Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010 στις  8 μμ, η Γκαλερί Παπατζίκου στη Βέροια εγκαινιάζει την πρώτη ατομική έκθεση σχεδίων και χαρακτικών έργων του Παναγιώτη Καλογιάννη με τίτλο «ον/on».

Πρόκειται για μια ενότητα έργων, σχεδίων (μολύβια, γραφίτης) και χαρακτικών έργων, μορφοποιημένα με τις τεχνικές της ανάγλυφης χάραξης πάνω σε πλάκες μικρής και μεσαίας κλίμακας από πλαστικό βιομηχανικό δάπεδο τυπωμένα σε χειροποίητο χαρτί.
Έργα που αναδεικνύουν με εξαιρετική τεχνική αρτιότητα και ποιότητα τις ιδέες του νέου αυτού καλλιτέχνη, τόσο στη σύλληψη της εικόνας όσο και στη μορφοποίηση της μήτρας, και πρόκειται για ένα παράδειγμα σπάνιο στις μέρες μας μιας ανάπτυξης και διαχείρισης των διαχρονικών αισθητικών αξιών του μαύρου και του άσπρου στις εικόνες του.
Η ιστορικός τέχνης Μαρία Κενανίδου σημειώνει:
(…)  Με απρόσκοπτη έρευνα στη συγκρότηση του γλωσσοπλαστικού του ιδιολέκτου και στην ερμηνευτική εικαστική του πορεία, ο Παναγιώτης Καλογιάννης με τον συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων και αιφνιδιαστικό χιούμορ, χρησιμοποιεί το τερατώδες, το γελοίο και το ανησυχαστικό, το ατελές, το αλλοιωμένο, προκαλώντας αμηχανία και υπηρετώντας ταυτόχρονα την αισθητική της ασχήμιας και του διφορούμενου, συντάσσοντας μια σύγχρονη εκδοχή του γκροτέσκο ως αποκύημα της αγωνίας και των φόβων του καιρού μας.
(…)Οι ανθρώπινες φιγούρες του απεικονίζονται διαλυμένες και κατακερματισμένες σε αποσύνθεση αλλά ίσως και σε ανασυγκρότηση… Άμορφες, απρόσωπες με τεχνικά μέρη να αντικαθιστούν ανθρώπινα, παραβιάζουν τη λογική του αρμονικού σώματος ώστε κάθε μέλος του να λειτουργεί αυτόνομα, εκφράζοντας τον κατακερματισμό, την αποδόμηση, τη μετάπλαση ή τον μετασχηματισμό του κάτω από την επήρεια της τεχνολογίας και της αποξένωσης.
(…)Οι φιγούρες αυτές που εντάσσονται πολλές φορές σε ένα μη χώρο, πλαισιωμένα με χειρονομιακές στίξεις και χαράξεις. Αν και γκροτέσκο, ενέχουν μία διακριτή υποδόρια εννοιολογική συγκρότηση αλλά και ποιητική ευγένεια σε λεπτές αποδόσεις συναισθημάτων και ψυχολογικών διεισδύσεων, που κερδίζεται μέσα από την γραφή του καλλιτέχνη με εμμονή, υπομονή και μία τάση τελειοθηρίας, απομάκρυνσης από κάθε είδους ευκολία και φυγοπονία.
Άχρονα πλάσματα χωρίς σύγχυση και δίχως ταύτιση που ενέχουν την εμπειρία του παρελθόντος την αγωνία του παρόντος και την αβεβαιότητα του μέλλοντος συντηρούν την παλιά ισορροπία ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία, ανάμεσα στην ζωή και το όνειρο. Διατηρούν υπαινιγμούς για την προέλευση τους με ένα σχόλιο για την  ανεπάρκεια της ανθρώπινης φυσικής και πνευματικής τους ύπαρξης που η υποστήριξή της κρίνεται αναγκαίο να καταφύγει στην τεχνολογία, βυθίζοντάς μας σε ένα ανελέητο όραμα.
Ο Παναγιώτης Καλογιάννης είναι νέος απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό τη διδασκαλία του Μανόλη Γιανναδάκη.
Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως τις 11/12/2010 και οι ώρες λειτουργίας της γκαλερί είναι Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 – 21:00, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 14:00 (και με ραντεβού).
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα