Με την απομάκρυνση των άχρηστων υλικών από το χώρο, ξεκίνησαν ουσιαστικά οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας, ένα έργο που αποτελεί χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και εκκλησίας, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά που πριν 2,5 χρόνια απείλησε το σημαντικότατο αυτό βυζαντινό μνημείο.

Οι εργασίες απομάκρυνσης των υλικών ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης – για το λόγο αυτό διακόπηκε για τρεις ώρες η κυκλοφορία στην οδό Κεντρικής, με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, μετά από σχετικό αίτημα της 11ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων – και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του έργου. 

Όπως μας είπε ο προϊστάμενος της 11ης Εφορίας Β. Α. κ. Αντώνιος Πέτκος, εμφανώς ικανοποιημένος, η χρηματοδότηση του έργου, το οποίο αφορά την αποκατάσταση-συντήρηση του μνημείου και διαμόρφωση του αύλειου χώρου, έχει εκταμιευτεί. Το έργο χρηματοδοτείται με ποσό 3,5 εκ. ευρώ περίπου (3.465.000) από το υπουργείο Πολιτισμού – μέσω του ΕΣΠΑ Κ. Μακεδονίας – και φορέας υλοποίησής του είναι η 11η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι απαλλοτριώσεις των κτισμάτων στον περιβάλλοντα χώρο οι οποίες, αν προχωρήσουν, «θα αλλάξει εντελώς το περιβάλλον της Παλιάς Μητρόπολης», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Πέτκος.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση-ανάδειξη της Παλιάς Μητρόπολης. Στόχος του είναι η διάσωση του μνημείου από τη φθορά του χρόνου, αλλά και η «μετατροπή» του σε επισκέψιμο χώρο. Οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν συνολική παρέμβαση τόσο στο κτίριο (στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου, αλλά και καθαρισμό-συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του), όσο και στον περιβάλλοντα χώρο (διαμόρφωσή του). 

Θα επιτευχθεί έτσι η πλήρης ανάδειξη ενός κορυφαίου και σπάνιου μνημείου του 11ου αιώνα, το οποίο εντάσσεται σε άξονα ιστορικής διαδρομής, που με αφετηρία το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας διέρχεται από δύο διατηρητέες ιστορικές περιοχές και καταλήγει στο κέντρο της σύγχρονης πόλης, δηλαδή στον αρχικό ιστορικό πυρήνα. Ενώ, προκειμένου να καταστεί το μνημείο επισκέψιμο, προβλέπεται η τοποθέτηση των απαραίτητων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι μελέτες του έργου έχουν εκπονηθεί από την 11η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ.Π.Σ.  

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών λήγει το 2013, αλλά εκτιμάται (με βάση προηγούμενη εμπειρία) ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί το έργο που θεωρείται πολύ δύσκολο. Πάντως, φιλοδοξία της 11ης Εφορίας Β. Α. και του προϊσταμένου της είναι να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια, παρά τις δυσκολίες που αναμένεται να παρουσιαστούν στην πρόσληψη των συνεργείων λόγω της αλλαγής του σχετικού νόμου.

Το σημαντικό είναι ότι το έργο ξεκίνησε και, στον α ή β χρόνο, θα ολοκληρωθεί, ώστε η Βέροια και η Ημαθία γενικότερα να αποκτήσουν ένα ακόμη επισκέψιμο μνημείο, ταυτόχρονα με τη διάσωση της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής μας

Πηγή: maknews.gr

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα