Σήμερα Τρίτη 2 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Κόδρου και Αριστοφάνους (στο παλιό κτηνιατρείο), θεμελιώθηκε η Γέφυρα «Αφων Κούσιου». 
Όπως είναι γνωστό οι αδελφοί Κούσιου πριν από 3.5 χρόνια εξεδήλωσαν την πρόθεσή τους να δωρίσουν στο Δήμο Βέροιας το ποσό των  2,5 εκατομ. ευρώ προκειμένου να γίνει κάτι για το καλό της Βέροιας. 

Η γέφυρα η οποία θα ενώνει την συνοικία του Προμηθέα με την περιοχή του «Κτηνιατρείου» και αποτελεί πολύχρονο αίτημα του συνόλου των κατοίκων του Προμηθέα, αποτελεί μια σημαντική περιφερειακή διέξοδο για το κυκλοφοριακό πρόβλημα του ιστορικού κέντρου.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 3 εκατ ευρώ χρηματοδοτούμενο από τη δωρεά των αφων Κουσιου.  Ο διαγωνισμός του έργου έγινε την 26/1/2010, ανάδοχος κηρύχτηκε η εταιρεία ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΑΤΕΒΕ με έδρα τα Γρεβενά. Στις 8/7/2010 υπογράφηκε σύμβαση με τον ανάδοχο, ποσού 2.080.152,11 ευρώ.
Η γέφυρα αποτελείται από τρία συνεχή ανοίγματα και έχει συνολικό μήκος 106,20 m & ύψος 29 m.  Χαρακτηρίζεται ως γέφυρα από συνεχή πλακόμορφο συμπαγή φορέα από προενταμένο σκυρόδεμα. Αυτή τη στιγμή Εκτελούνται εκσκαφές θεμελίων βάθρων στις δύο πλευρές του ποταμού στην Οδό Λυκούργου και στην απέναντι πλευρά Οδός Πύρου & Ακροπόλεως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η  αδελφή των Δωρητών κ. Κορνηλία Καραναστάση δώρισε επίσης πριν λίγους μήνες στο Δήμο Βέροιας 500.000ευρώ για την αγορά ενός παραδοσιακού κτιρίου (Βιενέζικης Αρχιτεκτονικής) για τη νεολαία της πόλης, 2 σπίτια άνω των 100 τ.μ. το καθένα (με την αέρινη στήλη στο ένα), 2 οικόπεδα, καταθέσεις και τα αντικείμενα της οικίας που διέμενε.
Χαιρετισμός της δημάρχου Βέροιας μετά τον αγιασμό
Στον χαιρετισμό της η δήμαρχος Βέροιας τόνισε: «Με μεγάλη χαρά και τιμή, πριν κάποιο καιρό, οι αδερφοί Κούσιου μας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δωρίσουν στο Δήμο μας ένα πολύ μεγάλο ποσό για την ανάπτυξή του.
Νιώσαμε μεγάλη τιμή γιατί συναισθανθήκαμε το μεγάλο βάρος του να εμπνέεις συμπολίτες σου να σου εμπιστευτούν την περιουσία τους. Μετά από κοπιώδεις και εντατικές προσπάθειες, επιλύσαμε όλα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, και πλέον θεμελιώνουμε το έργο «Γέφυρα Αδερφών Κούσιου», έργο που αναμένεται να δώσει τεράστια αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής αλλά και στην κυκλοφορία των πολιτών.
Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να σας δώσω κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά της γέφυρας. Η γέφυρα θα έχει  μήκος 106,20 μέτρα. Το συνολικό φάρδος της θα  είναι 13 μέτρα, ήτοι 8 μέτρα  φάρδος οδοστρώματος ,  και πεζοδρόμια   φάρδους 2,5 μέτρων  ανά κατεύθυνση. Η γέφυρα θα έχει 2 πυλώνες  ύψους  29 μέτρων . Τα μεσόβαθρα που θα κατασκευαστούν  στις παρόχθιες πλευρές του ποταμού  πάνω στα οποία θα  στηρίζεται ο κάθε πυλώνας  θα  έχουν βάθος 18 μέτρα.
Θα κατασκευαστούν επίσης 2 ακρόβαθρα  ένα στην οδό Λυκούργου δηλ. στην περιοχή του Κτηνιατρείου  και ένα στην διασταύρωση των οδών  Ακροπόλεως με Πύρρου  δηλ. στην περιοχή Προμηθέα αυτά θα έχουν βάθος  32 ολόκληρα μέτρα.
Η Δημοτική μας Αρχή, τα χρόνια που πέρασαν. Δούλεψε μεθοδικά αλλά και κυρίως χαμηλόφωνα. Δούλεψε με σοβαρότητα αλλά κυρίως με σεβασμό στα μεγάλα προβλήματα των συμπολιτών της. Οι ευεργέτες της πόλης, οι Αδερφοί Κούσιου, είμαστε σίγουροι ότι εκτίμησαν και αξιολόγησαν τη στάση μας, καθώς βρήκαν σε μας, όπως αποδεικνύεται, έναν φερέγγυο διαχειριστή της τεράστιας περιουσίας τους.
Με το έργο αυτό δεν διασφαλίζεται απλά και μόνο η υστεροφημία των ευεργετών στο πέρασμα του χρόνου. Η Γέφυρα Κούσιου διασφαλίζει για πάρα πολλές δεκαετίες μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή καθημερινότητα, εφάμιλλη μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, για όλους τους κατοίκους που θα απολαύσουν τις υπηρεσίες της. Ευχαριστούμε και πάλι από καρδιάς τους μεγάλους μας Ευεργέτες».
Στην τελετή παραβρέθηκαν, ο ένας από τους Δωρητές Ιωάννης Κούσιος, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων (ο οποίος και τέλεσε τον αγιασμό), η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, καθώς και τα μέλη της «Διαχειριστικής Επιτροπής της δωρεάς Αφων Κούσιου», αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Βέροιας, ο Πρόεδρος των Πρωτοδικών Βέροιας, εκπρόσωπος του Β΄ΣΣ, ο πρώην Δήμαρχος Ιωάννης Χασιώτης και άλλοι επίσημοι, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας, σωματεία και σύλλογοι της πόλης και πλήθος δημοτών οι οποίοι ήρθαν να τιμήσουν τους Δωρητές και το Δήμο.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα