Δέκα νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες είναι ο επίσημος απολογισμός της ισχυρής έκρηξης στην “καρδιά” της Κωνσταντινούπολης, την περιοχή Sultanahmet, η οποία προκλήθηκε πιθανότητα από βομβιστή αυτοκτονίας. Σύμφωνα με το CNN Turk ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται Γερμανοί και Νορβηγοί τουρίστες.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και για τους υπεύθυνους της έκρηξης. Έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης, συγκάλεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Davutoglu, στην Αγκυρα.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί ενώ στο πολυσύχναστο σημείο βρίσκονταν πάρα πολλοί τουρίστες και έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Στον τόπο της έκρηξης έσπευσαν άμεσα ασθενοφόρα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδονται από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη καθώς οι αρχές ερευνούν τα αίτια της έκρηξης. Μάλιστα απαγορεύτηκε στα τουρκικά ΜΜΕ η αναμετάδοση εικόνων από το σημείο καθώς κρίθηκε πως θα ήταν ιδιαίτερα σκληρές.

Αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης μιλώντας στο AFP παραδέχτηκε ότι οι Αρχές υποψιάζονται ότι πρόκειται για τρομοκρατικής προέλευσης “χτύπημα”. “Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια”, είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία συγκλονίζεται από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων. Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2015, περισσότεροι από 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως στόχο πορεία ειρήνης των Κούρδων στην πρωτεύουσα, Άγκυρα.

Υποχωρούν τουρκική λίρα και τουρκικό χρηματιστήριο

Εξάλλου πτώση καταγράφουν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%. Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%.

“Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις”, δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.

Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο

Νωρίτερα, είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην περιοχή Maltepe της Κωνσταντινούπολης.

Εντός του κτιρίου υπήρχαν αρκετά άτομα, τα οποία τελικά απεγκλωβίστηκαν. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν τα δύο περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους.