Άρωμα νοσταλγίας, ευχάριστες αναμνήσεις και συγκινητικές στιγμές  που ξύπνησαν από το παρελθόν, έζησαν όσοι βρέθηκαν στον ετήσιο χορό του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του  περασμένου Σαββάτου στο οικογενειακό κέντρο «Ακρόπολη». Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στους «Γερουσιαστές», της εμπορικής αγοράς της Βέροιας που έβαλαν τα πρώτα γερά θεμέλια στην τοπική αγορά της πόλης.

Η  εκδήλωση ξεκίνησε με την κοπή της βασιλόπιτας  που ευλόγησε ο Π. Παύλος Σταματάς ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας. Στην συνέχεια οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι παρακολούθησαν ένα video με ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα καλντερίμια της οδού Κεντρικής και τα στενά της,  όπου είχαν τα μαγαζιά οι έμποροι της Βέροιας του 1950.

Οι φωτογραφίες «ζωντάνεψαν»  με την φωνή της κ. Μαργαρίτας Δαμιανίδου, η οποία κάλεσε τους προσκεκλημένους να κάνουν «Μια βόλτα αλά…. μπρατσέτα  στην παλιά αγορά της Βέροιας», αυτός ήταν και ο τίτλος του σύντομου ταξιδιού στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα της παρουσίασης ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη ομιλία της Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κ, Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου, η οποία έκανε μια σύντομη αναφορά στην χρονιά του πέρασε, λέγοντας χαρακτηριστικά , « Οι πληγές που αφήνει πίσω του το 2015 στην αγορά και στο εμπόριο πολύ δύσκολα θα επουλωθούν.

Στην ομιλία της η κα Πρόεδρος είπε τα παρακάτω:

«Ο τζίρος  των εμπορικών δραστηριοτήτων  κατέγραψε  πραγματική καθίζηση, ενώ αρκετοί συνάδελφοι  αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το επάγγελμα.

Όλα αυτά και άλλα πολλά δυσάρεστα  πήρε μαζί του ο χρόνος που έφυγε.

Η επιχειρηματικότητα η μόνη ικανή δύναμη  να δημιουργήσει ανάπτυξη   δοκιμάζεται σκληρά.

Παρά τη δραματική κατάσταση που βιώνουμε,  η υγιής επιχειρηματικότητα και οι φορείς της  δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια.

Η κρίση και η πίεση που δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια, πέραν των άλλων, δημιούργησε την ανάγκη συνύπαρξης συναντήσεων, ανταλλαγής απόψεων αλλά και να απαντήσουμε σε ατομικές συμπεριφορές και σε συμπεριφορές εσωστρέφειας και γκρίνιας που όλο και περισσότερο παρουσιάζονται. Η συλλογική προσπάθεια, ο τεκμηριωμένος και διεκδικητικός  λόγος και αγώνας είναι το ζητούμενο, όπως και η αλληλεγγύη στην κοινωνία.

Όμως  Κάθε καινούργιο, πόσο μάλλον μια νέα χρονιά, όπως είναι το 2016,   ξυπνά μέσα μας την ελπίδα.

Κι αυτή ακριβώς η ελπίδα αποτελεί τη δύναμη του καθενός μας.

Χωρίς ελπίδα, χωρίς αισιοδοξία θα ήμασταν καταδικασμένοι.

Σας ζητώ να μην εγκαταλείψουμε  ούτε τώρα , ούτε ποτέ,  τη  προσπάθεια ανάκτησης  της αξιοπιστίας  και της αξιοπρέπειάς μας. Το οφείλουμε στους γονείς μας και τα παιδία μας,

άλλωστε πόλη χωρίς αγορά είναι σχολείο χωρίς παιδιά»!!!

« Συνταξιοδοτηθήκατε, αλλά δεν αποστρατευτήκατε»!!!

Απευθυνόμενη στα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς, τους συνταξιούχους εμπόρους γεννηθέντες έως το 1936, που ήταν μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, η  κα Τσιπουρίδου ανέφερε χαρακτηριστικά « Σε τούτη την δύσκολη εποχή που ζούμε μόνο τώρα μπορούμε να καταλάβουμε πραγματικά ότι κατορθώσατε έναν  άθλο υπηρετώντας το εμπόριο για πολλά χρόνια. Η συνεισφορά σας στην εμπορική κοινότητα  αλλά και στην κοινωνία της Βέροιας ήταν και είναι σημαντική.

Μπορεί να έχετε συνταξιοδοτηθεί, δεν έχετε όμως αποστρατευτεί!!! Αρκετοί από σας καθημερινά δίνετε το παρών σας στα μαγαζιά των παιδιών σας ή των εγγονών σας , ενδιαφέρεστε και προβληματίζεστε  ακόμη περισσότερο με τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο μας.

Σας ευχαριστούμε που βάλατε γερά θεμέλια στην αγορά της Βέροιας».

Κατά αλφαβητική σειρά τιμήθηκαν οι κ.κ.

Λάζαρος Αδαλόγλου, Βασίλειος Αντωνιάδης, Κωνσταντίνος Βαρακλής, Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, Αργύριος Γεωργιάδης, Αριστοτέλης Γραμματικόπουλος, Γιώργος Δεληγιώργης, Βασίλειος Ζιώγας, Ιερόθεος Ιωαννίδης, Κυριάκος Ιωσηφίδης, Ιωάννης  Καραφώλας, Γιώργος Κλημεντίδης, Ανδρέας Κοπαρανίδης, Νικόλαος Κουμπατής, Στέφανος Λιόλιος,  Δημήτριος Μπαρμπαρούσης, Παναγιώτης Μπιζέτας, Νικόλαος Μπουζίκας, Γεώργιος Νικολόπουλος, Ιωάννης Οικονόμου, Δημήτρης Παζαϊτης, Χαράλαμπος Παϊσιάδης, Ευστάθιος Παναγιωτίδης, Δημήτριος Πελεκίδης, Χαράλαμπος Σαββίδης, Σταύρος Σπανίδης, Ιωάννης Σπυρίδης, Φώτιος Σπυρίδης, Τριγγώνης Σόλων, Βασίλειος Τρομπούκης, Νικόλαος Χατζηπαρασίδης, Κυριάκος Χατζόγλου.

Να  σημειωθεί ότι για την επιτυχία της εκδήλωσης σημαντική ήταν η συμβολή των εμπόρων που χάρισαν δώρα για την λαχειοφόρο αγορά, αλλά  και επιχειρήσεων που ενώ δεν είναι μέλη του Εμπορικού συλλόγου  βοήθησαν και αυτοί από την πλευρά τους, συγκεκριμένα

στον :

-Τον Αγροτικό  Συνεταιρισμό venus  για τις κομπόστες

-Την Εταιρεία οινοποιητική Α.Ε  Ι. Μπουτάρης και Υιός  για τα κρασιά

– Την Συντεχνία Κρεοπωλών  Βέροιας για το αρνί

-Το ΚΕΚ Γνώση για το tablet, το οποίο κέρδισε η τυχερή της βραδιάς κα Ελίζαμπεθ  Μεϊμαρίδη που  έτυχε το φλουρί στα βασιλοπιτάκια.

Για την παρουσίαση του video συνέβαλαν ο κ. Παντελής Ζωγράφου, που έκανε την ηχογράφηση, οι κ.κ. Γεράσιμος Καλλιγάς και Αθανάσιος Ισαακίδης για το φωτογραφικό υλικό.