Πρώτη μέρα των εκπτώσεων το Σάββατο που μας έρχεται και για τη Βέροια, με καταστηματάρχες και εμπόρους να  αισιοδοξούν ότι η κίνηση στην τοπική αγορά θα είναι μεγαλύτερη από αυτή των γιορτών που μόλις πέρασαν.

Από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, οι χειμερινές εκπτώσεις για το 2011 θα αρχίσουν το Σάββατο 15 Ιανουαρίου και θα λήξουν τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές


Επ’ ευκαιρία της διενέργειας των εκπτώσεων, η ΕΣΕΕ απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις μέλη της σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

1.    Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται
με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

2.    Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης.  Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).

3.    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη.  Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

4.    Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα.  Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

5.    Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, υπενθυμίζουμε ότι  επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.
Η ΕΣΕΕ καλεί αφενός μεν τους συναδέλφους εμπόρους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αλλά και να ανταποδώσουν την στήριξη στους πελάτες τους, αφετέρου δε το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο, το οποίο ούτε ποιότητα προσφέρει, ούτε εγγυήσεις, ούτε αποδείξεις.

Περιμένουν τις εκπτώσεις οι έμποροι της Βέροιας


«Στις εκπτώσεις περιμένουμε μια ανάκαμψη της αγοράς και ευελπιστούμε για κάτι καλύτερο τώρα που θα μειωθούν οι τιμές, οι οποίες ήταν ήδη αρκετά καλές και την περίοδο των γιορτών» δηλώνει στο «Λ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  Βέροιας Τάσος Κοντογουλίδης. Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχει ήδη η τάση σε πολλά καταστήματα για προσφορές και μειώσεις τιμών, ακόμη και στην παρούσα  περίοδο  της ύφεσης και της μείωσης της παραγωγικότητας Η κίνηση των γιορτών ήταν βέβαια αισθητά μειωμένη ακολουθώντας την πτώση που ξεκίνησε πέρσι. Το γεγονός ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι πήραν μειωμένο «δώρο Χριστουγέννων» καθώς και το ότι οι αγρότες δεν πληρώθηκαν ακόμη, είχε σοβαρό αντίκτυπο στην κίνηση της αγοράς, λέει ο κ. Κοντογουλίδης, αν και η τοπική αγορά θεωρείται από τις  «καλές», σε σύγκριση με άλλες περιφερειακές.

Κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου ο Εμπορικός Σύλλογος


«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έκανε μια τέτοια δήλωση» λέει ο κ. Κοντογουλίδης σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης ο οποίος φαίνεται να τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων τρεις Κυριακές το χρόνο, αφού θεωρεί «το υπάρχον πλαίσιο της αγοράς ξεπερασμένο».

«Εμείς, και ως Εμπορικός Σύλλογος και ως Ομοσπονδία, είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αυτή η πρόταση είναι γνωστό ότι εξυπηρετεί μόνο τα πολυκαταστήματα και δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της αγοράς. Δεν συζητάμε καν μια τέτοια προοπτική» είπε ο κ. Κοντογουλίδης.

Πηγή: Εφημ. “Λαός” – laosver.gr

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα