Όλα είναι έτοιμα για την αναβίωση του παμπάλαιου εθίμου, για ακόμη μία χρονιά, του καψίματος των Κέδρων («Κέδαρων» όπως το λένε οι ντόπιοι) στην ορεινή Φυτειά του Δήμου Δοβρά. Τα Κέδρα, τα οποία τις προηγούμενες ημέρες μάζεψαν νέοι του χωριού, θα ανάψουν στην πλατεία του χωριού ακριβώς στις 12 τα μεσάνυχτα, για να «ζεστάνουν την ατμόσφαιρα για τη γέννηση του Χριστού», όπως επιβάλλει η παράδοση.

Το άναμμα της φωτιάς θα γίνει από τους πολιτικούς-εκκλησιαστικούς παράγοντες και από τα μέλη του Εκπολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Φυτειάς.  Λίγη ώρα μετά το άναμμα των Κέδρων, οι νέοι του χωριού θα γυρίσουν το χωριό από σπίτι σε σπίτι και θα πουν τα «κόλιντα» (κάλαντα).

Την μεγάλη φωτιά θα συνοδεύουν ζουρνάδες και νταούλια, αλλά και όπως έχει καθιερωθεί από πέρσι, μαζί με τα τοπικά κρασιά και τσίπουρο, θα προσφέρονται παραδοσιακά σπιτικά νηστίσιμα εδέσματα και γλυκίσματα όπως πίτες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, που θα ετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα