Σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) στη Βέροια προχώρησαν, από τις 11 το πρωί, συνδικαλιστές της Π.Α.ΣΥ. (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση) Πέλλας και Ημαθίας.
Το μέλος της γραμματείας της Π.Α.ΣΥ., Αλέκος Ουγγρίνος, τόνισε πως τα μέλη της οργάνωσης διεκδικούν τη μετατροπή του ΕΛ.Γ.Α. σε «αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ανέφερε, ακόμη, πως αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν όλοι οι συνδικαλιστές της Π.Α.ΣΥ. στα κατά τόπους υποκαταστήματα ΕΛ.Γ.Α., σ’ όλη τη χώρα. Όπως είπε, οι κινητοποιήσεις θα μεταφερθούν αύριο στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας, για την οποία ζητούν να παραμείνει υπό κρατική ομπρέλα, διότι – όπως ισχυρίστηκε – το «65% της γης των αγροτών είναι υποθηκευμένο στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα».

Στο μεταξύ, η Π.Α.ΣΥ. έχει καλέσει σύσκεψη στο Κιλκίς για το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να καθοριστεί το τι μέλλει γενέσθαι με τις κινητοποιήσεις της οργάνωσης, από την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, θα οργανώσουν και το συλλαλητήριο που προγραμματίζουν για τις 5 Φεβρουαρίου, στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, «Zootechnia», στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων, η Π.Α.ΣΥ. διεκδικεί άμεση εξόφληση της παραγωγής ροδάκινων της φετινής και περσινής χρονιάς από τους κονσερβοποιούς & τους εμπόρους, με τιμές που θα καλύπτουν το κόστος, καθώς και αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες από χαλάζι – βροχοπτώσεις αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων στις αγορές και μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο.

Πηγή: zougla.gr – φωτο: pliroforiodotis.gr

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα