Στο συρτάρι μπαίνουν προς το παρόν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών για πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Μετά από πολύ μεγάλη αναμονή για απαντήσεις στο ελληνικό αίτημα από την πλευρά των μόνιμων τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει στο άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς τα χρονικά περιθώρια άρχισαν να στενεύουν. Έτσι, τα χρεωστικά  εκκαθαριστικά που θα υποβληθούν μετά το άνοιγμα της εφαρμογής για τις δηλώσεις θα προβλέπουν πληρωμή του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, όπως δηλαδή και πέρυσι. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο παραμένει ζωντανή καθώς το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου θα αλλάξει μέσα στον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αν υπάρξει θετική απάντηση των θεσμών, προβλέπει πληρωμή του φόρου σε έως έξι μηνιαίες δόσεις. Πιο συγκεκριμένα η πρόταση προβλέπει ότι  οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως το τέλος Μαΐου θα μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο, όσοι υποβάλουν τη δήλωση έως το τέλος Ιουνίου θα πληρώσουν σε πέντε μήνες κ.ο.κ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η περίοδος εμπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα είναι τρίμηνη, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους έως και το τέλος Ιουνίου, με ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης έως τα μέσα Ιουλίου χωρίς επηρεασμό του αριθμού και του χρονοδιαγράμματος των δόσεων.

Να σημειωθεί ότι από φέτος καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 2% για όσους εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ και έτσι οι φορολογούμενοι έχουν κίνητρο να πληρώσουν το φόρο σε δόσεις. Επίσης, το υπουργείο πρόκειται σύντομα πρόκειται να φέρει διάταξη στη βουλή με την οποία θα διαγραφούν τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολής των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι το διήμερο 5 και 6 Σεπτεμβρίου. Η παράταση είχε δοθεί σιωπηρά χωρίς να έχει ψηφιστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να πέφτουν πρόστιμα σε πολλούς.

Του Σπύρου Δημητρέλη