Το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Βέροιας και το Κέντρο ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ Ημαθίας θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση – ημερίδα με θέμα:

«Προβλέψεις και Προοπτική της Καλλιέργειας της Ροδακινιάς και Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις των Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΤΡΟΥ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 2, ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΗΜΑΘΙΑΣ (ΕΝΑΝΤΙ ΕΑΚ ΒΕΡΟΙΑΣ), στις 20 Απριλίου 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00.

Οι εισηγήσεις της ημερίδας θα καλύψουν δύο θεματικές ενότητες και μπορούν να την παρακολουθήσουν όσοι αγρότες, παραγωγοί, γεωπόνοι και φορείς σχετικοί με το αντικείμενο επιθυμούν. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η πρώτη ενότητα διαπραγματεύεται τις Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις των Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και τα θέματα που θα αναπτυχθούν ενδιαφέρουν όλους του Παραγωγούς Αγροτικών Προϊόντων. Έμφαση θα δοθεί:

  • στην ανάλυση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι παραγωγοί με την υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης,
  • τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Πολλαπλή Συμμόρφωση και την τήρηση των Κωδικών Ορθής Γεωργικής Πρακτικής,
  • την ασφαλή διαχείριση των κενών συσκευασιών των γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων,
  • τον τρόπο απόκτησης από όλους τους γεωργούς την πιστοποίηση για την ορθολογική χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων (πιστοποίηση για την χρήση ψεκαστικών μηχανημάτων).

Η δεύτερη ενότητα καταπιάνεται με επίκαιρα θέματα της καλλιέργειας της Ροδακινιάς,  δίνοντας έμφαση στον τρόπο λίπανσης αυτής με την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων φυλλοδιαγνωστικής και εδαφοανάλυσης. Ακόμη, θα δοθούν κατευθύνσεις και προτάσεις για τις νέες φυτεύσεις συμπύρηνων και επιτραπέζιων ποικιλιών ροδακινιάς στα πλαίσια της προτεινόμενης αναδιάρθρωσης της καλλιέργειες, καθώς και οι προοπτικές πώλησης στο εξωτερικό των επιτραπέζιων ποικιλιών Ροδακινιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα εξής τηλέφωνα:

  1. Δήμος Βέροιας, Διεύθυνση Τοπικής Οικονομίας και Τουρισμού, 2331350528, Δάρλας Κωνσταντίνος Γεωπόνος, Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, 2331350563, Καρατζιώτου Ευδοξία, Τεχνολόγος Φυτικής Παραγωγής.
  2. Κέντρο ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ Μακροχωρίου, 2331041202, Τσιλιοπούλου Μαρία Γεωπόνος M.S.c Υπεύθυνη του Κέντρου.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

18:00  Προσέλευση και εγγραφή συμμετεχόντων

18:15  Χαιρετισμοί

18:30 Εισήγηση της Καλλιόπης Παπαοικονόμου, Γεωπόνος M.S.c – Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Ημαθίας με θέμα: «Αειφορική Διαχείριση του Εδάφους – Πολλαπλή Συμμόρφωση – Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής».

18:45 Εισήγηση του Μαντζέλα Ιωάννη, Γεωπόνος και Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Βέροιας και της Γκαράνη Σταυρούλας, Περιβαλλοντολόγος και Στέλεχος του Δήμου Βέροιας με θέμα: «Διαχείριση Κενών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων».

18:55 Εισήγηση της Τσιλιοπούλου Μαρίας, Γεωπόνος M.S.c και Υπεύθυνη του Κέντρου ΄ΔΗΜΗΤΡΑ’ Μακροχωρίου με θέμα: «Η διαδικασία πιστοποίησης της ορθολογικής Χρήσης των Γεωργικών Φαρμάκων».

19:00 Εισήγηση του Σωτηρόπουλου Θωμά, Γεωπόνος Δρ., Αναπληρωτής ερευνητής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στέλεχος του Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας με θέμα: «Προτάσεις λίπανσης της Ροδακινιάς -Εδαφοανάλυση και Φυλλοδιαγνωστική».

19:15 Εισήγηση του Γιαννακάκη Χρήστου Πρόεδρου της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας με θέμα: «Αναδιάρθρωση της Καλλιέργειας της Ροδακινιάς».

19:30 Συζήτηση και ερωτήσεις επί των τοποθετήσεων – Λήξη Ημερίδας.