Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου διοργανώθηκε στο «Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο» της Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Εσπερίδα με θέμα: «Η δημιουργία του Θεού και η περιβαλλοντική καταστροφή», από το Σύλλογο αγιογράφων και φίλων βυζαντινής τέχνης «Γεώργιος Καλλιέργης».

Την έναρξη εργασιών της Εσπερίδος κήρυξε ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
«Τα επιτεύγματα του τεχνικού πολιτισμού και η υπεροψία που δημιούργησαν, οδήγησαν τον άνθρωπο του 20ου αιώνα σε μία αλόγιστη και καταστροφική χρήση του περιβάλλοντος. Ο άνθρωπος ξέχασε ότι το περιβάλλον είναι το σπίτι του και μάλιστα ένα σπίτι το οποίο δεν αποτελεί ούτε δημιούργημά του ούτε ιδιοκτησία του. Ο Θεός το δημιούργησε «καλά λίαν» για χάρη όλων των ανθρώπων και μας το διέθεσε προκειμένου να το απολαμβάνουμε. Η απόλαυση όμως των αγαθών της κτίσεως δεν μας δόθηκε χωρίς πρϋποθέσεις…».
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης ανέπτυξε από θεολογική πλευρά τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Θεός για την κτίση και κατέληξε τον χαιρετισμό του: «Η γη και ο κόσμος δεν μας ανήκει. Μας χαρίσθηκε όχι για να τον οικειοποιηθούμε και να τον καταστρέψουμε, αλλά για να απολαύσουμε τα αγαθά του και να δώσουμε και στις επόμενες γενεές τη χαρά να τα απολαύσουν και αυτοί».
Κατά την 1η Συνεδρία προήδερευσε ο Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως και Αναπληρωτής Καθηγητής.
Εισηγήσεις έγιναν από τους: α) Επικ. Καθηγητή Θεολογίας ΑΠΘ κ. Ιωάννη Κουρεμπελέ με θέμα: «Ας φερθούμε στη φύση θεϊκά! Σύγχρονος Οικοθεολογικός προβληματισμός», β) ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής Θεολογίας κ. Στέφανος Αθανασίου με θέμα: «Η καταστροφή του περιβάλλοντος και η θεολογική διαφύλαξή του στη Δύση» και γ) ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής Θεολογίας ΑΠΘ κ. Ζήσης Σίσκος με θέμα: «Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και οικολογικά προβλήματα».
Κατά τη 2η Συνεδρία προήδρευσε ο Επικ. Καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ κ. Ιωάννης Κουρεμπελές. Εισηγήσεις έγιναν από τους α) Επικ. Καθηγήτρια Θεολογίας κ. Γλυκερία Χατζούλη με θέμα: «Φυσικό περιβάλλον και περιβαλλοντική καταστροφή: Παρατηρήσεις σε παραστάσεις της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής (13ος – 16ος αι.)», β) ο Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Βασίλειος Δερμεντζόγλου με θέμα: «Η πρόκληση της απο-ανάπτυξης για τη σημερινή κοινωνία και το περιβάλλον» και γ) ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής Θεολογίας ΑΠΘ Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής με θέμα: «Ο άνθρωπος, το περιβάλλον και η σχέση τους, κατά το Ρωμ. 8, 18-23».
Μετά τις εισηγήσεις έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση στα θέματα που αναπτύχθηκαν.
Πηγή: Δελτίο Τύπου Μητροπόλεως Βεροίας
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα