Συναντήσαμε την ηθοποιό Κατερίνα Λυπηρίδου και μας μίλησε για τον ρόλο της Φράου Άννα που υποδύεται στις “Ακυβέρνητες πολιτείες” του Στράτη Τσίρκα καθώς και για τα όνειρα-πάθη που αφηγούνται οι ήρωες στην πανσιόν της..

Συμμετέχεις σε μια εμβληματική τριλογία του Στρατή Τσίρκα που για πρώτη φορά μεταφέρεται στο θέατρο πως νιώθεις γι αυτό.

Κάθε παράσταση είναι ας πούμε μια περιπέτεια για όσους συμμετέχουν, με οποιονδήποτε τρόπο. Έτσι συμβαίνει και με τις “ακυβέρνητες πολιτείες”. Ξεχνάς ότι είναι “η εμβληματική τριλογία του Τσίρκα που για πρώτη φορά μεταφέρεται στο θέατρο” και μπαίνεις στην πρόβα για ν αντιμετωπίσεις αυτό που αντιμετωπίζεις κάθε φορά. Αβέβαιος όπως κάθε φορά, αδύναμος, γεμάτος ερωτήματα κλπ κλπ

Πολλά απ τα γεγονότα συμβαίνουν στην πανσιόν της Φράου Άννα που είναι και ο ρόλος που ερμηνεύεις, πες μας λίγα λόγια.

Η Φράου Άννα. Η ιδιοκτήτρια της πανσιόν είναι κατά τη γνώμη μου το πιο θεατρικό πρόσωπο της “Λέσχης”. Είναι μια τόσο ακραία τραγική προσωπικότητα, που καταντά κωμική. Μιλάει για τον εαυτό της, στον εαυτό της, σε δεύτερο πρόσωπο. Είναι ουσιαστικά μόνη (το προκαλεί η ίδια; είναι η μοίρα της;). Μεγαλομανής, προσκολλημένη στο παρελθόν, συναισθηματικά ανάπηρη, αδιάκριτη, ερωτευμένη χωρίς ανταπόκριση, φλυαρεί ακατάπαυστα μπερδεύοντας γεγονότα και πρόσωπα. Ο λόγος της φανερώνει τη διαταραχή της, που βαθαίνει όλο και περισσότερο.

Ήταν δύσκολο να μεταφερθεί στην σκηνή όλος αυτός ο συνωστισμός ανθρώπων-χαρακτήρων.

Η διασκευή είναι ένα κομμάτι στο οποίο δεν πήραμε μέρος, εμείς οι ηθοποιοί. Μας δόθηκαν τα κείμενα έτοιμα. Προφανώς υπήρξε δυσκολία και κόπος για το πως θα γίνει το μυθιστόρημα θεατρικό κείμενο. Ο κάθε σκηνοθέτης έχει έναν δικό του πολύ προσωπικό τρόπο. Και φώτισε τα πρόσωπα και την ιστορία σύμφωνα μ αυτόν.

Πόσο επίκαιρο μοιάζει στις μέρες μας με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.

Οι “ακυβέρνητες πολιτείες” δεν μπορεί παρά να αφορούν μια κοινωνία που βιώνει τη βαθιά κρίση. Μιλούν για πόλεμο, προδοσίες, εξαθλιωμένους ανθρώπους χωρίς ταυτότητα, πάθη…

Επόμενα σχέδια εκτός απ την συνέχεια των “Ακυβέρνητων πολιτειών”.

Προς το παρόν ασχολούμαι με την τριλογία που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2018. Το πρόγραμμα μου περιλαμβάνει πρόβα-παράσταση καθημερινά. Ε νομίζω είναι αρκετό αυτό. 

Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση το θέατρο αλλά και εσένα σαν ηθοποιό..

Οι ηθοποιοί πάντα βρίσκονταν σε κρίση. Είναι γνωστό ότι έψαχναν και ψάχνουν δουλειά δυο η και περισσότερες φορές τον χρόνο. Είναι ας πούμε συνηθισμένοι στην αβεβαιότητα και στο να κάνουν και άλλες άσχετες δουλειές για να επιβιώσουν. Τώρα ακόμα περισσότερο. Προσπαθώ να μην ξεχνώ το πόσο τυχερή είμαι όταν δουλεύω στο θέατρο. 

Η σχέση σου με την τηλεόραση,θα ήθελες στο μέλλον να πρωταγωνιστήσεις σε κάποια σειρά.

Έχω κάνει κάποιες δουλειές στην τηλεόραση. Δεν είμαι αρνητική, αλλά ούτε και ονειρεύομαι κάτι σε σχέση μ αυτήν.

Κλείσε με μια ευχή-μότο.

Ας μην ξεχνάμε τους ανθρώπους που αγαπάμε, έχουμε αγαπήσει, μας αγαπούν, μας έχουν αγαπήσει.

Του Γιάννη Βανταράκη