Την έντονη διαμαρτυρία τους για τα άλυτα – εδώ και πέντε χρόνια – άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της Βέροιας, σχετικά με την σίτιση και τη μεταφορά τους κυρίως, εκφράζει μέσα από επιστολή τους ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Βέροιας.


Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

“Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης  της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2004, μετά από προτροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βέροιας και την παράλληλη παραχώρηση της περιοχής του Β’ Στρατοπέδου (Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Βαρβάρας) για την εκμετάλλευσή της από το ΑΠΘ. Οι φοιτητές ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται στην πόλη και στο πανεπιστημιακό τμήμα της Βέροιας, ενισχύοντας την οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της πόλης. 
«Και τώρα τι;; Σταματάνε εδώ οι όποιες διοικητικές και πολιτικές αποφάσεις του Πανεπιστημίου και της Δημοτικής Αρχής;;» Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ή ακούμε στις εκδηλώσεις και τις ορκωμοσίες του Πανεπιστημίου, εκεί όπου συγκεντρώνονται οι αιρετοί – υπεύθυνοι, ότι υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου-Δημοτικής Αρχής. «Που είναι αυτή η συνεργασία;;  Όταν δεν έχουμε σίτιση το βράδυ, όταν δεν μπορούμε να μετακινηθούμε ευέλικτα από την πόλη στο τμήμα, όταν δεν έχουμε υποδομές Πανεπιστημιακού τμήματος;»

Από το 2005 μέχρι και σήμερα (2010!) τα κύρια θέματα των περισσότερων γενικών συνελεύσεων μας είναι η βραδινή σίτιση, οι εστίες, η μεταφορά από και προς το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, καθώς και οι ελλιπείς υποδομές που υπάρχουν στο τμήμα. 

Το Πανεπιστήμιο δεν μας παρέχει βραδινή σίτιση. Δηλαδή, δεν μας προσφέρει ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα που παρέχεται σε όλη τη φοιτητική κοινότητα του ΑΠΘ, και όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. «Δεν είμαστε φοιτητές εμείς; Γιατί μας έχετε παραμελημένους; Είμαστε το αποπαίδι του ΑΠΘ;;» Ζητάμε την παροχή βραδινής σίτισης στην πόλη της Βέροιας, λόγω της δυσκολίας  μετακίνησης στο πανεπιστήμιο τις ώρες αυτές. Συζητήσεις και προτάσεις υπήρχαν και υπάρχουν ανέκαθεν, κάθε μία όμως παρουσίαζε και κάποιο πρόβλημα. Το αποτέλεσμα; ΜΗΔΕΝΙΚΟ! Επιτέλους, πρέπει να λάβουν τέλος οι μακροχρόνιες αυτές συζητήσεις ανάμεσα στη Διοίκηση του Τμήματος και τη Δημοτική Αρχή, και να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, προσφέροντας σε εμάς τους φοιτητές μία βασική ανάγκη την οποία στερούμαστε εδώ και πέντε χρόνια.

Πέντε είναι και τα χρόνια που αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την μεταφορά από και προς το πανεπιστήμιο. Και εδώ το ίδιο σκηνικό. Ακούμε προτάσεις, σχέδια, γίνονται συζητήσεις και μελέτες για την επίλυση του προβλήματος, με σκοπό να βρεθεί μία λύση. Ένα πράγμα όμως δεν αλλάζει… ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Η δυσκολία μετάβασης από και προς τη σχολή. Η νέα Διοίκηση του Τμήματος  αποφάσισε να ασχοληθεί με την επίλυση του θέματος αλλά μέχρι σήμερα η μεταφορά μας παραμένει σοβαρό πρόβλημα.

Όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές; Πάλι το ίδιο σκηνικό. Έχουμε κτιριακές ελλείψεις όπως εστίες, αμφιθέατρο, γραφεία καθηγητών και εργαστηριακές αίθουσες. Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η ανακατασκευή του κτιρίου στην είσοδο του Πανεπιστημιακού χώρου και μέχρι σήμερα παραμένει  εγκαταλελειμμένο. Η παρούσα Διοίκηση του τμήματος πρότεινε την εκπόνηση masterplan για τον πανεπιστημιακό χώρο, αλλά η πρόταση κάπου χάθηκε στη γραφειοκρατία  των συζητήσεων.

ΒΑ-ΡΕ-ΘΗ-ΚΑ-ΜΕ! Έχουμε πάρει τόσες αποφάσεις ως Σύλλογος Φοιτητών, τις προωθούμε στην Διοίκηση του Τμήματος μέσω των εκπροσώπων μας, λαμβάνουμε την επιδοκιμασία και έγκριση της, αλλά τελικά οι αποφάσεις αυτές μένουν στα χαρτιά!  Κάθε χρόνο συζητάμε και ψηφίζουμε τα ίδια πράγματα και αυτά κωλυσιεργούν λόγω της αμέλειας της Πανεπιστημιακής Διοίκησης και της Δημοτικής Αρχής. Φεύγουν απόφοιτοι, έρχονται καινούργιοι φοιτητές και ακόμα συζητάμε τα ίδια θέματα.  
Αν το ΑΠΘ δεν έχει χρήματα ή τη θέληση να συντηρήσει το τμήμα στην Βέροια και οι Δημοτικές Αρχές δεν ενδιαφέρονται για την τύχη του, τότε εσείς που μας φέρατε εδώ, να μας πάτε στη Θεσσαλονίκη, στην έδρα του ΑΠΘ! Μας πετάξατε σε κάποια στρέμματα  γης, με 4 κτίρια μέσα και μας βαπτίσατε «Πανεπιστήμιο» και «ακαδημαϊκούς πολίτες»; Ένα Πανεπιστήμιο εκτός από την ακαδημαϊκή γνώση πρέπει να προσφέρει ιδέες, πολιτισμό, να είναι άμεσα συνδεμένο με την κοινωνία και να έχει υποδομές για παρεμφερείς δραστηριότητες. Εμείς τα στερούμαστε όλα αυτά! 
Εξ ορισμού, λόγω της χωροθέτησης μας, είμαστε απομονωμένοι από την συναναστροφή με συναδέλφους μας, από την συμμετοχή στις Πανεπιστημιακές υπηρεσίες του ΑΠΘ (γυμναστήριο, χορωδία, εκδηλώσεις κ.α.), άμεση πρόσβαση σε συζητήσεις, συνέδρια, σεμινάρια και βιβλιοθήκες. Τουλάχιστον, φροντίστε να μην στερούμαστε τις βασικές μας ανάγκες, όπως η βραδινή σίτιση και η μεταφορά μας στο τμήμα…

Από το 2004 μέχρι σήμερα πέρασαν τρεις Πανεπιστημιακές Διοικήσεις  από το τμήμα, είπαν πολλά «θα», αλλά δεν έκαναν τίποτα στην πράξη. Η παρούσα Διοίκηση φαίνεται να προσπαθεί να δείξει έργο με συζητήσεις, με προτάσεις, με πανεπιστημιακά μέλη που ασχολούνται με τα προβλήματα μας. Ωστόσο, αυτό που ξέρουμε εμείς σαν φοιτητές είναι ότι και πάλι αύριο δεν θα έχουμε να φάμε το βράδυ και θα μαλώνουμε με τους υπαλλήλους των αστικών για τα δρομολόγια! ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!
Μέσα από το κείμενο αυτό, πρόθεση μας είναι να γνωστοποιήσουμε στην κοινωνία της πόλης τα προβλήματα που μας ταλανίζουν εδώ και χρόνια, αλλά και να υπενθυμίσουμε στους ιθύνοντες  τις υποχρεώσεις τους! 

Ο Φοιτητικός Σύλλογος καταγγέλλει ακόμη όλες τις κυβερνήσεις για την κατάσταση των Πανεπιστημίων και της Παιδείας σήμερα. Είναι αποτέλεσμα δικών τους πολιτικών η μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις, η μη παροχή των απαραίτητων στους φοιτητές, η κατάρρευση όσων έχουν απομείνει από το δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ο νέος Νόμος-Πλαίσιο θα δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο που θα κοστίζει ακόμη περισσότερο στους φοιτητές (μέσω της σίτισης, στέγασης, και των άλλων υπηρεσιών που περνάνε στους ιδιώτες), που θα βρίσκεται στα χέρια των επιχειρήσεων, που τα προγράμματα σπουδών θα είναι προγράμματα κατάρτισης.
 
Διεκδικούμε:
•    Να μη περάσει ο Νέος ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ.
•    Ούτε ευρώ από την τσέπη των φοιτητών για Σίτιση-Στέγαση-Μεταφορές-Αναλώσιμα.
•    Μηνιαίο επίδομα για όλους τους φοιτητές.
•    Έξω οι επιχειρήσεις από τις Σχολές, την έρευνα, καμιάς μορφής ιδιωτικοποίηση.
•    Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Μόνιμη-σταθερή δουλειά για όλους.
 
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δοθεί ΛΥΣΗ στα αιτήματα μας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, 
ΒΕΡΟΙΑ 16/12/2010

 
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα