Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών μίλησε ο υπουργός Εργασίας, χαρακτηρίζοντας υψηλές τις εργοδοτικές εισφορές στην Ελλάδα.

Επισήμανε ότι είναι αναγκαίο «να αυξηθούν για μία τριετία, για να μπορεί να γίνεται καταβολή των συντάξεων», ενώ παραδέχθηκε πως οι εισφορές είναι «από τις υψηλότερες στην Ευρώπη».

«Θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος της τριετίας, ενδεχομένως και νωρίτερα, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μία πραγματική μείωση των εισφορών» διευκρίνισε.

Τάχθηκε υπέρ του να είναι ασφαλιστικά ενήμερος, όποιος πληρώνει εισφορές, λέγοντας: «Είναι ένα από τα πράγματα που θα παλέψω ιδιαίτερα στη διαπραγμάτευση, από 01/01/2017, να θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος, όποιος ξεκινάει να πληρώνει τις νέες εισφορές».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προβλέψει ειδικές ρυθμίσεις για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες, οι οποίες θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από ασφαλιστικές κλάσεις, που προ πολλού έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι μόνο με τον υπολογισμό στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, «ωφελούνται, όσοι δηλώνουν εισόδημα, μέχρι 19.000 ευρώ κατά μέσο όρο».

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του δ.σ, διαβεβαίωσε ότι οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης «για την προστασία του διανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος, μίας κοινωνικής αναδιανομής προς όφελος των φτωχότερων και των μεσαίων στρωμάτων, παραμένουν».

Τέλος, ο υπουργός είπε ότι «το εισόδημα των συνταξιούχων θα το υπερασπίσουμε πάση θυσία». Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε ότι η διαπραγμάτευση, αν και σκληρή, μόλις επιστρέψουν οι θεσμοί, που θέλω να ελπίζω ότι θα είναι το συντομότερο δυνατόν, θα προχωρήσει και θα έχει αίσια αποτελέσματα. Οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν και θα φροντίσουμε, ώστε να μην υπάρξει καμία απολύτως μείωση, που θα πλήξει το εισόδημα των μικρών και μεσαίων συνταξιούχων».