Απομεινάρια αρχαίας κατασκευής βρέθηκαν χθες το πρωί στη Βέροια, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή της γέφυρας των αδελφών Κούσιου στην περιοχή Κτηνιατρείου.

Πρόκειται πιθανότατα για τμήμα του δυτικού τείχους της αρχαίας Βέροιας, για τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης από την πλευρά του Τριποτάμου, όπου πιστευόταν ότι δεν υπήρχε τείχος λόγω του απόκρημνου του εδάφους. Αν ισχύει αυτό, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι, με τον εντοπισμό και της δυτικής πλευράς του τείχους, ορίζονται και τα όρια της αρχαίας πόλης της Βέροιας.

Σημειώνεται ότι έχουν βρεθεί τρεις πλευρές του τείχους της αρχαίας πόλης, στην πλατεία Ωρολογίου, στο Βυζαντινό Μουσείο και στην είσοδο της πόλης από Νάουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόκειται για αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα, πάνω σε κάποια από τα οποία βρέθηκε και μία ζωγραφιά. 
Η ανακάλυψη έγινε κατά τις εργασίες κατεδάφισης παλιάς οικίας που υπήρχε στο σημείο, από την πλευρά του Κτηνιατρείου, η οποία είχε απαλλοτριωθεί. 

Για το τι ακριβώς είναι αυτά τα αρχαία απομεινάρια είναι νωρίς να πει κανείς με βεβαιότητα, καθώς οι αρχαιολόγοι είναι ακόμη επιφυλακτικοί. Μιλώντας με τον αρχαιολόγο της ΙΖ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Γιάννη Γραικό, που προσέτρεξε στο σημείο, μας είπε ότι οι αρχαιολόγοι θα χρειαστεί να κάνουν μια μικρή έρευνα, πριν αποφανθούν σχετικά και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γνωρίζουν την απάντηση στο ερώτημα.  Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εικάζεται ότι μπορεί να πρόκειται για υπολείμματα από κάποιο αρχαίο παρατηρητήριο (ενδεχομένως πύργο), τμήμα των συνολικών οχυρωματικών έργων της αρχαίας πόλης της Βέροιας. 

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες, νωρίς το απόγευμα, σύσκεψη με εκπροσώπους του Δήμου Βέροιας με της Αρχαιολογίας. Η Δήμαρχος κ. Χαρ. Ουσουλτζόγλου, μιλώντας αμέσως μετά στη «Μ», έκανε λόγο για ένα «ευχάριστο γεγονός» και μας ενημέρωσε ότι δεσμεύτηκε να βοηθήσει ο Δήμος Βέροιας για την ανάδειξη του τείχους. Ενώ, όπως μας είπε η Δήμαρχος, η ανακάλυψη αυτή δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στη συνέχιση των εργασιών κατασκευής της γέφυρας, οι οποίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Τα τείχη της αρχαίας Βέροιας

Υπενθυμίζεται ότι η αρχαία πόλη της Βέροιας περιβαλλόταν από ισχυρά τείχη με πύργους και πύλες που αντιστοιχούσαν στις κύριες οδικές αρτηρίες με τις οποίες εξασφαλιζόταν η επικοινωνία με τα άλλα μεγάλα κέντρα του μακεδονικού βασιλείου. Στην πόλη της Βέροιας η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε τα ερείπια του τείχους της πόλης, κοντά στη Β.Α. είσοδό της όπου διακρίνεται εντυπωσιακός πύργος του 3ου μ.Χ. αιώνα. Στην πλατεία Ωρολογίου σώζονται τμήματα του κάστρου.

Τα τείχη της Βέροιας, όπως σώζονται σήμερα, περιβάλλουν την πόλη από τη νοτιοδυτική, τη νότια, την ανατολική και τη βόρεια πλευρά της και ακολουθούν τη διαδρομή που διαμορφώθηκε κατά την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας, όταν η πόλη για να απωθήσει επιδρομές γερμανικών φυλών στα τέλη του 3ου αιών μ.Χ., προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας ανοικοδομήσεις και ενισχύσεις των τειχών, που συμπεριέλαβαν στο εσωτερικό τους ή κατήργησαν προϋπάρχοντα ελληνιστικά υπολείμματα οχύρωσης.

Η περίμετρος του τείχους του 3ου αιώνα μ.Χ. υπήρξε η βάση των αλλεπάλληλων ανοικοδομήσεων και επισκευών που πραγματοποιήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων (ανοικοδόμηση των τειχών από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β’ το 1016, επισκευή των τειχών από τον ηγεμόνα της Ηπείρου Θεόδωρο Κομνηνό Δούκα μετά την απελευθέρωση της Βέροιας στα τέλη του 1214 ή αρχές του 1215). Τρεις κύριες πύλες εξασφάλιζαν την επικοινωνία της Βέροιας με τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας.

Πηγή: maknews.gr

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα