Η στήλη “Παραδοσιακές Συνταγές της Μακεδονίας” κάνει πρεμιέρα… 

Σήμερα, εν μέσω χειμώνος, το φαγητό που προτείνει ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον φασουλονταβά!

***
 ΦΑΣΟΥΛΟ(Ν)ΤΑΒΑΣ

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φαγητά της Μακεδονίας και σίγουρα το πιο διαδεδομένο φαγητό της Βέροιας. Ο φασουλο(ν)ταβας είναι ένα νόστιμο φαγητό που δεν λείπει από κανένα Βεριωτικο σπίτι. Τις κρύες μέρες του χειμώνα συνοδεύετε άψογα με καλό σπιτικό τσίπουρο.

Υλικά
· 1,5 πακέτο φασόλια γίγαντες
· 1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα ή «κονκασέ»
· ½ κιλό καρότα, κομμένα ροδέλες
· 3 πράσινες γλυκές πιπεριές, κομμένες λωρίδες 2-3 εκ.
· 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
· 2 πράσινες καυτερές πιπεριές ολόκληρες
· 1 κουταλιά σούπας κόκκινο πιπέρι
· 1 κουταλιά σούπας τοματοπολτό
· 1 κουταλιά σούπας-κοφτή ζάχαρη
· 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
· 7 φλιτζάνια νερό χλιαρό με διαλυμένη μια μεγάλη κουταλιά αλάτι
· ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο-μόνο τα φύλλα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα σε μπόλικο νερό να μουλιάσουν. Την άλλη μέρα τα βράζουμε και τα ξεπλένουμε σε τρυπητό. Προσοχή στο βράσιμο: να τα βγάλουμε κάπως πρόωρα, να είναι δηλαδή ακόμα λίγο «ντούρα», δεδομένου ότι θα μπούνε μαζί με τα χορταρικά και την σάλτσα για άλλη μισή ώρα -τουλάχιστον- στο φούρνο. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλατίζουμε τα φασόλια, και τα βάζουμε σε σκεύος πυρέξ (για καλύτερη εμφάνιση μπορείτε να το μοιράσετε σε μερίδες σε μικρά πήλινα σκεύη) μαζί με όλα τα υλικά, φροντίζοντας να είναι καλά ανακατεμένα στο νερό και στο λάδι, το κόκκινο πιπέρι , ο τοματοπολτός, η ζάχαρη και οι ντομάτες, όπως επίσης να είναι ισομερώς σκορπισμένα στο ταψί τα υπόλοιπα χορταρικά. Τις δύο καυτερές πιπεριές τις βάζουμε ολόκληρες, χωρίς να τις κόψουμε, ώστε να μην βγάλουν πολύ «κάψα», αλλά και να μπορούμε, αν θέλουμε, να τις αποσπάσουμε εύκολα από τον φασουλοταβά, όταν γίνει, για να μην εξακολουθούν να καίνε, πέρα από ένα ανεκτό όριο, και βέβαια, αφού δοκιμάσουμε προηγουμένως.

Τοποθετούμε το πυρέξ στο κάτω μέρος του φούρνου και ψήνουμε περίπου για μισή ώρα, δοκιμάζοντας αν έγινε με ένα καρότο. Φροντίζουμε να υπάρχει μέχρι το τέλος αρκετό ζουμί, γιατί τα φασόλια «τραβάνε» πολύ και επί αρκετή ώρα. Αν χρειασθεί λοιπόν προσθέτουμε εγκαίρως και άλλο νερό με ανάλογο λάδι. Στη συνέχεια ανάβουμε το grill και βγάζουμε για λίγο έξω το ταψί. Σκορπίζουμε τα φύλλα του μαϊντανού. Ξαναβάζουμε το ταψί ψηλά (σε απόσταση 6-7 εκατοστών από τις σπείρες του grill) για 2-3´ λεπτά περίπου, όσο να ροδίσει και να κάνει μια κρούστα. Κλείνουμε το φούρνο και το βγάζουμε έξω να κρυώσει και να τραβήξει. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημείωση: Σε πολλές ορεινές περιοχές του νομού πριν μπει το ταψί στον φούρνο για πιο έντονη γεύση προσθέτουν και λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε ροδέλες πάχους 2-3 εκατ.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη…

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα