Θυελλώδης ήταν η τελευταία συνεδρίαση της θητείας του, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, συνεδρίαση που, θεωρητικά τουλάχιστον, είχε έκτακτα και κατεπείγοντα θέματα στην ημερήσια διάταξη, τα οποία ξεπερνούσαν τα 70…
Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε δύο θέματα: Στον καθορισμό του ανώτατου αριθμού αδειών στην β΄ λαϊκή αγορά της Βέροιας και τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου Βέροιας, με τον αναπληρωτή του, στο Δ.Σ. του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά». 

“Άναψαν τα αίματα” για τη β΄ λαϊκή


 Αν και το θέμα αφορούσε καθαρά τον «καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών της β΄ λαϊκής αγοράς», για ακόμη μία φορά το θέμα πήρε ευρύτερες διαστάσεις, με τοποθετήσεις και γνωμοδοτήσεις, νομικές συμβουλές, ερμηνείες και εκτιμήσεις, αλλά και αντιρρήσεις ακόμα και για την χωροθέτηση της δεύτερης λαϊκής, θέμα που είχε συζητηθεί προ έτους. Το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα και λίγο έλλειψε να ξεφύγει από τον έλεγχο, όταν ο αντιδήμαρχος Βέροιας Παύλος Παυλίδης δήλωσε πως, «επειδή δεν θέλει να κοροϊδεύει κανέναν», αφού είδε το τοπογραφικό των θέσεων και διαπίστωσε πως η Μ. Μπότσαρη θα παραμένει κλειστή με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα στην κυκλοφορία, δήλωσε αντίθετος με το σημείο, σημειώνοντας πως ψήφισε λάθος την προηγούμενη φορά.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων και παραγωγών λαϊκών αγορών αντέδρασαν έντονα, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό του Δημοτικού Συμβουλίου προς το πρόσωπό τους, επιτιθέμενοι παράλληλα φραστικά στον κ. Παυλίδη για την άποψη που εξέφρασε. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε η επέμβαση των ψυχραιμότερων και η απομάκρυνση των οξύθυμων, που λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια.

 Επί της ουσίας, υπήρξαν δύο κυρίαρχες απόψεις: Η πρώτη έλεγε να συζητηθεί το θέμα κανονικά, να οριστούν οι θέσεις και να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και η δεύτερη άποψη ανέφερε πως πρέπει το θέμα να αναβληθεί, καθώς ούτως ή άλλως, δεν μπορεί στην παρούσα φάση να υπάρξει λύση, αφού συναρμόδια για το θέμα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, είναι η Νομαρχία Ημαθίας και οι επιτροπές της, ενώ από την 1η Ιανουαρίου, το θέμα περνά εξ ολοκλήρου στο Δήμο Βέροιας, οπότε θα μπορεί να αναλάβει από την αρχή μέχρι το τέλος το θέμα. Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τάσος Κοντογουλίδης, επανέλαβε την διαφωνία του συλλόγου για τη β λαϊκή στο Τσερμένι, τονίζοντας ότι θα προκληθεί μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα με επίπτωση στην κίνηση της Αγοράς και πρότεινε στο σώμα να στηρίξει την παλαιότερη θέση της Λεωφόρου Στρατού.

 Τελικά, το Σώμα με πλειοψηφία αποφάσισε να εγκρίνει την εισήγηση που έκανε λόγο για καθορισμό 132 θέσεων. Όπως και να έχει, το «έργο» που λέγεται «β΄ λαϊκή αγορά Βέροιας» αναμένεται να απασχολήσει και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο του, Καλλικρατικού πλέον, Δήμου Βέροιας.

 Πλήρης σύγχυση για το θέμα του εκπροσώπου στην «Παναγία Σουμελά»

 «Ως θεσμικό και όχι ως φυσικό πρόσωπο», μίλησε, όπως είπε, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου για το θέμα του ορισμού εκπροσώπου του Δήμου Βέροιας και του αναπληρωτή του, στο Δ.Σ. του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» και ανέφερε πως ο Δήμος καλείται να ορίσει πρόσωπο που θα τον εκπροσωπεί. Ωστόσο, το θέμα αφέθηκε στην απόλυτη κρίση των συμβούλων, κάτι που διαφάνηκε άλλωστε στη συζήτηση που ακολούθησε.

Όπως ανέφερε η Δήμαρχος στην εισήγησή της και το επιβεβαίωσε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γιώργος Παπαστεργίου, το νομικό καθεστώς του Ιδρύματος άλλαξε το Νοέμβριο του 2010. Η Δήμαρχος ανέφερε, επίσης, πως το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από έγγραφη αίτηση του Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονος, ενώ ο νομικός σύμβουλος σημείωσε πως το «Ίδρυμα Παναγία Σουμελά», με την κανονιστική πράξη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου το Νοέμβριο του 2010, μετατράπηκε σε «Ιερά Προσκύνημα», ώστε να λυθούν οι όποιες υπάρχουν νομικές ασάφειες. Στη συζήτηση συμμετείχαν τόσο ο εκπρόσωπος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Λάζαρος Κουμπουλίδης, όσο και ο νομικός σύμβουλος του «Ιδρύματος ή Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά» Λάζαρος Μαντραντζής.

 Η Εύξεινος Λέσχη και άλλα ποντιακά σωματεία του Νομού ζητούσαν να μην οριστεί κανένας εκπρόσωπος του Δήμου, ώστε «να μην νομιμοποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο το παράνομο καθεστώς στην Παναγία Σουμελά», ενώ ο νομικός σύμβουλος της «Παναγίας Σουμελά» σημείωσε πως, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αναιρετική απόφαση, υπάρχει πλήρης νομιμότητα και ο Δήμος οφείλει να υπερασπισθεί το δικαίωμά του για ορισμό εκπροσώπου του. Τελικά, αν και το Σώμα ψήφισε υπέρ της αναβολής του θέματος και κατά συνέπεια, τον μη ορισμό εκπροσώπου του, έγινε γνωστό πως ούτως ή άλλως, με βάσει τη νέα κανονιστική απόφαση που ισχύει από το Νοέμβριο, ορίζεται εκπρόσωπος του Δήμου το άτομο που πρότεινε το Τοπικό Συμβούλιο Καστανιάς.

Πρόκειται για τον Ιωάννη Νισύριο, δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη, που δεν είναι μεν δημότης Βέροιας, όπως προέκυψε από την εξέταση των δημοτικών καταλόγων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πλην όμως διατηρεί δεσμούς με την Καστανιά, όπως είπε η Δήμαρχος, αφού έχει σπίτι στο χωριό, ενώ πρόσφατα ετάφη η μητέρα του εκεί.


 Επεισοδιακό ξεκίνημα, μεταμεσονύκτια λήξη της συνεδρίασης

Η τελευταία συνεδρίαση δυναμιτίστηκε πριν καν αρχίσει, όταν πολίτης μαινόμενος εισέβαλε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και καταφέρθηκε φραστικά εναντίον του αντιδημάρχου Δημήτρη Δάσκαλου, στον οποίο πέρα από βαριές κουβέντες, εξαπέλυσε απειλές ακόμη και για τη ζωή του. Μετά την κήρυξη της έναρξης της συνεδρίασης, ο κ. Δάσκαλος, εμφανώς αγανακτισμένος από την στάση του πολίτη, εξήγησε πως ο εν λόγω κύριος ζήτησε δουλειά στο Δήμο, όπως και δεκάδες άλλοι, χωρίς ωστόσο να είναι καν δημότης Βέροιας.

 Ο Δημήτρης Δάσκαλος όμως επέκρινε και τη στάση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρο Τσαπαρόπουλο, καθώς, όπως είπε, δεν τον προστάτευσε. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της προ των ημερήσιας διάταξης θεμάτων συζήτηση, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου ενημέρωσε το Σώμα για την εκδημία του μεγάλου δωρητή της Βέροιας Λάκη Κούσιου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Δευτέρας, σε ηλικία 93 ετών, έπειτα από βραχεία νοσηλεία του στο Νοσοκομείο. Για το θάνατο του ευεργέτη του Δήμου Βέροιας, ως ελάχιστη τιμή, το Δημοτικό Συμβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή και αποφάσισε η κηδεία του εκλιπόντος να γίνει με δημοτική δαπάνη.

 Ακολούθως, τον λόγο έλαβαν δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις πρόσφατες εκλογές Γιάννης Αγγέλογλου, ο οποίος ζήτησε να γίνει “αποκατάσταση” με την αναγραφή και του ονόματος του Μιχαήλ Χασιώτη στην πινακίδα των διατελεσάντων δημάρχων Βέροιας, που βρίσκεται στο πλατύσκαλο, μεταξύ του ισογείου και του 1ου ορόφου του Δημαρχείου της Βέροιας.

 Τέλος, να σημειωθεί ότι για τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, έγινε μακροσκελής συζήτηση για το αν είναι ή όχι «έκτακτα», καθώς σύμφωνα με τον κώδικα το Δημοτικό Συμβούλιο ένα μήνα πριν τις εκλογές και μέχρι τη λήξη της θητείας του, δεν συνεδριάζει για θέματα που δεν έχουν έκτακτο χαρακτήρα. Αποτέλεσμα της όλης συζήτησης περί του τυπικού, τους μεν δεκάδες πολίτες που παραβρέθηκαν στην αίθουσα κούρασε, την δε καθαυτή τη διαδικασία έκανε να μοιάζει ως πρώτη, παρά τελευταία, ενός δημοτικού συμβουλίου. Έτσι, στη 1 μετά τα μεσάνυχτα τελείωνε το 9ο, από τα 70 και πλέον θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Πηγή: εφημ. “Λαός”

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα