Η ΝΔ, και όλα τα φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν θεσμικό Grexit με αφορμή την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες διεμήνυσε προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της Βουλής, καταλογίζοντας ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα ναπολεόντεια σύνδρομα, και προσπάθεια δημιουργίας ενός ιδιότυπου αυταρχικού καθεστώτος μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Δεν θα αντέξει στην κρίση του ΣτΕ η ρύθμισή σας, το λέει και ο αρμόδιος υπουργός αυτό, σας θα ενεργοποιήσετε και τα αντανακλαστικά των Βρυξελλών, οδηγείτε τη χώρα να αντιμετωπίζεται όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία» κατήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης.

«Γιατί δεν ορίζετε ανώτατο αριθμό κομμωτηρίων, σούπερ μαρκετ, κινηματογράφων έτσι αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία της αγοράς; Δημιουργείτε το δικό σας σύστημα διαπλοκής, εσείς είστε η διαπλοκή» ανέφερε σαρκαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιδιώξατε να ελέγξετε τη ΡΑΕ, την ΕΕΤΤ, να χειραγωγήσετε τη Δικαιοσύνη, επισπεύσατε κρίσεις στην ΕΛΑΣ νομοθετείτε μόνο με ΠΝΟ, καταργείτε πλήρως το ΕΣΡ… Αυτό είναι ο ολισθηρός δρόμος» δήλωσε δε.


Ο πρόεδρος της
ΝΔ σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός δεν επικαλέστηκε όλο το άρθρο του Συντάγματος. «’Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους´ αυτό το είπατε… Αυτό που δεν είπατε είναι ότι στο άρθρο αναφέρεται ακόμη ότι ‘ο έλεγχος και η επιβολή των κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ». «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς συνταγματολόγος για να καταλαβαίνει ότι Σύνταγμα αναφέρεται στον έλεγχο που ασκείται από το κράτος διάμεσου του ΕΣΡ» επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη ότι αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να τιθασεύσει τη διαπλογή και να προάγει την πολυφωνία, θα έδινε περισσότερες άδειες όχι λιγότερες. «Μπερδέψατε τα στοιχεία για τα κανάλια που λειτουργούν με πόσες άδειες έχουν δοθεί στο εξωτερικό, και η αγορά αποφασίζει πόσα κανάλια λειτουργούν» απάντησε στον κ. Τσίπρα.

«Κανείς δεν διαφώνησε με το να τεθούν κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά εσείς θέλετε να καταστήσετε τον κ. Παππά απόλυτο κυρίαρχο των ΜΜΕ. Σάς είπα ‘επιστρέψτε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και θα ψηφίσουμε αμέσως υπέρ του νομοσχεδίου και εσείς προσποιηθήκατε άγνοια» είπε.

«O Nαπολεων ίδρυσε το 1810 τη διεύθυνση τυπογραφίων και εκδόσεων ο Τύπος πέρασε στον απόλυτο έλεγχο του αυτοκράτορα, στο Παρίσι επιτρέπονταν τέσσερις εφημερίδες και στα υπόλοιπα διαμερίσματα μία… Τέσσερις εφημερίδες… Τι συμπτώσεις κρύβει η ιστορία» δήλωσε σκωπτικά.