Η ΕΛΜΕ Ημαθίας είναι κάθετα αντίθετη με τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις των «μικρών και οικονομικά ασύμφορων» κατά το Υπουργείο Παιδείας σχολικών μονάδων.
Οι ενέργειες αυτές επιχειρούνται «εν κρυπτώ», αφού όπως φαίνεται το Υπουργείο βολεύεται με την «ασάφεια» των Καλλικράτειων δήμων στους οποίους προβλέπεται η κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών Παιδείας και το γνωμοδοτικό τους έργο.

Κάθε τέτοια ενέργεια αποτελεί κατάφορη παραβίαση, πρώτιστα των συνταγματικών δικαιωμάτων των μαθητών αφού καταλύει το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και εισάγει νέες και επικίνδυνες  ανισότητες σε βάρος των παιδιών που ζούνε στην περιφέρεια. Κι αυτό γιατί οι μικρές σχολικές μονάδες καλύπτουν συνήθως εκπαιδευτικές ανάγκες απομακρυσμένων περιοχών.

Πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ εδώ και καιρό έχει ζητήσει από όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να συλλέξουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών σε κάθε σχολείο, ποια από αυτά σχολεία πληρώνουν μίσθωμα (νοίκι), καθώς και προτάσεις για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων.    

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας που υλοποιείται μέσω των Διευθύνσεων, προβλέπει την συγχώνευση- κατάργηση πάνω από 150 σχολικών μονάδων μόνο για την περίοδο 2010-2011.

Δεν πρέπει να ξεγελάσει κανένα η επιχειρηματολογία του ΥΠΕΠΘ, πως δήθεν κλείνουν προνομιούχα σχολεία. Είναι στάχτη στα μάτια. Θα ακολουθήσουν και άλλα. Η κατεύθυνση αυτή σχετίζεται με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (25-1-10) να περικόψει κατά 10%  τις πιστώσεις του προϋπολογισμού σε όλα τα υπουργεία και συγκεκριμένα κατά 781 εκατομμύρια ευρώ για την παιδεία. Πρόκειται για συνέχιση της βάρβαρης, αντεργατικής πολιτικής που, στο όνομα της κρίσης στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα, ό,τι έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες.

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΓΟΝΕΙΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ:

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ».

  

ΕΛΜΕ Ημαθίας
Πηγή: naousanews.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα