Η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υποδέχθηκαν το νέο χρόνο με έναν απολογισμό του έργου τους στο Νομό Ημαθίας, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, στο Χώρο Τεχνών στη Βέροια, όπου πλήθος κόσμου βρέθηκε στην αίθουσα παρουσίασης με σκοπό να πληροφορηθεί την πορεία των ευρημάτων αλλά και γενικά την δράση των 2 Εφορειών.

Την ημερίδα τίμησαν και χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βέροιας κ.Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και η Δρ. Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και σαφώς η Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη.

Η Δρ. Κοτταρίδη η οποία άνοιξε την αυλαία της ημερίδας “Αρχαιολογία και αειφόρος ανάπτυξη” μίλησε για τη δημιουργία των νέων μουσειακών εκθέσεων και των πολυποίκιλων ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τα οποία εν όψει και της νέας προγραμματικής περιόδου ΣΕΣ 2014-2020, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης παρουσίασε τα τελευταία νέα από το ανάκτορο και την βασιλική νεκρόπολη των Αιγών, όπου το 2012-2013 ήρθαν στο φως πολύ σημαντικοί νέοι βασιλικοί τάφοι, αλλά ανέφερε και πληροφορίες για το νέο μουσείο του χώρου που χτίζεται τώρα καθώς και για τα πρωτοποριακά ψηφιακά έργα της ΙΖ’ ΕΠΚΑ –το εικονικό μουσείο «Μέγας Αλέξανδρος από τις Αιγές στην Οικουμένη» και το «Δίκτυο ψηφιακής περιήγησης στο βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων»- που φιλοδοξούν να προβάλουν διεθνώς την Μακεδονία.

Η Δρ. Κοτταρίδη ζήτησε από τη Δήμαρχο αλλά και γενικά την τοποθέτηση πινακίδων που να οδηγούν στο χώρο των Αιγών στα πλαίσια της τουριστικής προβολής αλλά και στο Αεροδρόμιο “Μακεδονίας” που είναι η βασική είσοδος τουριστών στην Μακεδονία. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον κ.Καμπούρη και κ.Μελίκη για τη συμβολή τους.

Επίσης, ιδιαίτερα επιτυχημένη χαρακτήρισε την ημερίδα «Αρχαιολογία και αειφόρος ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στην Βέροια, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρ Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε ότι “ο πολιτισμός είναι οικονομία και είναι ο τέταρτος πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης” κάτι που το Υπουργείο Πολιτισμού καλείται να κάνει πραγματικότητα.

Η Δήμαρχος Βέροιας με τη σειρά της στην ομιλία της ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “Ζούμε σε ευλογημένο και χαρισματικός τόπος και πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να αξιοποιήσουμε την ιστορία μας” και επιπλέον ανέφερε ότι στον “Τουρισμό θα βοηθήσει πολύ η ανάδειξη του μνημειακού μας πλούτου”.

Τέλος παρουσιάστηκε το έργο των 2 Εφορειών, το οποίο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα η Κατερίνα Νικολαϊδου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος στην ΙΖ’ ΕΠΚΑ μας ταξίδεψε εικονικά από τις Αιγές και το βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων στην Οικουμένη, ο Γιώργος Σκιαδαρέσης, αρχαιολόγος στην 11η ΕΒΑ, η Μερόπη Χατζημιχάλη αρχιτέκτων στη 11η ΕΒΑ και ο Κωνσταντίνος Τζίμπουλας συντηρητής στην 11η ΕΒΑ μας μίλησαν για την Αποκατάσταση Παλαιάς Μητρόπολης Βεροίας. Η πόλη ανακτά το κορυφαίο μνημείο της. Στη συνέχεια η Δρ. Μαρία Χειμωνοπούλου, αρχαιολόγος στην 11η ΕΒΑ έκανε μια εκτενή αναφορά στα τα τείχη που κατοικούνται: παραδοσιακά σπίτια πάνω στα βυζαντινά τείχη της Βέροιας. Η Μαρία Πολατίδου, αρχαιολόγος στην 11η ΕΒΑ, η Σοφία Σβιρτσέφσκη, αρχιτέκτων στην 11η ΕΒΑ και η Χριστοφορίδου Ελπίδα, προΪσταμένη του τμήματος συντήρησης της 11ης ΕΒΑ μίλησε για την εποχή από την ειδωλολατρική στη χριστιανική Βέροια μέσα από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Αγίου Παταπίου. Ο Ιωάννης Γραικός, αρχαιολόγος στην ΙΖ’ ΕΠΚΑ μας ξενάγησε στο ναό της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα Βερμίου. Τέλος ο Νεκτάριος Πουλακάκης, αρχαιολόγος στην ΙΖ’ ΕΠΚΑ και η Χριστίνα Ασημακοπούλου, συντηρήτρια στην ΙΖ’ ΕΠΚΑ μίλησαν για την  Ιστορία του αρχαίου θεάτρου στη Μίεζα.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τη χαρακτηριστική ομιλία του Μητροπολίτη μας, η οποία αναφέρει “Με πολλή χαρά χαιρετίζω τη νέα αυτή πρωτοβουλία της 17ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση της κ. Αγγελικής Κοτταρίδη να παρουσιάσει στον λαό της Ημαθίας το πολύπλευρο και πολύ σημαντικό έργο πού έχει επιτελέσει την τελευταία διετία, αλλά και τις προτάσεις της για τα νέα έργα και τις δράσεις πού σχεδιάζει και προγραμματίζει για τα επόμενα χρόνια .Η εξέλιξη των έργων που οφείλεται στη σχεδιασμένη και εξαίρετα μελετημένη αξιοποίηση τους, χάρη στους αρχαιολόγους μας, που διαθέτουν και όραμα και την επιστημονική επάρκεια και την θέληση να το υλοποιήσουν σε αρμονική συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλεως και του νομού μας, συμβάλλει όντως σε μία δύσκολη εποχή στην αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας και μας γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα για τις προοπτικές αναδείξεως του πλούτου πού μας κληροδότησαν οι πατέρες μας με τρόπο ανάλογο της αξίας τους και των προσδοκιών μας”.

Ήταν ιδιαίτερη τιμή για το Βεροιώτικο κοινό να ακούσει πρώτο και να δει το πολύτιμο έργο των δυο αυτών Εφορειών. Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο αλλά και οι τοπικοί φορείς να συνεχίζουν να βοηθάνε και να συνεισφέρουν στο έργο των αρχαιολόγων γιατί η ανασκαφή των μνημείων μας είναι η ιστορία μας που μας κρατά ζωντανούς.