Δεκάδες «άγνωστα» κλειστά επαγγέλματα έρχονται στο προσκήνιο μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας το οποίο αναμένεται ότι θα αλλάξει άρδην το νομικό καθεστώς που τα διέπει. 
Η οριζόντια κατάργηση των περιορισμών δεν αφορά μόνο τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή που αναφέρονται στο μνημόνιο, αλλά δεκάδες ακόμη. «Θα ανοίξουν πάνω από 150 επαγγέλματα» δηλώνει στο «Βήμα» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Και αυτό γιατί οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πρώτο γενικό μέρος του νομοσχεδίου καταργούν όλους τους περιορισμούς για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται για να ανοίξει ένα νέο κατάστημα όπως π.χ. τα πρατήρια καυσίμων, τον διοικητικό καθορισμό των αμοιβών, π.χ. η αμοιβή που ισχύει για τους φορτοεκφορτωτές στον ΟΚΛΑ, ακόμη και τους λιμενεργάτες αλλά και σε κάθε άλλο διοικητικό περιορισμό στην έκδοση αδείας.

Σημαντική αλλαγή θα έρθει στην καθημερινή ζωή των πολιτών με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, αλλά και με τη δυνατότητα που αποκτούν πλέον τα σουπερμάρκετ- για την ακρίβεια τα υπερμάρκετ- που έχουν μεγάλους χώρους στάθμευσης και πλέον μπορούν να λειτουργήσουν πρατήριο καυσίμων. Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν «θερμές γωνιές», δηλαδή να λειτουργήσουν φούρνους, κάτι που απαγορευόταν.

Επί της ουσίας η απελευθέρωση συνιστά μεγάλη τομή στην οικονομική ζωή με πτυχές που θα φανούν στην πορεία εφαρμογής του μέτρου.

Ανάμεσα στα επαγγέλματα που απελευθερώνονται συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες όπως η ενοικίαση λιμουζίνας, θαλάσσιου ποδηλάτου ή τζετ σκι, για τις οποίες η διαδικασία αδειοδότησης υπόκειται σε διάφορους περιορισμούς.

Παράλληλα η προώθηση του νομοσχεδίου θα φωτίσει πολλές ξεχασμένες και άγνωστες ρυθμίσεις που περιόριζαν την πρόσβαση σε πολλά άλλα επαγγέλματα. 

Πηγή: tovima.gr

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα