Επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με την έντονη φημολογία περί συγχώνευσης του Νοσοκομείου της Νάουσας, έστειλε ο Δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός.

Η επιστολή, που εστάλη στις 23 Νοεμβρίου 2010 και κοινοποιήθηκε σήμερα, αναφέρει τα εξής:

 
ΘΕΜΑ: «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ»

Κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα πληροφορίες και φήμες για την κατάργηση– συγχώνευση του Γενικού Νοσοκομείου Νάουσας, έχουν προκαλέσει έντονες και δικαιολογημένες ανησυχίες στην τοπική κοινωνία, η οποία το θεωρεί ένα
«κομμάτι» της ζωής της».
Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και κρίσιμο για τη Νάουσα, η οποία βιώνει πολύ σκληρά εδώ και χρόνια τις αρνητικές συνέπειες της αποβιομηχάνισης και της μεγάλης ανεργίας. Η όποια υποβάθμιση του Νοσοκομείου της πόλης μας, θα επιδεινώσει τα προβλήματα της μακροχρόνιας ύφεσης, οδηγώντας στην κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.
Οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι το Νοσοκομείο Νάουσας είναι από τα πιο ιστορικά της Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας και κατασκευάστηκε το 1937 αποκλειστικά από δωρεές Ναουσαίων. Στην 70χρονη διαδρομή του έχει να επιδείξει τεράστιο κοινωνικό έργο, προσφέροντας συνεχώς ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και αυτός είναι ο κύριος λόγος που καταξιώθηκε στη συνείδηση των πολιτών όχι μόνο της Νάουσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Γι’ αυτό η ύπαρξη και η λειτουργία αποτελεί ζωντανό κύτταρο που συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνικοοικονομική ζωή της Νάουσας.
Στο Νοσοκομείο μας λειτουργούν 120 κλίνες και εργάζονται περίπου 300 άτομα (νοσηλευτικό, ιατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό), αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη «βιομηχανία» που απέμεινε στην άλλοτε ακμάζουσα βιομηχανικά πόλη μας.
Επίσης, πριν από περίπου ένα χρόνο ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού-ανακαίνισης και επέκτασης των υποδομών του Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 4.470.000 ευρώ (χειρουργεία, θάλαμοι, νέα πτέρυγα κλπ.), με στόχο να βελτιωθεί το επίπεδο και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό η φημολογούμενη κατάργηση ή συγχώνευση ή υποβάθμιση του Νοσοκομείου θα είναι μία απόφαση άδικη, αλλά και παράλογη, γιατί από τη μία η πολιτεία δαπάνησε σημαντικά κονδύλια για την αναβάθμισή του και από την άλλη σχεδιάζει την κατάργησή του (!).
Η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Νάουσας και η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, είναι βασική προτεραιότητα του Δήμου Νάουσας. Οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι, ο Δήμος μας από τον Ιανουάριο του 2006, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχώρησε δωρεάν στο Νοσοκομείο ακίνητο ιδιοκτησίας του, συνολικού εμβαδού 3.814,65 τ.μ. (τμήμα της πρώην βιομηχανίας «Βέτλανς»), το οποίο γειτνιάζει με το κτιριακό συγκρότημα του Νοσοκομείου, με σκοπό να ενταχθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, για την υλοποίηση έργων επέκτασης και δημιουργίας νέων και σύγχρονων νοσηλευτικών τμημάτων-κλινικών.
Κύριε Υπουργέ,
Η Νάουσα, που εδώ και 15 χρόνια βιώνει αυτά που βιώνει όλη η Ελλάδα σήμερα, έχει ήδη χτυπηθεί από την ανεργία με 40%, αλλά και με μια σειρά Δημοσίων Υπηρεσιών που έφυγαν από την πόλη προς την πρωτεύουσα Βέροια (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Επιθεώρηση Εργασίας κλπ.). Ειδικά όμως, για το Νοσοκομείο μας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παραμικρή υποβάθμισή του.
Για τους λόγους αυτούς, σας υποβάλλουμε το αίτημα του Δήμου Νάουσας όπως συνεχιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Νάουσας.
Θέλουμε επίσης να σας μεταφέρουμε την έντονη αντίθεση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, η οποία ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΕΧΘΕΙ κατάργηση, συγχώνευση ή υποβάθμιση του Νοσοκομείου και με μπροστάρη το Δήμο θα αντιδράσει ΔΥΝΑΜΙΚΑ.
Δεν πρόκειται να δεχθούμε το κλείσιμο ή τη συγχώνευση ή την υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας. Σκεφθείτε οποιοδήποτε άλλο τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων, μην πλήττετε όμως και πάλι την πόλη μας.
Αναγνωρίζοντας τη βούλησή σας να στηρίξετε την περιφερειακή ανάπτυξη των Νοσοκομειακών Μονάδων προς όφελος των πολιτών, περιμένουμε την θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.


Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΣ
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα