Με αφορμή την αίσθηση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στους πολίτες ότι έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα στην Ημαθία, επιδιώξαμε να ερευνήσουμε αν αυτό τεκμηριώνεται από τα στοιχεία της Αστυνομίας. Όπως διαπιστώσαμε με την πρόθυμη και ειλικρινή βοήθεια του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας Ταξίαρχου Δημήτρη Παπαχρήστου, τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας δείχνουν αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας (δολοφονίες, ληστείες, επιθέσεις με όπλα κ.λ.π.), αλλά και των κλοπών (διαρρήξεις οικιών, αυτοκινήτων κ.λ.π.) το 2010 σε σχέση με το 2009.

Και αυτό παρά τις προσπάθειες της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Διευθυντή της προσωπικά, αλλά και την αποτελεσματική δράση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στις πόλεις Βέροιας και Νάουσας, εξαιτίας της οποίας έχει περιοριστεί πολύ η εγκληματικότητα μέσα στις πόλεις. Το πρόβλημα τώρα εστιάζεται στην περιοχή του κάμπου.

Ληστείες και κλοπές που αναφέρθηκαν στην Αστυνομία το 2010 ήταν αυξημένες σε σχέση με το 2009. Πιο συγκεκριμένα, οι ληστείες που καταγράφηκαν το 2010 ήταν 13, σχεδόν τριπλάσιες από αυτές του 2009 (5 ληστείες). Στις παραβάσεις για παράνομα παίγνια καταγράφηκε αύξηση πάνω από 50% σε συλλήψεις και επιχειρήσεις της αστυνομίας, ενώ παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων καταγράφηκαν 16 το 2010 έναντι μόλις 7 το 2009. 

20-01-2011-6666Ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει την αύξηση της – βαριάς – εγκληματικότητας είναι ο αριθμός των ανθρωποκτονιών: το 2010 είχαμε 3 (εκ των οποίων οι 2 εξιχνιάστηκαν) έναντι καμίας το 2009.  Ενώ όσον αφορά τις διαρρήξεις, περισσότερες είναι σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα (όπου έχουν ξεχαστεί τσάντες) παρά σε σπίτια. Τον Δεκέμβριο του 2010 έγιναν 20 διαρρήξεις – εκ των οποίων οι 3 στη Βέροια – έναντι 8 του Δεκεμβρίου του 2009, ενώ 3 διαρρήξεις είχαμε τον Ιανουάριο του 2011 (σε 20 μέρες).

Οι κλοπές ήταν αυξημένες το 2010, σε σχέση με το 2009 αλλά και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τον τρέχοντα μήνα είχαμε μέχρι στιγμής 18 περιστατικά που καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία. Από αυτά οι 7 κλοπές στην περιοχή της Βέροιας (3 μέσα στην πόλη και 4 στα χωριά, εξιχνιάστηκαν 3 και συνελήφθησαν οι δράστες), οι 5 στην περιοχή της Νάουσας (καμία μέσα στην πόλη), οι 3 στην περιοχή Αλεξάνδρειας (μία μέσα στην πόλη) και 3 στην περιοχή Πλατέος (περιορίστηκαν οι κλοπές με την ενίσχυση της αστυνόμευσης με ένα επιπλέον περιπολικό). 

Πολύμορφη εγκληματικότητα
Την αύξηση της εγκληματικότητας – και των συλλήψεων – στην περιοχή της Ημαθίας παραδέχεται ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης, σημειώνοντας ότι όλοι οι δείκτες είναι ανεβασμένοι αλλά και ότι κυρίως καταγράφεται αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας. «Έχουμε σκληρή, πολύμορφη εγκληματικότητα. Όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία, η εικόνα είναι δραματική», είπε μιλώντας στη «Μ» ο κ. Παπαχρήστου. Ενώ σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις των δραστών είναι συχνά πολύ βίαιες (π.χ. πυροβολισμοί σε τράπεζες και ταχυδρομείο, η επίθεση στη γυναίκα), τονίζει: «Η δράση τους είναι επικίνδυνη. Ο ‘πόλεμος’ στην Αστυνομία έχει γίνει καθημερινός». 

Οι αιτίες των αυξημένων δεικτών 
20-01-2011-6Ο κ. Παπαχρήστου αποδίδει την αύξηση της εγκληματικότητας μεταξύ άλλων και στην έλευση πολλών αλλοδαπών στο νομό μας από γειτονικές χώρες ή νομούς με σκοπό την κλοπή. Για παράδειγμα, Βούλγαροι συνελήφθησαν για ζωοκλοπή και για κλοπή καλωδίων του ΟΣΕ (για αφαίρεση χαλκού), ενώ Γεωργιανοί συνελήφθησαν να κλέβουν σίδερα από εγκαταλειμμένο εργοστάσιο. Κλέβουν ακόμη και τις σχάρες των ομβρίων υδάτων, τις καμπάνες των εκκλησιών κ.λ.π. Ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης επισημαίνει ότι γίνονται συλλήψεις από την Αστυνομία, αλλά εκτιμά ότι το φαινόμενο δεν πρόκειται να σταματήσει διότι οι δράστες το έχουν κάνει επάγγελμα, τρόπο ζωής. Σημειώνει, επίσης, ότι οι περιπτώσεις διαρρήξεων και μικροκλοπών εξιχνιάζονται σε ποσοστό 40%, που θεωρείται πολύ καλό επίπεδο.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Μ» αν μπορεί να μας πει από την εμπειρία του μήπως η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της κρίσης πολλοί αλλοδαποί έχουν μείνει άνεργοι, ο κ. Παπαχρήστου εκτιμά ότι δεν είναι έτσι. Αλλά στην περιοχή μας έρχονται αλλοδαποί από γειτονικές χώρες για 2-3 μέρες με σκοπό την κλοπή. «Έχουμε διαπιστώσει ότι έρχονται, κλέβουν και φεύγουν», μας είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ, απαντώντας στο ερώτημά μας, αν η αστυνομία βλέπει μεταξύ των δραστών και φιλήσυχους καθημερινούς ανθρώπους, πέρα από τους συνήθεις ύποπτους, οι οποίοι έχουν έρθει σε αδιέξοδο λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, μας απάντησε ότι αυτό δεν παρατηρείται ακόμη στην περιοχή μας, καθώς οι περισσότεροι δράστες που συλλαμβάνονται είναι καθ’ έξη και επάγγελμα κλέφτες ή έχουν συλληφθεί και για άλλα αδικήματα.  

Αποτελεσματική η ομάδα ΔΙ.ΑΣ.
20-01-2011-66Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Παπαχρήστου στην ομάδα δίκυκλης αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), που τα αποτελέσματα της 8μηνης δράσης της (από τον Μάιο) δικαιώνουν τους εμπνευστές της. Όπως μας ενημέρωσε, η πολύ μεγάλη μείωση της εγκληματικότητας που καταγράφεται μέσα στις δύο πόλεις – Βέροια και Νάουσα – αποδίδεται στη δράση της ΔΙ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2010 σημειώθηκαν σε όλο το νομό 20 κλοπές εκ των οποίων οι 17 ήταν εκτός των πόλεων, στην περιοχή του κάμπου (Αλεξάνδρειας, Πλατέος κ.α.) και μόνο 3 στη Βέροια. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που δρα η ΔΙ.ΑΣ. δεν σημειώθηκε ούτε μία αρπαγή τσάντας στο δρόμο, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε πολλές τέτοιες κλοπές μέσα στις πόλεις της Βέροιας και της Νάουσας. 

Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. στην Ημαθία διαθέτει 36 αστυνομικούς, 24 εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στη Βέροια (8 αστυνομικοί σε κάθε μία από τις 3 βάρδιες) και οι υπόλοιποι 12 στη Νάουσα (4 αστυνομικοί σε κάθε μία από τις 3 βάρδιες). Δηλαδή, είναι συνεχώς σε υπηρεσία δύο ομάδες (δύο δίκυκλα με 4 αστυνομικούς) στη Βέροια και μία ομάδα στη Νάουσα. Οι δικυκλιστές αστυνομικοί, με την εμφανή παρουσία και την ταχεία επέμβασή τους, ακόμη και σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης που είναι συνηθισμένες μέσα στις πόλεις, συνέβαλαν τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή της εγκληματικότητας.

20-01-2011-66666«Είχε σημαντική επιτυχία η δημιουργία της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Είναι ένα πολύ σημαντικό και λειτουργικό εργαλείο για την αστυνομία και για τον πολίτη», τονίζει ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας. Ο κ. Παπαχρήστου σημειώνει ότι επιλέγονται κεντρικά σημεία της πόλης για την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ώστε να μπορεί να επεμβαίνει όπου χρειάζεται σε ελάχιστα λεπτά. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται 2-3 λεπτά της ώρας για να φτάσει στο σημείο επέμβασης μέσα στη Βέροιας, ενώ στόχος είναι η επέμβαση αυτή να γίνεται σε ένα μόνο λεπτό.
ΔΙ.ΑΣ. και στον κάμπο;

Μετά την επιτυχή δράση της ΔΙ.ΑΣ. μέσα στις πόλεις, τώρα το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του κάμπου, στην περιοχή Αλεξάνδρειας, Πλατέος κ.α., όπου «μεταφέρθηκε» το έγκλημα λόγω της ευκολότερης πλέον πρόσβασης στην περιοχή και διαφυγής των εγκληματιών. Όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, έχει καταθέσει πρόταση στην κεντρική διοίκηση για την κάλυψη και της περιοχής του κάμπου του νομού με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ., πρόταση που βρήκε θετική ανταπόκριση. Όπως εκτιμά ο κ. Παπαχρήστου, με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί πολύ η εγκληματικότητα. Προς το παρόν, η περιοχή του κάμπου και της Αλεξάνδρειας αστυνομεύεται από τις ομάδες ΟΠΚΕ, ΟΕΠΤΑ και συνοριοφύλακες.

 
Πηγή: maknews.gr

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα