Με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων για το Παραεμπόριο, σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βέροιας.

Διαβάστε εδώ τα όσα ανέφερε η Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου στην εισήγηση της κατά την διάρκεια της σύσκεψης:

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την σημερινή παρουσία σας, ο λόγος που σας καλέσαμε σήμερα εδώ αφορά ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας  για όλο τον εμπορικό κόσμο και δεν είναι άλλο από το παραεμπόριο.

Το παραεμπόριο τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια πληγή που αιμορραγεί συνεχώς και πλήττει τόσο τις τοπικές επιχειρήσεις, όσο και την εθνική  οικονομία γενικότερα , αφού χάνονται πολλά εκατομμύρια φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών προς το κράτος. Καθημερινά  οι άνθρωποι της αγοράς βλέπουν να πωλούνται παράνομα κάθε λογής εμπορεύματα-υπηρεσίες με προϊόντα δεύτερης, τρίτης ακόμη και τέταρτης κατηγορίας, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα απάτης από πλανόδιους που πωλούν ανεξέλεγκτα «αέρα κοπανιστό». Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα, έτσι όταν κάποιος του πουλήσει κάτι «τσάμπα», θα το αγοράσει χωρίς να σκεφτεί την υγεία του και γενικότερα ότι το παραεμπόριο είναι μια παράνομη, « μαύρη πώληση». Όταν ένας τοπικός καταστηματάρχης έχει να αντιμετωπίσει έναν παράνομο πωλητή , σίγουρα θα βγει χαμένος. – Και ο λόγος απλός. Ο παράνομος πωλητής έχει μηδέν έξοδα, ενώ ο καταστηματάρχης έχει να πληρώσει φόρους, ενοίκια, κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων και πληρωμή των μισθών του υπαλληλικού προσωπικού. Διαπιστώνουμε αμέσως ότι από ένα κατάστημα πόσα έσοδα μπορεί να έχει το κράτος.

  • Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ για τα έτη 2014-2015 ο απολεσθέντας τζίρος της αγοράς από το Παραεμπόριο εκτιμάται σε ετήσια βάση σε ένα εύρος μεταξύ 16-18 δις ευρώ. Παρόλα αυτά, εκφράζονται φόβοι πως συμπεριλαμβανομένων του λαθρεμπορίου καυσίμων και των καπνικών προϊόντων, το παραπάνω ποσό εκτινάσσεται στα περίπου 25 δις ευρώ.
  • Η απώλεια κρατικών εσόδων από μη είσπραξη του ΦΠΑ ανέρχεται στα 3,5 δις ευρώ ανά έτος. Οι συνολικές απώλειες κρατικών φορολογικών εσόδων (διαφυγόντες φόροι συν εκείνους από μη καταβολή ΦΠΑ) προσεγγίζουν σε ετήσια βάση τα 6-8 δις ευρώ.
  • Μόνο στο Λιανικό και Χονδρικό εμπόριο οι απώλειες λόγω Παραεμπορίου υπολογίζονται στα 7-10 δις ευρώ, με την παρελκόμενη ζημιά στα καταστήματα του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου να είναι τεράστια.

Για το λόγο αυτό ζητήσαμε να συναντηθούμε με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, που είναι η Προϊσταμένη του Τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, κα Ελισάβετ Αποστολοπούλου και ο  Συντονιστής για το κλιμάκιο Λαϊκών Αγορών και υπαίθριου Εμπορίου κ. Θανάσης Λαφάρας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας Γιώργος Τουλίκας  και ο Διοικητής  του Αστυνομικού  Τμήματος Βέροιας κ Δαϊος Γούναρης, ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Βέροιας  κ. Χαράλαμπος Καπουρτίδης , για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις προς όφελος των εμπόρων-καταστηματαρχών και της τοπικής οικονομίας.

Επίσης στην συζήτηση θα μετέχουν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας κ. Θωμάς Ζιώγας”.