Ένοπλοι άνοιξαν πυρ λίγα λεπτά μετά τις 21.30 το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) σε δημόσια υπηρεσία στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Άντζελες.

Το πρωί της Πέμπτης πάντως έγινε γνωστό ότι οι δράστες ήταν δύο και έπεσαν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίαςΟι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στα κτήρια του συμπλέγματος των Χερσαίων Περιφερειακών Υπηρεσιών της πόλης (σ.σ.: Κρατική υπηρεσία πρόνοιας για άτομα με αναπηρίες) που βρίσκεται επί της οδού St. Waterman 1300, τα οποία και εκκενώθηκαν από τις αρχές. Τα αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 14 νεκρούς και 17 τραυματίες, ενώ παράλληλα έγινε λόγος για κατάσταση ομηρίας. Το Reuters επαλήθευσε τον θάνατο τριών ανθρώπων.

Το Γραφείο του Σερίφη του Σαν Μπερναντίνο έκανε λόγο για τρεις ένοπλους δράστες που έφεραν βαρύτατο οπλισμό (σ.σ.: καραμπίνες) και φορούσαν αλεξίσφαιρα, οι οποίοι εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Το πρωί της Πέμπτης πάντως έγινε γνωστό ότι οι δράστες ήταν δύο και έπεσαν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας. Πρόκειται για τον Rizwan Farook και τη Tashfeen Malik.

Στο σημείο έφθασαν δεκάδες ασθενοφόρα και περιπολικά, ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να ασφαλίσει το κτήριο και να απομακρύνει από το σημείο τους περίοικους. Στην περιοχή επιχείρησε επίσης το FBI ενώ ενημερώθηκε και ο πρόεδρος Ομπάμα.

Το BBC ανέφερε ότι στο κτήριο τοποθετήθηκε και εκρηκτικός μηχανισμός, τον οποίο ειδική ομάδα πυροτεχνουργών θα επιχειρούσε να αφοπλίσει με ρομπότ.

Το Κέντρο Χερσαίων Περιφερειακών Υπηρεσιών παρέχει φροντίδα σε χιλιάδες άτομα με αναπηρία και απασχολεί περί τους 670 εργαζόμενους. Παραμένει άγνωστος προς το παρόν ο αριθμός των ατόμων που ήταν μέσα στο συγκρότημα τη στιγμή της επίθεσης.

Τo Σαν Μπερναρντίνο είναι μια πόλη 200.000 κατοίκων.

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται.

Οι τοπικές αρχές έδωσαν εντολή να διακοπούν τα μαθήματα στα σχολεία της περιοχής και να παραμείνουν στις τάξεις τους οι μαθητές.

Ομπάμα: Δεν γνωρίζουμε ακόμα τα κίνητρα των δραστών

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα των δραστών που άνοιξαν πυρ στο Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια.

«Δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής τα κίνητρα των δραστών. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι τα βήματα με τα οποία θα κάνουμε την Αμερική μία πιο ασφαλή χώρα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Βίντεο από το σημείο της τραγωδίας: