Μια εβδομάδα απέμεινε για την μεγάλη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όλα δείχνουν ότι σε δημοτικό επίπεδο οι Ημαθιώτες θα αναγκαστούν να πάνε στις κάλπες και την δεύτερη Κυριακή αφού πολύ δύσκολα θα αναδειχθεί συνδυασμός νικητής από τον πρώτο γύρο.
Και στους τρεις δήμους υπάρχουν δυο μεγάλοι συνδυασμοί που διεκδικούν τη νίκη. Ωστόσο και στις τρεις περιπτώσεις υπάρχουν από δυο ακόμη ψηφοδέλτια, που αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστά που δεν θα επιτρέψουν στους «μεγάλους» επικράτηση από τον πρώτο γύρο. 
Στη Βέροια, την μάχη για την κατάληψη του δημαρχιακού θώκου δίνουν ο συνδυασμός της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου και του Λάζαρου Τσαβδαρίδη. Ο κ. Τσαβδαρίδη ξεκίνησε δημιουργώντας κλίμα νίκης με τον αέρα της δυναμικής που είχε από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές αλλά και με τις ανακοινώσεις των πρώτων υποψηφίων του. Το κλίμα αυτό όμως αναστράφηκε μετά την δημοσίευση της δημοσκόπησης από την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Η αυτοπεποίθηση στο στρατόπεδο της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου επέστρεψε και στην κοινωνία πέρασε ότι η δήμαρχος έχει προβάδισμα. Ακόμη και η ενσωμάτωση του Χρήστου Τσιούντα στο ψηφοδέλτιο Τσαβδαρίδη, δεν άλλαξε πολλά, επικοινωνιακά, στις διαμορφωμένη από την δημοσκόπηση ατμόσφαιρα. Σίγουρα όμως πρόσθεσε πόντους στο ψηφοδέλτιο Τσαβδαρίδη και έφερε πολύ κοντά τους δυο συνδυασμούς.  Πάντως, όλα θα κριθούν την εβδομάδα που θα διανύσουμε, με δεδομένο ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η διαφορά ανάμεσα στους δυο συνδυασμούς δεν είναι μεγάλη.
Όσον αφορά τους άλλους δυο συνδυασμούς, της Ιωάννας Σοφρόνωφ και της Χρύσας Σαββαΐδου, θα δώσουν την μάχη για να εξασφαλίσουν εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο. Στόχος της κ. Σοφρόνωφ να πιάσει σε πρώτη φάση τα ποσοστά του ΚΚΕ στον δήμο Βέροιας (περίπου 7%) και σε δεύτερη φάση να εισπράξει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των μεγάλων κομμάτων. Ο στόχος για το ψηφοδέλτιο της Χρύσας Σαββαΐδου είναι η εξασφάλιση μιας έδρας στο Δημοτικό Συμβούλιο έχοντας την υποστήριξη του Συνασπισμού και των Οικολόγων Πράσινων και διεκδικώντας την ψήφο των δυσαρεστημένων από την κυβερνητική πολιτική, πολιτών.
Στη Νάουσα, την μεγάλη μάχη δίνουν ο Τάσος Καραμπατζός και η Ίλια Ιωσηφίδου. Αμφότεροι αντλούν ψήφους από τον ίδιο πολιτικό φορέα (ΠΑΣΟΚ), αλλά έχουν κάνει άνοιγμα και στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Το άνοιγμα στα «δεξιά» Καραμπατζού και Ιωσηφίδου, αδυνάτισε σημαντικά την υποψηφιότητα Γώγου και τους δίνει το μεγάλο αβαντάζ για είσοδο στον β’ γύρο. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η υποψηφιότητα Καρτσιούνη που αναμένεται να συγκεντρώσει αρκετά υψηλό ποσοστό αριστερών δυνάμεων.
Στην Αλεξάνδρεια, τα πράγματα έχουν μπερδευτεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τον δήμο διεκδικούν οι Φώτης Δημητριάδης και Μπάμπης Γκιόνογλου. Από εκεί και πέρα, ο πρώτος που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, θα χάσει ψήφους από το μπλοκ Χαλκίδη, που θα πάνε απέναντι στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο Γκιόνογλου που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, θα εισπράξει ψήφους από το μπλοκ Χαλκίδη, αλλά θα χάσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Τσιάπλα.
Όσον αφορά τις υποψηφιότητες Τσιάπλα και Αλευρά, στόχο έχουν την εξασφάλιση έδρας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο πρώτος έχοντας και την υποστήριξη του Συνασπισμού, επιχειρεί να «πλήξει» την υποψηφιότητα Γκιόνογλου (αντλώντας από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ) για να πετύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό. Πιο δύσκολα τα πράγματα για τον Χρήστο Αλευρά, ο οποίος περιορίζεται στις δυνάμεις του ΚΚΕ.
Σημείωση Verianews: 
Πολύ σωστή θεωρούμε την ανάλυση του αξιόπιστου και αξιόλογου pliroforiodotis.gr
Να προσθέσουμε επίσης και σε επίπεδο Περιφέρειας θα κληθούμε – κατά πάσα πιθανότητα – να πάμε στις κάλπες σε 2ο γύρο, καθώς οι συνδυασμοί που διεκδικούν την Περιφέρεια είναι 8!
1.      Αντικαπιταλιστική Αριστερά – Ανταρσία Σε Κυβέρνηση-ΕΕ – ΔΝΤ – Καλλικράτη (Εξωκοινοβουλευτική αριστερά)
2.      Δημοκρατία  – Οικολογία – Συμμετοχή Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη  (Δημοκρατική Αριστερά)
3.      Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης (Ν.Δ.)
4.      Καθαρά Χέρια, Καθαρές Ιδέες, Καθαρές Λύσεις (ΛΑΟΣ)
5.      Κεντρική Μακεδονία Μέτωπο Ανάπτυξης (ΠΑΣΟΚ)
6.      Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΕ)
7.      Οικολογία Αλληλεγγύη (ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ)
8.      Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα – Μπορούμε να τους σταματήσουμε (ΣΥΡΙΖΑ)
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα