Αγρότες από όλη την Ελλάδα θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην αίθουσα «Νικόλαος Γερμανός» στο περίπτερο 8 της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συνεδριάσουν και να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι αγροτών από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας τόνισε στο ΑΜΠΕ «θα ληφθούν οι τελικές, οριστικές αποφάσεις για την ακριβή μορφή των κινητοποιήσεων που θα κάνουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα». Επισήμανε δε, ότι «θα μιλήσουν όλοι όσοι παρευρεθούν και το επιθυμούν και θα ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι».

Οι αγρότες επισημαίνουν πως αυτή τη φορά οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να έχουν δυναμικό και πανελλαδικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει ότι η έξοδος των τρακτέρ στην εθνική οδό θα γίνει την ίδια ημέρα σε όλες τις περιοχές.

Μάλιστα, η πρόταση και ο σχεδιασμός προβλέπει μέχρι αποκλεισμό των δρόμων, κυρίως εθνικών οδών, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και καταλήψεις καταστημάτων ΕΛΓΑ, ΔΟΥ και τραπεζών.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών που αποτελούν σημεία τριβής με την κυβέρνηση αφορούν, φορολογικό, ασφαλιστικό και κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, μπορεί να αλλάξει κάτι αύριο, προβλέπεται μπλόκα να στηθούν κατά μήκος της εθνικής οδού από το Κάστρο της Βοιωτίας έως την Αλεξανδρούπολη και τον Προμαχώνα. Ενδιάμεσα θα στηθούν στον Αλμυρό, στο κόμβο της Νίκαιας και της Γυρτώνης στο νομό Λάρισας, στην Κουλούρα της Ημαθίας, στα Μάλγαρα και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, Καβάλα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, στα Κερδύλια και στον Προμαχώνα στις Σέρρες. Αμέσως μετά την αυριανή σύσκεψη και τις οριστικές αποφάσεις για την έξοδο των τρακτέρ, πιθανότατα αυτό να γίνει μεταξύ 20 και 25 Ιανουαρίου, όχι στις 16 και 18 που είχαν αρχικά προτείνει πολλοί εκπρόσωποι αγροτών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στην χώρα μας.