Τις διαθέσεις για κινητοποιήσεις των αγροτών στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, δείχνει να μετρά αυτές τις μέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, πριν προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των προθέσεών του αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για τα οργανωτικά ζητήματα του αγροτικού χώρου και ειδικότερα για τους ταλαιπωρημένους θεσμούς του συνεταιρίζεσθαι και του συνδικαλίζεσθαι. 
Είναι σαφές ότι το «κλίμα» του φετινού χειμώνα, όπως γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα Agrenda, αλλά και οι αντικειμενικές συνθήκες σε όλους τους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής, όπως και στις αγορές των αγροτικών προϊόντων, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για θεαματική δράση κατά μήκος των εθνικών οδών. Παράλληλα, η έγκαιρη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων και η τάση ανόδου των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων συντηρούν ένα κλίμα ανοχής στην ύπαιθρο και διευκολύνουν αρκετά τους κυβερνητικούς χειρισμούς σ’ αυτή τη δύσκολη φάση για την πορεία των δημόσιων οικονομικών.
Την ίδια στιγμή βέβαια, η εκρηκτική κατάσταση στα οικονομικά των συνεταιρισμών και ειδικά των μεγάλων Ενώσεων, η παραβίαση των κανόνων της αγοράς από εμπόρους και μεταποιητές, η απουσία σοβαρών δικτύων στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και οι σοβαρές δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, σε συνδυασμό με τη χρηματοπιστωτική ασφυξία που προκαλεί η οικονομική κρίση, εντείνουν την αβεβαιότητα και στις τάξεις των αγροτών και διευκολύνουν τις δυνάμεις που θέλουν πάση θυσία, κι αυτή τη φορά, τα τρακτέρ στους δρόμους. Αφορμές για αναταραχές, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, ενδέχεται να δοθούν και από τις αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο Καλλικράτης, οι προεκτάσεις του οποίου δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής αντιληπτές από τις τοπικές κοινωνίες.
«Καυτή πατάτα» παραμένει ωστόσο η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τον τελευταίο καιρό πολλοί συνεταιρισμοί, μηδέ και της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης, δηλαδή της ΠΑΣΕΓΕΣ εξαιρουμένης. Βεβαίως, υπάρχουν και οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η κατάσταση επαιτείας, στην οποία βρίσκονται σήμερα πολλές Ενώσεις, αποδυναμώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ρόλο των προεδρείων και φυσικά το γνωστό άτυπο «δίκτυο» των Ενώσεων, το οποίο έδειξε να παίζει αξιόλογο ρόλο στις κινητοποιήσεις της περασμένης χρονιάς.
Αντίθετα, εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης παρουσιάζουν αυτό τον καιρό οι γνωστοί «πυρήνες» του Πανελλαδικού Συντονιστικού οργάνου, καθώς το «μέτωπο Γκανή» δείχνει να έχει διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, με πολλά από τα επίλεκτα στελέχη της του 2008 να έχουν  εξελιχθεί τώρα σε «τρόφιμους» της Ιπποκράτους.
Το περίεργο μάλιστα είναι ότι στενές επαφές με την πλατεία Βάθη διατηρούν αυτό τον καιρό ακόμα και «πρωτοπαλίκαρα» της ομάδας Γκανή που προέρχονται από το συντηρητικό χώρο. Έτσι, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να πολυδιαφημίσουν την προγραμματισμένη για τις 9 Ιανουαρίου συνάντηση του Πανελλαδικού στη Θήβα, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι με εξαίρεση κάποιους «σκληροπυρηνικούς» από το μπλόκο της Αλαμάνας, όλοι οι άλλοι δεν βλέπουν την ώρα ν’ ανοίξει ο καιρός και να βγουν για δουλειές στα χωράφια. Μετρημένες δυνάμεις διαθέτει πλέον και ο παλαίμαχος στρατηγός του κάμπου Βαγγέλης Μπούτας με το γνωστό μέτωπο της ΠΑΣΥ, παρά το γεγονός ότι το μέτωπο του ΚΚΕ έχει αυτή τη φορά κάθε λόγο να κινηθεί ενάντια στις κυβερνητικές γραμμές και πολιτικές.
Όλο αυτό το κλίμα μοιάζει βέβαια «βούτυρο στο ψωμί» του έμπειρου σ’ αυτά πολιτικού Κώστα Σκανδαλίδη που κατέχει αυτό τον καιρό τα «κλειδιά» της πολιτικής στον αγροτικό χώρο. «Μαέστρος» στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ο υπουργός διαχειρίζεται προς το παρόν ιδανικά τις αντίρροπες δυνάμεις στις τάξεις των αγροτών, αναλύει κατά βούληση τα αίτια της κρίσης και αποφεύγει να λάβει αποφάσεις που θα πυροδοτήσουν αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών.
Οι παρεμβάσεις του στο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό ακόμα και μετά τη συνάντηση με στελέχη του αγροτικού χώρου στην Ιπποκράτους (τη Δευτέρα), το «πουγκί» με τα προγράμματα μένει κι αυτό κλειστό για τις δύσκολες μέρες, ενώ αποφεύγει να ανακοινώσει ακόμα και τις αποφάσεις του για την τευτλοκαλλιέργεια ή την περίοδο αναφοράς (για νέα δικαιώματα) στη βιομηχανική ντομάτα. 

Πηγή: agronews.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα