Για τέσσερις ώρες θα διέρχονται ελεύθερα τα οχήματα από το σταθμό διοδίων των Μαλγάρων, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 αύριο το μεσημέρι, καθώς το Επιμελητήριο Πιερίας, σε συνεργασία με Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς, θα προβούν σε κατάληψη του σταθμού, διαμαρτυρόμενοι για την κατά 40% αύξηση της τιμής. 
Στην κατάληψη θα συμμετάσχει δυναμικά και η Νομαρχία Ημαθίας, όπως μας δήλωσε ο Νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, καθώς «η Ημαθία απομονώνεται από τα διόδια», όπως είπε.
Για το θέμα μίλησαν στο «Λαό» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, η εκλεγμένη αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, καθώς και ο Νομάρχης και εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκος Ουσουλτζόγλου και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Κοντογουλίδης.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας
«Ξεκινάμε ένα μαραθώνιο αγώνα που συμμετέχουν όλοι οι φορείς και τα Σωματεία της Πιερίας (τα συνδικαλιστικά σωματεία, που έχουν εξάρτηση στην τοπική κοινωνία). Η αύξηση των κρατικών διοδίων κατά 40% δίνει το κακό παράδειγμα στις ιδιωτικές εταιρίες που ελέγχουν διόδια. Αντιδρούμε σε αυτή την αύξηση και καταθέτουμε τις υποψίες μας για τη λειτουργία των διοδίων του Αιγινίου.
Είμαστε Νομός καθαρά τουριστικός και έχουμε αποθέσει τις ελπίδες μας στην «Τουριστική Βιομηχανία». Ποιος θα περάσει δύο διόδια για να επισκεφθεί τις παραλίες μας;
Έχουμε υποχρέωση να πείσουμε το Υπουργείο να αποσύρει αυτή την αύξηση. Αν και δεν είμαστε συνδικαλιστικά όργανα, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι».

Σοφία Μαυρίδου, εκλεγμένη Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
«Η αντιπεριφέρεια Πιερίας δηλώνει παρούσα, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αύξηση πλήττει την ανάπτυξη της περιοχής. Υπάρχει έλλειψη σεβασμού προς τον πολίτη και ο Νομός πλήττεται πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά
Ζητούμε από όλο τον κόσμο την ενεργοποίηση, ώστε να υπάρξει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δεν θέλουμε να καταργηθούν οι σταθμοί, αλλά στο μέτρο του δυνατού να υπάρξει ένα πλαίσιο που να μπορέσει να βοηθήσει στο ζήτημα των πολλών διοδίων, καθώς υπάρχει εκμετάλλευση των πολιτών από τις εταιρίες που διαχειρίζονται τα διόδια».

Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Νομάρχης – εκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας
«Όχι απλά θα συμπαρασταθώ στην κινητοποίηση του Επιμελητηρίου Πιερίας, αλλά θα είμαι πρωτεργάτης. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη Μακεδονία, δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου!
Έχουν απομονώσει την Ημαθία από παντού. Όπως εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε γειτονικούς νομούς, έτσι δεν μπορούν και αυτοί να έρθουν σε εμάς. Κάθε Κυριακή μεσημέρι γέμιζαν οι καφετέριες και τα άλλα μαγαζιά διασκέδασης της Εληάς από Θεσσαλονικιούς και από κόσμο από τη γύρω περιοχή. Τώρα ο άλλος το σκέφτεται όταν πρέπει να πληρώσει 6-7 ευρώ παραπάνω. Διόδια παντού και μάλιστα για έργα που δεν έχουνε κάνει… Είναι δυσβάσταχτο το κόστος!»

Νίκος Ουσουλτζόγλου, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ημαθίας
«Τα Επιμελητήρια, σύμφωνα με το νόμο, δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας, είναι σύμβουλος του Κράτους. Το Επιμελητήριο Ημαθίας έκανε τις προτάσεις του στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και αυτή με τη σειρά της στα Υπουργεία.
Αν θέλουνε να κάνουνε διαμαρτυρίες, αυτοί που πρέπει να βγουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών, οι συνδικαλιστικοί φορείς. Δεν μπορεί το Επιμελητήριο να βγει και να πει τους καταστηματάρχες να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Μιλώντας για ανάπτυξη, αλλού θα πρέπει να κοιτάξουμε…»
Τάσος Κοντογουλίδης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας
«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το θέμα και δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσουμε. Φυσικά και μας απασχολεί το θέμα, καθώς οι αυξήσεις των τιμών λειτουργούν ανασταλτικά στην εμπορική δραστηριότητα.».

***

Την Κυριακή, λοιπόν, ξεκινάει η πρώτη πράξη. Όπως φάνηκαν οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, αναμένεται συνέχεια…

Νίκος Βουδούρης
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα