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και μέσα από τις φιλόξενες στήλες του τοπικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
Μας διαδέχθηκε μια Δημοτική Αρχή, που σχεδόν κάθε της βήμα πιστοποιούσε την ανεπάρκεια και την ανικανότητά της.
Αυτή η Δημοτική Αρχή, μέσα από αλλοπρόσαλλες πρακτικές, και βέβαια μέσα από τις ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου, που, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, απέβη σκανδαλωδώς ευνοϊκός απέναντί της, ανέλαβε πριν από λίγες μέρες τις τύχες και του νέου, ενιαίου Δήμου Βέροιας, στον οποίο συνενώθηκαν 5 καποδιστριακοί Δήμοι, ή, για να το εκφράσουμε με όρους της προκαποδιστριακής εποχής, 1 Δήμος και 24 παλιές Κοινότητες, δηλαδή ουσιαστικά κάτι παραπάνω από το μισό Νομό Ημαθίας.
Αυτός ο νέος Δήμος, ο καλλικρατικός, πιστεύουμε πως είχε ανάγκη από μια αποδεδειγμένα έμπειρη και δοκιμασμένα ικανή Δημοτική Αρχή, με βαθιά γνώση του θεσμού, του τόπου και των αναγκών του.
Πολύ έγκαιρα και πολύ καθαρά ο Συνδυασμός μας είχε καταθέσει τις απόψεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις του, τόσο για τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, όσο και για τη σύνθεση και το μέγεθος των Δήμων που θα προέκυπταν μέσα από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Υπενθυμίζουμε πως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, προσκλήσεις, προκλήσεις και εκκλήσεις μας, η ήδη επανεκλεγείσα Δημοτική Αρχή συστηματικά απέφυγε ή προσχηματικά απέτρεψε τη συζήτηση αυτών των θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Υπενθυμίζω επίσης πως για όλα αυτά τα δημοτικά ζητήματα, για όλες τις εκκρεμότητες, ακόμα και για τα κραυγαλέα λάθη και παραλείψεις αυτής της Δημοτικής Αρχής, ο Συνδυασμός μας τήρησε άψογα τις δημοτικές διαδικασίες, χωρίς ποτέ να καταφύγει σε πλάγιες ή υπόγειες μεθόδους, που κάποτε αποτελούσαν το καθημερινό ψωμοτύρι υπερήφανων συνδυασμών και ευκίνητων πολιτών.
Εκφράσαμε έγκαιρα και συντεταγμένα το ενδιαφέρον μας για τον καλλικρατικό Δήμο, ωθούμενοι όχι από φιλαρχία ή ματαιοδοξία, αλλά από αγάπη για το θεσμό και τον τόπο.  Τόσο προσωπικά, όσο και συνολικά, ως Συνδυασμός, αυτοδεσμευθήκαμε πως θα σεβαστούμε απολύτως τις αποφάσεις του πολιτικού χώρου, που μας είχε τιμήσει με την υποστήριξή του στις προηγούμενες υποψηφιότητές μας.  Και όπως είναι γνωστό τηρήσαμε στο ακέραιο το λόγο μας (τουλάχιστον εμείς).
Με έκπληξη και απορία παρακολουθήσαμε μια σχεδόν άφωνη και απελπιστικά άχρωμη προεκλογική περίοδο.
Κρίσιμα δημοτικά ζητήματα έμειναν εκτός ύλης. Οι χλιαρές αντιπαραθέσεις δεν ανέδειξαν ούτε τις καλλικρατικές πτυχές, ούτε πολύ περισσότερο την προχειρότητα, την ανυπαρξία και την ανικανότητα μιας Δημοτικής Αρχής, που ποτέ δεν μπόρεσε να αρθρώσει πειστικό δημοτικό λόγο, ποτέ δεν μπόρεσε να περιγράψει ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό όραμα, ποτέ δεν μπόρεσε να συνειδητοποιήσει τη βαρύτητα και τις ευθύνες του αξιώματος που κατέχει.
Η προεκλογική περίοδος του 2010 ήταν, κατά γενική ομολογία, η πιο κενή, η πιο υποτονική, η πιο αδιάφορη προεκλογική περίοδος που γνώρισε ποτέ ο Δήμος μας (όχι μόνον η Βέροια, αλλά και όλοι οι Δήμοι που συνενώθηκαν μαζί της).
Όπου επικρατεί αυτό το κλίμα της αδιαφορίας και της αποστροφής, της αδράνειας και της ανικανότητας, είναι γνωστό ποιος «κερδίζει».  Συνήθως κερδίζει ο πιο ανεπαρκής, αυτός που ταιριάζει με το επικρατούν κλίμα.  Και η εξέλιξη των πραγμάτων αποδεικνύει ποιος χάνει.  Σχεδόν πάντα χάνει ο θεσμός, χάνει ο τόπος, χάνει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνολικά ο Δήμος μας.
Και χάνει, γιατί αποκτά για 4 χρόνια, δηλαδή για ακόμα 4 χαμένα χρόνια, μια Δημοτική Αρχή κατώτερη των περιστάσεων.
Το απέδειξε περίτρανα η προηγούμενη τετραετία της, το αποδεικνύουν κάθε στιγμή τα πρώτα αμήχανα καλλικρατικά βήματά της.
Δεν θα ασκήσουμε τώρα, και από αυτή τη θέση, κριτική σ’ αυτά τα βήματα.
Θα αρκεστούμε σε μια επισήμανση, ενδεικτική του τρόπου σκέψης, αντίληψης και λειτουργίας αυτής της Δημοτικής Αρχής.
Είδατε όλοι πως η πρώτη συνεδρίαση του ενιαίου Δημοτικού Συμβουλίου της γειτονικής Νάουσας έγινε στη Σχολή του Αριστοτέλη, συμβολίζοντας έτσι μια μετατόπιση του κέντρου βάρους του νέου Δήμου και αναδεικνύοντας μια ενότητα που σφυρηλατείται στην πράξη με συγκεκριμένες κινήσεις.
Εδώ, ο νέος Δήμος Βέροιας έχει επίσημη ιστορική έδρα τη Βεργίνα, όμως η ορκωμοσία του ενιαίου Δημοτικού Συμβουλίου έγινε και πάλι στο Χώρο Τεχνών, σηματοδοτώντας ίσως την πραγματική έδρα της όποιας δημοτικής εξουσίας.
Σκεφτείτε όμως τι μηνύματα θα μπορούσε να εκπέμψει μια ορκωμοσία του ενιαίου Δημοτικού Συμβουλίου στη Βεργίνα! Και σκεφτείτε αν αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει πρωτοβουλία αυτής της Δημοτικής Αρχής.
Όμως αυτή είναι η Δημοτική Αρχή, με την οποία θα πορευτεί ο τόπος μας στα επόμενα κρίσιμα, άνυδρα και φτωχικά, ίσως και χρεοκοπημένα, χρόνια.
Εμείς, έστω κι αν βρισκόμαστε πλέον εκτός των καλλικρατικών οργάνων, θα επιμένουμε στο αίτημα και στην αναγκαιότητα της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ.
Και θα διατυπώνουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας, πάντοτε με γνώμονα το κοινό καλό και το δημοτικό συμφέρον – εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στους συμπολίτες μας, που μας στηρίζουν τόσα χρόνια, αλλά και στον τέως Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που μας περιέβαλλε με την εμπιστοσύνη του στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.  Όσο για τις επόμενες αναμετρήσεις, αυτό, παρά τις προσδοκίες κάποιων καλοθελητών, είναι κάτι που δεν θα καθοριστεί τώρα και απ’ αυτούς.  Αυτό το αποφασίζει και το δείχνει, όπως έλεγε ένας παλιός καπετάνιος της πολιτικής, η ίδια η ζωή».

Πηγή: pliroforiodotis.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα