Με ευχές, όνειρα και σχέδια υποδεχτήκαμε πριν λίγες μέρες το νέο έτος. Είναι το χαρακτηριστικό των ημερών. Αν αναλογιστούμε, όμως, την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Βέροιας εκτιμώ ότι θα πρέπει να περιμένουμε για πολύ καιρό ακόμα την έλευση ενός έτους ΝΕΟΥ, στην πράξη.

Κι αυτό γιατί η Δημοτική Αρχή μοιάζει βαλτωμένη στα ίδια προβλήματα που η ίδια δημιούργησε. Και δεν τα δημιούργησε τώρα. Μην ξεχνάμε ότι ο νυν δήμαρχος ήταν αναπληρωτής της τέως δημάρχου και οι καίριες αντιδημαρχίες παραμένουν εδώ και χρόνια στα ίδια χέρια. Δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια συνέχεια του πριν, αλλά με ακριβώς τους ίδιους ανθρώπους.

Εξετάζοντας πιο συγκεκριμένα μερικά από τα ανοιχτά ζητήματα της πόλης, διαπιστώνουμε ότι:

  • Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στο ζήτημα ολοκλήρωσης της γέφυρας «Κούσιου». Το μοναδικό που συμβαίνει είναι μια διαφαινόμενη ανατροπή στο αφήγημα της Δημοτικής Αρχής περί ορθής διαχείρισης του έργου. Αναφέρομαι στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Για την απόδοση ευθυνών θα μεριμνήσει η Δικαιοσύνη, όμως κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει πότε θα ολοκληρωθεί η γέφυρα.
  • Στα αζήτητα του Δήμου βρίσκεται η υπόθεση του Κολυμβητηρίου στο Μακροχώρι. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, καμία προοπτική κατασκευής του. Και θυμίζω ότι ο Δήμος μας ξεκίνησε πρώτος, αλλά έμεινε τελευταίος, αφού οι δημότες Νάουσας και Αλεξάνδρειας απολαμβάνουν προ πολλού τα εκεί δημοτικά κολυμβητήρια.
  • Στα αζήτητα και ο δρόμος Σέλι – Άνω Σέλι…
  • Για την πλατεία Ωρολογίου συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να (ξανά) αλλάξει. Η δεσμευτική πενταετία κατά την οποία δεν θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις, έχει περάσει. Ακόμα τίποτα…
  • Χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια στη Δημοτική Αρχή για να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση και να ζητήσει την παραχώρηση (έστω χρήσης) του παλαιού δικαστικού μεγάρου. Επίσημη απάντηση, ούτε καν διαβεβαίωση δεν υπάρχει.
  • Η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα του πολίτη έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο το οποίο δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό. Ψηφίστηκε νέος κανονισμός για τους κοινόχρηστους χώρους, όμως δεν άλλαξε τίποτα. Χάος για τους πεζούς, αθέμιτος ανταγωνισμός για τους επιχειρηματίες. Τα σκουπίδια ξεχειλίζουν απ΄ τους κάδους, αφού η αποκομιδή απορριμμάτων στις περισσότερες γειτονιές της πόλης γίνεται μόλις δύο φορές την εβδομάδα. Το οδικό δίκτυο τόσο στο κέντρο του Δήμου, όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα είναι σε τραγική κατάσταση, οι λακκούβες και τα μπαλώματα είναι περισσότερα από τον κανονικό δρόμο.

Υπάρχουν βέβαια και… εξελίξεις:

  • Εγκρίθηκε η β’ φάση της κυκλοφοριακής μελέτης που μονοδρομεί όχι μόνο την Μητροπόλεως, αλλά και την Βενιζέλου και τμήμα της Στρατού. Επιπλέον, τοποθετεί φανάρια στη διασταύρωση των «Λαδομύλων». Αστικά και ΚΤΕΛ, Ταξί, Αστυνομία και Εμπορικός σύλλογος διαφώνησαν. Διαφωνεί και η… κοινή λογική.
  • Εγκρίθηκε η υδραυλική (αντιπλημμυρική) μελέτη του Τριποτάμου, η οποία όταν υλοποιηθεί αντί να αναδείξει τον φυσικό πλούτο, θα τον καταστρέψει. Αντί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης στην περιοχή, θα τις αποτρέψει.

Την ίδια στιγμή, το 2016, η Δημοτική Αρχή θα κόβει κορδέλες στο ασανσέρ μιας ανάπλασης που κατέστρεψε την πόλη και το μοναδικό πάρκο της (αν και η ανάπλαση ήταν να ολοκληρωθεί το 2014). Θα πανηγυρίζει μπροστά στο πάρκινγκ κάτω από την Εληά, του οποίου η κατασκευή και αναγγελία ολοκλήρωσης είχε ανακοινωθεί προεκλογικά το 2014. Και φτάσαμε αισίως στο 2016…

Τα χρόνια περνούν, οι εποχές τρέχουν, όμως στον Δήμο Βέροιας η αίσθηση του χρόνου έχει χαθεί. Λες κι έχει κολλήσει το ημερολόγιο στο 2014… ή μήπως στο 2010 ή μήπως στο 2006;

ΖΗΣΗΣ Χ. ΠΑΤΣΙΚΑΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΛΑΟΣ», 13/01/2016)