Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην Κούβα την Κυριακή στην απαρχή μιας ιστορικής επίσκεψης που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού μετά από δεκαετίες αντιπαλότητας μεταξύ των δύο πρώην ψυχροπολεμικών εχθρών.

Η τριήμερη επίσκεψη, η πρώτη από Αμερικανό Πρόεδρο στην Κούβα σε 88 χρόνια, είναι το επιστέγασμα ενός διπλωματικού ανοίγματος που ανακοινώθηκε από τον Ομπάμα και τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο τον Δεκέμβριο του 2014, θέτοντας τέλος σε μια αποξένωση που ξεκίνησε όταν η κουβανική επανάσταση έδιωξε μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση το 1959.

Ο Ομπάμα έφτασε το Διεθνές Αεροδρόμιο Χοζέ Μαρτί της Αβάνας στο προεδρικό αεροπλάνο, το Air Force One, με την σφραγίδα του Αμερικανού Προέδρου να διακοσμεί το κυρίως μέρος του σκάφους, μια εικόνα που θα φάνταζε απίστευτη ακόμα και μέχρι πρόσφατα στο νησί, που βρίσκεται μόνο 145 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντα.

Τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ, ενώ η επίσημη τελετή υποδοχής του θα γίνει σήμερα όταν ο Ομπάμα συναντήσει τον Κουβανό Πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο.

Μετά την άφιξή του, συναντήθηκε με παιδιά των διπλωματικών υπαλλήλων της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, στο ξενοδοχείο Melia Habana Hotel.

Την Τρίτη η μεγάλη στιγμή

Ωστόσο, η μεγάλη στιγμή της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη σε ένα θέατρο της Αβάνας, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.

Την Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντήσει επίσης διαφωνούντες και έχει προειδοποιήσει ότι θα μιλήσει «άμεσα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος πριν από σχεδόν δέκα χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, Φιντέλ.

Συλλήψεις αντιφρονούντων λίγο πριν από την προσγείωση του Air Force One

Σημειώνεται βέβαια, πως λίγες πριν από την άφιξη του προέδρου Ομπάμα στο νησί, δεκάδες ακτιβιστές του κινήματος αντιφρονούντων «Κυρίες στα Λευκά» συνελήφθησαν έπειτα από πορεία στην Αβάνα. Τα μέλη της οργάνωσης, που ίδρυσαν αρχικά σύζυγοι πρώην πολιτικών κρατουμένων, διαδήλωσαν με αίτημα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κουβανικές αρχές. Όπως συμβαίνει αρκετά συχνά, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς μετά τη λήξη της πορείας.

Το αδύνατο έγινε, Αμερικανός πρόεδρος πάτησε το πόδι του στην Κούβα

Επίσης, το Σάββατο, μία ημέρα πριν φτάσει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, πολλοί διαφωνούντες κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να προωθήσει «μια ριζοσπαστική αλλαγή», ώστε να «σταματήσει η καταπίεση και η προσφυγή στη σωματική βία» εναντίον της αντιπολίτευσης, η οποία είναι παράνομη στο νησί.

Στην Αβάνα, πολλοί Κουβανοί, οι οποίοι έζησαν το 1961 την αποτυχημένη απόβαση στον κόλπο των Χοίρων και το 1962 την κρίση των πυραύλων, δυσκολεύονται ακόμη να συνειδητοποιήσουν ότι το αδύνατο θα συμβεί.

«Ένας πρόεδρος των ΗΠΑ στην Κούβα […] που θα γίνει πιθανόν δεκτός με χαμόγελα, με χειροκροτήματα και με μουσικά συγκροτήματα! Ούτε στα όνειρα ούτε στους εφιάλτες μας δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα βλέπαμε όσο ζούμε κάτι τέτοιο» λέει ο διάσημος συγγραφέας Λεονάρντο Παδούρα, 60 ετών, στο ενημερωτικό μπλογκ Cafefuerte.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας κυμάτιζαν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας αμερικανικές σημαίες.

Ένα εστιατόριο της παλιάς πόλης τόλμησε μάλιστα να τυπώσει μια μεγάλη πινακίδα με τον Ραούλ Κάστρο και τον Μπαράκ Ομπάμα δίπλα-δίπλα. «Όσο θυμάμαι, ποτέ μέχρι τώρα δεν είχα δει πορτρέτο Αμερικανού προέδρου» σε δημόσιο χώρο, λέει ο ιδιοκτήτης του, Μιγκέλ Άνχελ Μοράλες.

 

Οι στόχοι Ομπάμα από το ταξίδι στην Κούβα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Αργεντινή, επιδιώκει με την επίσκεψή του αυτή έναν διπλό στόχο: να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο.

Επίσης, θέλει να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στη λατινική Αμερική — μια εικόνα που έχει αμαυρωθεί από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ σε αυτό που θεωρούσαν «αυλή» τους.

Από την άποψη αυτή, ο παλιός κουβανός εχθρός αποτελεί το τέλειο σύμβολο μιας νέας σχέσης με την υποήπειρο και, τη στιγμή που ολοκληρώνει τη δεύτερη προεδρική θητεία του, ο Ομπάμα επιθυμεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αυτή ώστε να καταστήσει δύσκολη οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, όποιος κι αν θα είναι ο διάδοχός του το 2017.

 

 

Αυτός είναι ο στόχος που έχει οδηγήσει τον Λευκό Οίκο να κηρύξει τους τελευταίους μήνες μια σειρά μέτρων για τη χαλάρωση του εμπάργκο που επιβάλλεται στο νησί από το 1962 και η πλήρης άρση του οποίου εξαρτάται από το Κογκρέσο.

Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών για να ανοίξει δύο ξενοδοχεία στην Αβάνα. Έγινε, έτσι η πρώτη αμερικανική πολυεθνική που εγκαθίσταται στην Κούβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.