Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την τελευταία ημέρα του χρόνου και την πρωτοχρονιά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδα, χωρίς όμως η ένταση των φαινόμενων να είναι μεγάλη. Αξιόλογες χιονοπτώσεις που πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα, αναμένονται στη Βόρεια Ελλάδα από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά. Πιο αναλυτικά:

Την Πέμπτη 31/12 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά ο καιρός θα είναι καλός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Τα φαινόμενα σταδιακά έως το απόγευμα θα σταματήσουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε περιοχές όπου θα έχουμε χιονόπτωση, όπως είναι η Τρίπολη, η Κοζάνη, τα Τέμπη και πιθανόν η Λάρισα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Την Πρωτοχρονιά το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το αισθητό κρύο καθώς σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένεται ολικός παγετός, δηλαδή αρνητικές θερμοκρασίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα περιοριστούν στη Μαγνησία, τη Χαλκιδική και τα ημιορεινά και ορεινά της Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυροί ενώ στο Ιόνιο οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα ενισχυθούν στα 6-7 μπ. στα νοτιότερα τμήματά του.

Ουσιαστική μεταβολή του καιρού σε επίπεδο χιονοπτώσεων αναμένεται από το μεσημέρι του Σαββάτου 2/1, όπου πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Μακεδονία και από το βράδυ στην Ήπειρο. Χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά. Βροχές αναμένονται στην Κρήτη όπου θα χιονίσει και στα ορεινά του νησιού. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός με κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις.

Ειδικότερα για την Αττική, χιονόπτωση αναμένεται την Πέμπτη και την Παρασκευή το πρωί ακόμα και στα βόρεια προάστια αλλά η ποσότητα του χιονιού θα είναι πολύ μικρή, οπότε δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.