Η Ιώβη Φραγκάτου μας παραχώρησε συνέντευξη η οποία υποδύεται την Ισμήνη.

1. Πρωταγωνιστείς στην τραγωδία «Επτά επί Θήβας» πες μου λίγα λόγια…

Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου είναι μία πολύ δυνατή τραγωδία που δεν παίζεται συχνά. Η παράστασή μας είναι μία καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο 22 & 23 Ιουλίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει μία μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις.

2. Υποδύεσαι την Ισμήνη, τι κοινό έχει με σένα και που διαφέρετε;

Η Ισμήνη είναι μία δυναμική γυναίκα, γεγονός που γίνεται αντιληπτό μέσα από την αφοσίωσή της στο πρόσωπο του Ετεοκλή, τον οποίο υποστηρίζει μέχρι τέλους. Η πίστη της στον αρχηγό της πόλης πηγάζει από την πίστη στην αξία της ίδιας της πόλης και των νόμων της. Αυτές οι σταθερές την κάνουν να θέλει να ζήσει παρά τις συμφορές που έρχονται στον δρόμο της. Σε αυτήν της την αφοσίωση και την αγάπη για ζωή βλέπω στοιχεία του εαυτού μου.

3. Πόσο επίκαιρο είναι σαν έργο καθώς μιλάει για την σύγκρουση δύο βασιλιάδων για εξουσία;

Είναι ανατριχιαστικά επίκαιρο! Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ η μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, που έγινε ειδικά για τη συγκεκριμένη παράσταση. Εμφύλια διαμάχη με στόχο την εξουσία. Άνθρωποι που εξερευνούν ταυτόχρονα το μίσος, την αλαζονεία, την έχθρα, τον θρήνο και την τρυφερότητα της αγάπης. Σαν ένα δελτίο ειδήσεων, που, αντίθετα με αυτό που έχουμε συνηθίσει, δεν μας αφήνει να σταθούμε παθητικά απέναντι σε αυτό που βλέπουμε. Το έργο μας καλεί να αναστοχαστούμε τα όριά μας. Μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς για να αποκτήσει εξουσία;

4. Ποιά ήταν η σκηνοθετική ματιά του Τσέζαρις Γκραουζίνις; Πως το προσέγγισε;

Η σκηνοθετική άποψη ήταν εντελώς ποιητική, σχεδόν μεταφυσική. Σε κάθε πρόβα αυτό που ζητούσε από εμάς ήταν να δει στη σκηνή «ελεύθερους ανθρώπους», γι’αυτό και μας άφηνε χρόνο και χώρο για πειραματισμούς. Και νιώθω πως το πέτυχε! Για μένα αυτή η συνεργασία είναι σταθμός στη μικρή πορεία που έχω διανύσει ως τώρα. Θεωρώ πως η προσέγγισή του Τσέζαρις με έχει κάνει να εκφράζομαι και να υπηρετώ αυτό που λέγεται θέατρο όσο πιο ανοιχτά, «φωτεινά» και θετικά μπορώ. Ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στο υποσυνείδητο των ηθοποιών, πιστεύω πως με βοήθησε να βγάλω τον καλύτερό μου εαυτό.

13820607_10208117802840179_1206182634_n

5. Πέρυσι στις «Τρωάδες», φέτος στους «Επτά επί Θήβας. Σου αρέσει γενικά η τραγωδία;

Είναι το θεατρικό είδος που με συγκινεί περισσότερο από όλα. Όχι μόνο επειδή το θεωρώ βασικό για κάποιον που βρίσκεται στο ξεκίνημα της διαδρομής του στο θέατρο, αλλά κυρίως επειδή μιλά για ένστικτα, σύμβολα και ουσιαστικά θέματα της ζωής που αγγίζουν το ανθρώπινο. Μάλιστα, η προσέγγιση του Τσέζαρις, που εστιάζει με μεγάλη προσοχή σε αυτές τις έννοιες, νομίζω πως με έχει κάνει να αγαπήσω την τραγωδία ακόμη περισσότερο. Εύχομαι όσο περνούν τα χρόνια να έχω τη δυνατότητα να εμβαθύνω σε αυτό το είδος, το τόσο απαιτητικό που δοκιμάζει τα αντανακλαστικά των ηθοποιών και ενεργοποιεί τα ένστικτά τους.

6. Μοιάζει με «τραγωδία» η καταστροφή στη χώρα μας; Πως την αντιμετωπίζεις;

Δεν θέλω να το σκέφτομαι έτσι, γιατί μία τέτοια σύγκριση μόνο σε αδιέξοδα μπορεί να μας οδηγήσει. Θέλω να πιστεύω πως αν ο καθένας ως μονάδα προσπαθεί για το καλύτερο, τότε αυτό θα έρθει. Ένα σύνολο ανθρώπων που να προσπαθούν για το καλύτερο, μία αισιόδοξη σκέψη! Άλλωστε όπως αναφέρεται και στο έργο «οι άρχοντες και οι νόμοι τους αλλάζουν». Συνεπώς, ανεξάρτητα από τις συνθήκες ή το αποτέλεσμα, εμείς πρέπει πάντα να προσπαθούμε για κάτι διαφορετικό.

13823240_820371654764152_1791761709_n

7. Τί είναι αυτό που αποκομίζεις από κάθε θεατρική σου εμπειρία;

Όλες οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει είναι πολύτιμες. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως νιώθω τυχερή που δουλεύω με τόσο καλούς συνεργάτες και που έχω τη δυνατότητα να αντλήσω γνώση μέσα από την πείρα τους. Βεβαίως, προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η άλλη πλευρά να είναι αρκετά γενναιόδωρη(!) ώστε να σου ανοίξει την πόρτα σε αυτή τη γνώση και αυτό έχει συμβεί σε όλες τις δουλειές στις οποίες συμμετείχα μέχρι σήμερα.

8. Ποια είναι τα χειμερινά σου σχέδια; Ετοιμάζεις κάτι;

Είμαι σε μία διαδικασία προετοιμασίας, αλλά ακόμη δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω κάτι σχετικά με αυτό.

9. Πώς είναι η καθημερινότητά σου;

Γεμάτη και χαλαρή την ίδια στιγμή. Αυτήν την περίοδο με τις πρόβες και τις παραστάσεις αλλάζουμε τοποθεσία ανά κάποιες μέρες. Το πρόγραμμα είναι σφιχτό αλλά προσπαθώ να δημιουργώ ευκαιρίες ώστε να «γνωρίζω» τα μέρη που επισκεπτόμαστε. Τώρα βρίσκομαι στην Επίδαυρο και παρά την αγωνία για το καλό αποτέλεσμα, απολαμβάνω τη φύση και την ηρεμία που αποπνέει αυτό το φανταστικό θέατρο. Σε γενικές γραμμές, η καθημερινότητά μου καθορίζεται από την επιθυμία μου να ζω την κάθε μέρα στο 100%! Να απολαμβάνω τη διαδρομή και όχι μόνο το αποτέλεσμα.

10. Ένα θετικό μήνυμα για το μέλλον;

Tu gali._ { Εσύ μπορείς στα Λιθουανικά}

Αισχύλου
«Επτά επί Θήβας»
Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών –Επιδαύρου)
Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Ιουλίου, στις 21:00

Σημεία Προπώλησης:
-Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) (Δευ-Παρ 9:00- 17:00, Σαβ 9:00- 15:00)
-Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Καθημερινά 09:00- 14:00 & 18:00- 21:00)
-Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Δευ- Πεμ 09:00-19:00, Παρ- Σαβ 09:00- 21:00)