Η συνταγή της ημέρας: Άσπρη φασολάδα γιαχνί με ρίγανη
Τύπος συνταγής: Κυρίως πιάτο
Cuisine: Ελληνική
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος Μαγειρέματος: 
Συνολικός χρόνος: 
Serves: 1 Κατσαρόλα
 
Ένα πιάτο με άσπρη φασολάδα, γεμάτο μυρωδιές από ρίγανη, ελαιόλαδο λεμόνι. Αν έχουμε χύτρα τα αφήνω για 20' με 30' περίπου και είναι έτοιμα . Εγώ βάζω και μισό κύβο κνορ λαχανικών να δώσει πιο ωραία γεύση. Αν μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις, μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό λίγο μπούκοβο, σε φλοίδες ή 1 καυτερή πιπεριά (τσίλι), ψιλοκομμένη. Ιδανικά συνοδεύουμε με ρέγγα ψητή.
Συστατικά
  • 1 Τεμάχιο Κρεμμύδι, Ξερό κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • ½ Κιλό Φασόλια, Μεσαία λευκά. (τα έχετε αφήσει από το προηγούμενο βράδυ να μουσκέψουν)
  • 1 κ.γ. Ζάχαρη
  • 1 Τεμάχιο Σέλινο, κλωνάρι κομμένο σε κομμάτια
  • 1 Τεμάχιο Καρότο, Κομμένο
  • 1 Τεμάχιο Μαϊντανό, (Ματσάκι) Μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένος
  • 3 Κλαδάκια Ρίγανη, Τα φυλλαράκια μόνο
  • 1 Φλυτζάνι Ελαιόλαδο, Τσαγιού
  • 1 Τεμάχιο Λεμόνι, χυμός
  • 1 Δόση Αλάτι
  • 1 Δόση Πιπέρι, Φρεσκοτριμμένο αν γίνεται
Εκτέλεση
  1. Αφότου πάρουν μία βράση τα φασόλια μας, πετάμε το πρώτο νερό.
  2. Ζεσταίνουμε 2 - 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  3. Προσθέτουμε τα φασόλια, τη ζάχαρη, το σέλινο και το καρότο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό, τόσο που να τα σκεπάζει.
  4. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε τα φασόλια να σιγοβράσουν για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. (Αν τα φασόλια δεν είναι πολύ βραστερά, θα συνεχίσουμε το βράσιμο για λίγη ώρα, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό).
  5. Δυναμώνουμε τη φωτιά, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσει να χυλώνει και να μην έχει πολλά ζουμιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό και ρίγανη και σερβίρουμε.
  6. www.sintagespareas.gr
Recipe by Κάθε Μέρα at https://www.kathemera.gr/2012/03/22008/i-sintagi-tis-imeras-aspri-fasolada-gi/