Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη και τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτσούκο συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι στο Υπουργείο εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών και των συνεταιριστικών και ιδιωτικών βιομηχανιών κομπόστας παρουσία και του προέδρου της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) και υπηρεσιακών παραγόντων. Από την Ημαθία παρόντες ήταν εκπρόσωποι αγροτών (Αυθόρμητη Κίνηση) και των Συνεταιριστικών Βιομηχανιών Venus, ΑΛΜΜΕ.  
Το βασικό θέμα αφορούσε στην τιμή του συμπύρηνου αλλά και στην εξόφληση των παραγωγών από τις βιομηχανίες οι οποίες καθυστερούν να πληρώσουν στις τιμές που συμφωνήθηκαν για τις ποσότητες των συμπύρηνων που παραδόθηκαν προς μεταποίηση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΕ η συμφωνία αφορούσε σε 20 λεπτά παραδοτέα και από τον Μάρτιο, εφ’ όσον διαπιστωθεί βελτίωση της αγοράς, θα βελτιωθεί και η τιμή… Επίσης θα γίνει προσπάθεια να πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα οι παραγωγοί.

Ο λόγος που επικαλέστηκαν οι κονσερβοποιοί για την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν προσωρινά στις υποχρεώσεις τους είναι ότι οι τράπεζες έχουν σφίξει τη «στρόφιγγα» της χορήγησης κεφαλαίων κίνησης προς όλες τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών και ευελπιστούν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει εξοφληθεί το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών, λόγω του ότι εκείνη την περίοδο πληρώνουν τις παραγγελίες της χρονιάς τα σούπερ – μάρκετ του εξωτερικού.

Πρόγραμμα εκρίζωσης
Από την πλευρά τους οι αγρότες διεκδίκησαν τα συμφωνηθέντα από το καλοκαίρι «τα οποία φαίνεται να αναιρούν τώρα οι βιομήχανοι» όπως τόνισε μιλώντας στο «Λαό» ο πρόεδρος της «Αυθόρμητης Κίνησης  Αγροτών» Τάσος Χαλκίδης. «Μας υποσχέθηκαν ενώπιον των υπουργών ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα μας πληρώσουν και με τις πιέσεις ίσως και του Υπουργείου, να μας δώσουν αυτά τα λεφτά που μας είπαν το καλοκαίρι» συμπλήρωσε ο κ. Χαλκίδης ο οποίος εκτιμάει ότι το πιο σημαντικό είναι το θέμα της εκρίζωσης που «πέρασε» από το Υπουργείο. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί και στην Ημαθία. «Θα μπούμε στη διαδικασία της εκρίζωσης και θα πληρώνονται οι παραγωγοί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας» πρόσθεσε.
Σύσταση Επιτροπής
Επίσης στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να συσταθεί από το Υπουργείο μια Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων και η οποία θα εξετάζει και θα παρακολουθεί  τα θέματα διαχείρισης του ροδακίνου, νωπού και μεταποιημένου, και της αναδιοργάνωσης όλου του συστήματος X
 Σ. Γκ. 
Πηγή: laosver.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα