Καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το θέμα της μετατροπής των ανενεργών στρατοπέδων σε κέντρα υποδοχής μεταναστών δεν έχουν – προς το παρόν τουλάχιστον – οι Βουλευτές Ημαθίας και οι Δήμαρχοι των τριών Δήμων του Νομού.
 

Η τροπολογία την οποία κατέθεσε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ίδρυση υπηρεσίας ασύλου και υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, προβλέπει την μετατροπή εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων, σε Κέντρα Πρώτης Υποδοχής των ανθρώπων οι οποίοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας ως μετανάστες.

Στην Ημαθία και κυρίως στη Βέροια, υπάρχουν ορισμένα ανενεργά στρατόπεδα παρόλα αυτά δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής σύμφωνα με όσα δήλωσαν στα «Επίκαιρα» οι Βουλευτές του Νομού και οι Δήμαρχοι, κανένα ζήτημα για την μετατροπή τους σε χώρο υποδοχής μεταναστών.

Ουσιαστικά σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργού Προστασίας, χώροι που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τώρα θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες εγκατάστασης των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών.
Όπως έγινε γνωστό, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων, δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προβεί σε επισκευές, βελτιώσεις και πρόσθετες εγκαταστάσεις, ώστε τα στρατόπεδα να γίνουν κατάλληλα για τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής.
 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ


 Τ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ:

«Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για τα στρατόπεδα του Νομού Ημαθίας. Έχει κατατεθεί η τροπολογία και μέσα στο επόμενο διάστημα θα γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει».

 Α. ΤΟΛΚΑΣ:

«Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα των στρατοπέδων του Νομού. Είμαι στην επιτροπή Δημόσιας Τάξης και τις επόμενες μέρες θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα.

Υπάρχει μια πρόταση στο πλαίσιο της γενικής αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης αλλά θεωρώ ότι η Ημαθία δεν αποτελεί στρατηγικό σημείο και δεν βλέπω να προσφέρονται τα στρατόπεδα της για την υποδοχή λαθρομεταναστών».

Θ. ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ:

Έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα απλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα γίνει με τα στρατόπεδα της Ημαθίας. Επίσημη ενημέρωση θα έχουμε έως το τέλος της εβδομάδας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Δήμος Βέροιας διεκδικεί τα ανενεργά στρατόπεδα. Πάντως εάν τεθεί το θέμα της μετατροπής ανενεργών στρατοπέδων σε κέντρα υποδοχής μεταναστών θα πρέπει να ισοσταθμίσουμε τα αρνητικά και τα θετικά για να δούμε τι μας συμφέρει περισσότερο ως περιοχή».

Μ. ΧΑΛΚΙΔΗΣ:

«Η θέση μου παραμένει αυτή που ήταν. Δηλαδή αρνητική. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι έχοντες εξουσία τώρα, ώστε να μην γίνει κανένα στρατόπεδο της Ημαθίας Κέντρο Υποδοχής. Επί ΝΔ η Δήμαρχος Βέροιας είχε συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τα στρατόπεδα. Ας το κάνουν οι Δήμαρχοι και σήμερα. Έτσι θα αναγκαστούν όλοι να πάρουν θέση επί του θέματος. Ταυτόχρονα εάν υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και δικά μας στρατόπεδα στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης , όλοι μαζί μπορούμε να αντιδράσουμε. Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι ότι δεν θέλουμε να λειτουργήσουν ως Κέντρα Υποδοχής».

 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Χ. ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ

«Δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφορία για το συγκεκριμένο  θέμα αλλά θα επικοινωνήσουμε με τα αρμόδια Υπουργεία για να μην υπάρξει τέτοια πιθανότητα. Εμείς από την πλευρά μας διεκδικούμε τα ανενεργά στρατόπεδα της Βέροιας για τα οποία έχουν γίνει και οι απαιτούμενες μελέτες».
 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ Τ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΣ

«Δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφορία σχετικά με τη μετατροπή των ανενεργών στρατοπέδων της Ημαθίας σε κέντρα υποδοχής. Στη Νάουσα υπάρχουν δύο στρατόπεδα  στο Άγιο Νικόλαο. Το ένα είναι εν ενεργεία ενώ το δεύτερο εδώ και δύο χρόνια έχει δοθεί ολοκληρωτικά στο Δήμο Νάουσας για τουριστική αξιοποίηση. Οπότε δεν τίθεται θέμα για τα στρατόπεδα της Νάουσας».

 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Φ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

«Προς το παρόν δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Γνωρίζουμε το θέμα που έχει προκύψει παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Στην Αλεξάνδρεια υπάρχουν δύο στρατόπεδα τα οποία ανήκουν στο Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εάν πέσει κάτι στην αντίληψη μας τότε θα κινηθούμε καταλλήλως και θα πάρουμε κάποια απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας.

Πηγή: epikairanews.gr – Κωνσταντίνα Καραγιάννη

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα