Οι μέρες της Κατοχής, τότε που ο κόσμος πουλούσε ό,τι είχε και δεν είχε για λίγες οκάδες σιτάρι ή ένα μπουκάλι λάδι, δυστυχώς επανέρχονται με τον πιο τραγικό τρόπο.

Ο κόσμος πουλάει τα χρυσαφικά του, κάποια από τα οποία ενδεχομένως να αποτελούν οικογενειακά κειμήλια, ώστε να πάρει λίγα ευρώ και να αντιμετωπίσει τρέχουσες, βασικές ανάγκες.

Την περασμένη εβδομάδα εξελίχθηκε ένα τέτοιο παζάρι με αγοραστή κάποιο πρόσωπο Γερμανικής καταγωγής.
Ο αγοραστής που κυκλοφορούσε με μεταφραστή, αλλά και συνεργάτες, έφτασε στη Βέροια και ενήργησε άμεσα και μεθοδικά.
Έβαλε αγγελία σε τοπική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, την οποία πλήρωσε αδρά και στη συνέχεια έστησε το «μαγαζί» του σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης όπου γινόταν τα ραντεβού και οι αγοραπωλησίες.
Όμως το μεγαλύτερο «αλισβερίσι» έγινε εκτός ξενοδοχείου, καθώς πολύς κόσμος, για λόγους αξιοπρέπειας, δίσταζε να πάει εκεί. Έτσι γινόταν συνεννόηση μέσω κινητού τηλεφώνου και ο ίδιος και οι συνεργάτες του πήγαιναν στα σπίτια των ενδιαφερομένων και αγόραζαν τα χρυσαφικά!!! 
Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή κυμαινόταν ανάλογα με την περιεκτικότητα των κοσμημάτων σε χρυσό.

Η συναλλαγή αυτή, που ήταν καθ’ όλα νόμιμη, διήρκεσε τέσσερις μέρες. Τόσες μέρες παρέμεινε ο Γερμανός στη Βέροια και φεύγοντας πήρε μαζί του άγνωστη ποσότητα χρυσαφικών. Κάτι που ενδεχομένως δε θα μάθουμε ποτέ, καθώς πολλοί από αυτούς που αναγκάστηκαν να πουλήσουν, δεν το ομολογούν, για ευνόητους λόγους.

Πάντως η περίπτωση αυτή δεν είναι η μόνη. Μικρές αγγελίες στον τοπικό τύπο, φειγβολάν που διανέμονται και τοποθετούνται στα τζάμια των αυτοκινήτων, ακόμη και …πανό ενημερώνουν ότι «αγοράζονται χρυσαφικά»…. Με την συμπλήρωση: «Κρατάμε πλήρη εχεμύθεια»…

Όλα αυτά συμβαίνουν στην πρωτεύουσα ενός νομού που πριν 20 χρόνια είχε το προσωνύμιο «Ελ Ντοράντο» της Ελλάδας. Η Ημαθία, ένας από τους πλουσιότερους νομούς της χώρας πριν λίγα χρόνια… Τώρα οι κάτοικοί του πουλάνε τα «ασημικά» απλά για να επιβιώσουν!!!!

Σ.σ. Στην ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης και οι τρεις βουλευτές Ημαθίας που εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν το πολυνομοσχέδιο – ολετήρα των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων…

Ρεπορτάζ: Δ. Kαρολίδης

Πηγή: Μακεδονικό Δίκτυο – Verianet.gr

Σημείωση VeriaNews.blogspot.com


Είναι ίσως η εύκολη λύση το ξεπούλημα των χρυσαφικών και των κειμηλίων, όμως δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Οι κρίσεις και οι δυσχέρειες έρχονται και φεύγουν, η αξιοπρέπεια όμως δεν πρέπει να φεύγει ποτέ…

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα