Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τα σημαντικότερα θέματα της Ημαθίας πραγματοποιήθηκε στην προτελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βέροια.
Τι είπε ο Νομάρχης
Ο κ. Καραπαναγιωτίδης αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα της Ημαθίας και υποστήριξε τα εξής.
Για τον Οδικό Άξονα Βέροιας – Νάουσας – Έδεσσας: «Το έργο είναι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όχι της Νομαρχίας.  Όλοι ξέρετε για ποιο λόγο έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια, το παλέψαμε και επί κυβερνήσεως ΝΔ και επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Κάναμε τη διαβούλευση μαζί με την Περιφέρεια για το μεσαίο κομμάτι  και έχουν μειωθεί οι αποζημιώσεις.  Ελπίζουμε το μεγάλο αυτό έργο να γίνει με το νέο αιρετό Περιφερειάρχη».
Νέο Διοικητήριο Ημαθίας: « Είναι το πρώτο έργο που έχει ενταχθεί στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Εσείς (αναφερόμενος στην αντιπολίτευση) όμως το πολεμήσατε. Εγώ το πιστεύω το έργο. Θεωρώ πως 16.000 τετραγωνικά μέτρα είναι αρκετά για την Ημαθία. Το οικόπεδο είναι έτοιμο και αναμένουμε τώρα την συνέχιση του έργου».
Προαστιακός σιδηρόδρομος: « Δεν είναι εύκολο να γίνει ο προαστιακός όπως έχει γραφεί, με νέα σιδηροδρομική γραμμή. Αντιθέτως, πιστεύω πως θα υλοποιηθεί με την υπάρχουσα  και θα ικανοποιεί τόσο τη Βέροια, όσο και τη Νάουσα, αλλά και την Αλεξάνδρεια.
Για την έλευση του Φυσικού Αερίου: «Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν με το Επιμελητήριο Ημαθίας για το θέμα αυτό αλλά τώρα ανοίγονται νέες προοπτικές με την εταιρία που θα κατασκευάσει τον αγωγό «ΤΑΡ». Ο αγωγός θα περάσει από την Ημαθία και η εταιρία μας δήλωσε πως θα κατασκευάσεις και στόμια χαμηλής πίεσης. Πρόσφατα σε σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία είδαμε την προμελέτη του έργου και τον Φεβρουάριο θα υπάρξει νέα συνάντηση με την εταιρία. Εκεί, θα καλεστούν και όλοι οι φορείς της Ημαθίας όπως το Επιμελητήριο κ.α.».

ΑΜΑΛΘΕΙΑ: « Το 51% της πρώην Περιφερειακής Αγορά της Κουλούρας ανήκει στην Νομαρχία Ημαθίας και το 49% στο διευρυμένο πλέον Δήμο Βέροιας και στην ΕΑΣ Βέροιας. Εμείς προσπαθήσαμε όλον αυτόν τον καιρό να βρούμε λύση με συνεχείς επιστολές και επαφές, έτσι ώστε να έρθει κάποιος να επενδύσει. Ήρθαμε επίσης σε συμφωνία με τους καταπατητές. Ουκ ολίγες εταιρίες εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και τις προτάσεις τους τις έχω μαζί μου.  Το «φιλέτο» της Ημαθίας πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα. Θα πρέπει να πείσουμε αυτόν που οδηγά γρήγορα στην Εγνατία να σταματήσει στην Κουλούρα. Να υπάρχει εκεί ένα ξενοδοχείο, ένα ρεστοράν, ένα εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων, ένα βουλκανιζατέρ, ένα βενζινάδικο ένας βιολογικός καθαρισμός.  Σύμφωνα με όσα μας έχει πει η εταιρία συμβούλων στην οποία έχουμε απευθυνθεί και οι νομικοί μας, θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει μία νέα απόφαση για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων. Για την δημιουργία νέου ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή και για την αλλαγή της χρήσης γης.  Το Επιμελητήριο Ημαθίας δεν είναι απέναντι μας. Δεν μπορούμε όμως εμείς να παραχωρήσουμε πλέον μετοχές. Οι νομαρχίες δεν μπορούν να παραχωρήσουν πλέον περιουσιακά στοιχεία που μας έχουν παραχωρηθεί από το Δημόσιο. Επίσης, η χρήση γης δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα, διότι τα λεφτά που έχουν δοθεί από την Ε.Ε. στο παρελθόν έχουν δοθεί για την δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου».

Τι είπε ο Δημήτρης Μούρνος
Συγκεκριμένα για τα μεγάλα έργα της Ημαθίας δήλωσε τα εξής:
Για τον Οδικό Άξονα Βέροιας – Νάουσας – Έδεσσας: « Υπάρχουν ευθύνες από όλες τις προηγούμενες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και από την δική σας. Υπήρξε ένας κακός σχεδιασμός και το έργο περισώθηκε την τελευταία στιγμή.  Θεωρούμε πως ακόμη και αν ολοκληρωθεί το μεσαίο κομμάτι δεν σημαίνει πως το έργο θα γίνει. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν οι τελικές μελέτες των άλλων δυο κομματιών και να αρχίσουν σύντομα οι εργασίες κατασκευής τους».
Για την ΑΜΑΛΘΕΙΑ: «Συμφωνούμε με την πρόταση του Επιμελητηρίου Ημαθίας που είναι ολοκληρωμένη, για την δημιουργία ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου.  Θεωρούμε πως θα πρέπει να δοθούν οι μετοχές στο Επιμελητήριο έτσι ώστε το έργο να μείνει στην  Ημαθία και να μην περάσεις στην Περιφέρεια».
Τι είπε ο Νίκος Ουσουλτζόγλου
Όσον αφορά τα μεγάλα θέματα της Ημαθίας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Ουσουλτζόγλου  είπε τα εξής

Για την ΑΜΑΛΘΕΙΑ: « Η περιφερειακή αγορά της Κουλούρας παραχωρήθηκε στους φορείς της Ημαθίας με προεδρικό διάταγμα. Στην Νομαρχία Ημαθίας, σε όμορο δήμο, στην μεγαλύτερη αγροτική Ένωση του Νομού και στο Επιμελητήριο Ημαθίας. Τότε για νομικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Το καταστατικό όμως εμείς το συντάξαμε και φυσικά μιλά για διαμετακομιστικό κέντρο Κουλούρας και όχι για ΑΜΑΛΘΕΙΑ. Τότε ο κ. Σπάρτσης είχε δώσει τον λόγο του πως μετά από 6 μήνες θα είχαν δοθεί μετοχές και στο Επιμελητήριο. Δυστυχώς όμως και επί Νομαρχίας Σπάρτση και επί της δικής σας Νομαρχίας σφετερίζεστε τον λόγο σας. Όσον αφοράς τις χρήσεις που υπάρχουν δεν μας τις είπατε όλες. Εκτός από διεθνές διαμετακομιστικό εξαγωγικό κέντρο υπάρχουν και συμπληρωματικές δράσεις, όπως η ύπαρξη  υπηρεσιών όπως το τελωνείο, το χημείο, το κτηνιατρείο, βενζινάδικο, συνεργείο αυτοκινήτων. Όσον αφορά τα όσα σας  έχει πει ο νομικός σας, εμάς ο νομικός του Επιμελητηρίου υποστηρίζει πως μπορεί να υπάρξει μεταβίβαση τω μετοχών στο Επιμελητήριο», είπε ο κ. Ουσουλτζόγλου.

Πηγή: naousanews.gr

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα