Σάλος προκλήθηκε πανελλαδικά, από τις καταγγελίες βενζινοπωλών που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, ότι υπάρχουν συνάδελφοί τους που κλέβουν τους καταναλωτές με ειδικά τσιπάκια που έχουν βάλει στις αντλίες. Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για 70 πρατήρια σε όλη τη χώρα που έχουν διαπιστώσει οι καταγγέλλοντες πως «πειράζουν» τους μετρητές.

Μάλιστα, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δια του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, προανήγγειλε πως αμέσως μετά τις γιορτές θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει λουκέτο στα πρατήρια που θα εντοπιστούν να εξαπατούν τον καταναλωτή με πειραγμένες αντλίες, ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια και πρόστιμα που φτάνουν στο διπλάσιο του ποσοστού κλοπής.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας, το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι με την πρώτη φορά που θα συλληφθεί πρατηριούχος να κλέβει τον πελάτη, επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο του ποσοστού κλοπής, δίνεται εντολή στην αρχή που έχει εκδώσει την άδειά του να ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσης άδειας και προβλέπεται και ποινική δίωξη για φυλάκιση μέχρι και 5 χρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται ποινή και για τον εγκαταστάτη του συστήματος.

Τι λέει για το θέμα ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ημαθίας

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Ημαθίας Στάθη Αθανασιάδη, ο οποίος δήλωσε πως είναι απόλυτα σύμφωνος με τα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο, καθώς είναι πρόκειται και για απάτη προς τους καταναλωτές, αλλά και για αθέμιτο ανταγωνισμό, όσον αφορά τους ίδιους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν καταγγελίες ή υπόνοιες για δράση παράνομων μηχανισμών που κλέβουν τους καταναλωτές κατά την προμήθεια καυσίμων, ο κ. Αθανασιάδης σημείωσε πως δεν έχει ακουστεί κάτι σχετικό, ωστόσο πρόσθεσε πως ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος.

Τέλος, με την ευκαιρία της επικοινωνίας, ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών ανέφερε πως η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης στην Ημαθία είναι γύρω στα 1,55 ευρώ ανά λίτρο, τιμή που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Πως λειτουργεί το σύστημα κλοπής στις αντλίες

Κάθε αντλία διαθέτει έναν ογκομετρητή. Υπάρχει ένας μετρητής που περιστρέφεται και μετράει την ποσότητα καυσίμου και ένας παλμοδότης που μετατρέπει την πληροφορία σε ηλεκτρονικό σήμα και καταγράφει την ποσότητα του καυσίμου.

Οι επιτήδειοι τοποθετούν ένα τσιπ (έναν ψηφιακό μηχανισμό) στον παλμοδότη και αλλοιώνουν το σήμα, αλλάζουν δηλαδή τον αριθμό των παλμών, τον αυξάνουν.

Αποτέλεσμα με μια αύξηση της τάξης του 5% στα 40 ευρώ καυσίμου οι επιτήδειοι κλέβουν περίπου 2 ευρώ. Συνήθως φροντίζουν να μην κλέβουν πολύ σε κάθε γέμισμα για να μην αντιλαμβάνεται την κλοπή ο πελάτης.

Στην περίπτωση που γίνει έφοδος, ο βενζινοπώλης με ένα τηλεκοντρόλ απλά απενεργοποιεί τον παράνομο μηχανισμό και έτσι όταν κάνουν ογκομέτρηση οι ελεγκτές τα βρίσκουν όλα καλά.

Για να εντοπιστεί ο μηχανισμός πρέπει να ανοιχτεί η αντλία και αυτό γίνεται σπάνια.
Ακόμη όμως και όταν γίνεται έλεγχος στο εσωτερικό της αντλίας και εντοπίζεται ο παράνομος μηχανισμός το μόνο που γίνεται είναι να σφραγιστεί η αντλία, όχι το πρατήριο. Αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, ο κλέφτης αφού πληρώσει ένα πρόστιμο την επόμενη ημέρα να συνεχίσει να δουλεύει…

Πως μπορείτε να προστατευτείτε

Λόγω της μικρής απόκλισης από την πραγματική ποσότητα καυσίμων ανά γέμισμα βενζίνης στο ρεζερβουάρ (5% περίπου «αέρα»), είναι σχεδόν αδύνατον οι οδηγοί να αντιληφθούν την ενδεχόμενη απάτη που γίνει εις βάρος τους.

Έτσι, ο καλύτερος τρόπος προστασίας, όπως συμβαίνει και στη διανομή του πετρελαίου και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, είναι η προσωπική γνωριμία και η εμπιστοσύνη προς τον πρατηριούχο (όσο αυτό μπορεί να βοηθήσει).

Επίσης, θα πρέπει να μην λειτουργεί πάντα δελεαστικά η υπερβολικά χαμηλή τιμή ενός πρατηρίου, σε σχέση με τα άλλα της περιοχής, αλλά μάλλον θα πρέπει να μας βάζει σε υποψίες.

Πηγή: εφημ. “Λαός” – laosver.gr

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα